měnič napětí + elektro

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Zpráva
Autor
Uživatelský avatar
Tonny
Příspěvky: 1391
Registrován: 03 pro 2009 16:28
auto: Def 110 TD5
Bydliště: Praha

měnič napětí + elektro

#1 Příspěvek od Tonny » 09 úno 2010 00:38

poslední vlákno co jsem k tomuhle tématu našel bylo z roku 2007 tak snad jsem nekoukal blbě a nedělám to tu duplicitně..

chci do disco dát nějaký měnič napětí... chci z něj živit notebook, nabíječky / telefon/foťák a pak jsem zvažoval slabou mikrovlnku... máte s tím někdo zkušenosti...?
měnič jsem našel pěknej http://www.offroad-obchod.cz/produkt/me ... -1000w-12v ale nevím jak moc velký rozdíl bude mezi tímhle modifikovaným (kostkovaný) a normální sinusovým napětí... ty jsou o dost dražší..
http://www.electroworld.cz/product/velk ... r-smw-2717
zkoušel to někdo nebo si mam sehnat plynovej a ohřívat si jídlo na něm?

přívod pro něj chci udělat zvlášť od baterky přes nějakou pojistku a odpojovač... + měřič napětí v baterii, abych jí nevyplácal do mrtě...

budu rád za rady a návody... případně co máte v autě na vaření a jak máte vyvedenou elektřinu pro přídavné spotřebiče.. :-)
Def 110 TD5, EX Def 90 300TDi, EX Disco 300TDi
http://www.offroadlife.cz" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: měnič napětí + elektro

#2 Příspěvek od RudaK » 09 úno 2010 06:42

Todle mě taky chybí . Uvažuju o tom silně,ale na nabíjení jen baterek,krmení notebooku ap. nám stačil takový malý ( nevím co to bylo,nebyl můj,ale Stavrosůj ),akorát se potuloval po podlaze - jedinná nevýhoda.
Teda ten měnič do D III je např. tu : http://www.disco3.co.uk/gallery/thumbna ... ?album=446
Určitě zvlášť kabel k baterce ( to budu dodělávat v létě,bo mě auto nevleze do garáže ),já na tu baterku ( druhou ) chci dát ten měnič,topení a ledničku :wink: zapojit to tak,aby se baterky navzájem nevybíjeli ( první nechám prioritně na startování ) ale si to nechám udělat od autoelektrikáře :D ( neznáš,nevíš )
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

MadTom
Příspěvky: 12571
Registrován: 06 lis 2008 23:15
tel.: 608 600 360
Bydliště: Olomouc

Re: měnič napětí + elektro

#3 Příspěvek od MadTom » 09 úno 2010 07:34

Obdélník versus modifikovaný sínus - pokud s toho budete živit věci, které mají jako napáječ použitý spínaný zdroj (né trafo, například notebook) tak je to jedno, akorát je potřeba dát pozor na stabilitu výstupního napětí. Nevadí když bude propadat, ale nesmí lézt nahoru.
Mikrovlnku nedoporučuju - žere to doopravdy hodně a při představě že někde stojím v zimě, auto nejede protože něco umřelo v elektrice a ani si neudělám něco teplého, je mi zima už teď. Navíc mít možnost vařit jeno když běží motor, taky není ideální.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Uživatelský avatar
erik
Příspěvky: 2775
Registrován: 16 říj 2006 19:00
tel.: +421905448329
auto: D90 td5, D5
Bydliště: skalica
Kontaktovat uživatele:

Re: měnič napětí + elektro

#4 Příspěvek od erik » 09 úno 2010 09:20

RudaK píše:Určitě zvlášť kabel k baterce ( to budu dodělávat v létě,bo mě auto nevleze do garáže )
...ze by jsi stihl postavit garage? Pravda. Ta nova ma uz vrata 2500mm :Pohoda:
Defender 90 Td5 171k Old Man Emu,Warn 8274, M 6000 ,ARB nárazník, Safari Snorkel,2xWebasto,Garmin nuvi 660, CB.MATADOR WISENTTA M/T 235/85 R 16 MP-75., Roll cage,retezy PEWAG,2xARB uzaverky,
Discovery 3 ,bez skrabancu

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: měnič napětí + elektro

#5 Příspěvek od RudaK » 09 úno 2010 14:58

erik píše:
RudaK píše:Určitě zvlášť kabel k baterce ( to budu dodělávat v létě,bo mě auto nevleze do garáže )
...ze by jsi stihl postavit garage? Pravda. Ta nova ma uz vrata 2500mm :Pohoda:


To bude Eriku jiná .......Záleží jak se k tomu moje drahá polovička postaví ..... :mrgreen: teda výrobně .
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
Rosi
Příspěvky: 777
Registrován: 18 pro 2008 14:28
tel.: +420-608-084004
auto: LR 110SW Def Td5
Bydliště: Kósek vod Brna a Macochy

Re: měnič napětí + elektro

#6 Příspěvek od Rosi » 21 bře 2011 20:52

Sice jsou tu dvě vlákna o měničích, ale informacemi moc neoplývají a nebo jsem slepejš.
Vznáším dotaz na odbornou veřejnost: "jaký měnič 12/240V koupit?". Zadání je dobíjení foťáků, notebook, víc snad ani netřeba. Díky za případné tipy a zkušenosti, případně i negativní reakce či varování. Ď :wink:
Def 110 Td5 SW
skype: vk770403; fotky: http://picasaweb.google.cz/Rosi770403/" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: měnič napětí + elektro

#7 Příspěvek od RudaK » 22 bře 2011 06:03

Já nakonec koupil todle : http://www.alza.cz/belkin-300w-univerza ... d60726.htm" onclick="window.open(this.href);return false;
Na dobíjení čehokoli by to mělo prej stačit - kromě krmení vrtačky,svářečky a mikrovlnky :Sorry:
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
visby
Příspěvky: 2564
Registrován: 07 dub 2009 11:35
auto: Disco 2
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: měnič napětí + elektro

#8 Příspěvek od visby » 22 bře 2011 08:46

mikrovlnku sme mali v obytaku, v kempe je nepouzitelna lebo zerie viac ako 1000W, na baterku tiez nepouzitelna lebo zozerie celu baterku a poriadne jedlo neprihreje...

nabijacku na ntb a baterky mam na 12V, menit sice nosim ale pouzil som ho iba raz:-)

MadTom
Příspěvky: 12571
Registrován: 06 lis 2008 23:15
tel.: 608 600 360
Bydliště: Olomouc

Re: měnič napětí + elektro

#9 Příspěvek od MadTom » 22 bře 2011 09:28

visby souhlasím, nejlépe nabíječky přimo na 12V. Nicméně obyč 300W měnič stojí do 500Kč a dá se tím pořešit to, k čemu nabíječky nejsou, respektive jsou drahé. Navíc je ten měnič malej, tak moc nezavazí.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Uživatelský avatar
visby
Příspěvky: 2564
Registrován: 07 dub 2009 11:35
auto: Disco 2
Bydliště: Bratislava
Kontaktovat uživatele:

Re: měnič napětí + elektro

#10 Příspěvek od visby » 22 bře 2011 09:33

menic nosim tiez, ale pouzil som ho iba raz (zatial). v kazdom pripade zacinam narazat na hranicu poctu zasuviek v aute. musim s tym nieco robit:-)

Uživatelský avatar
low
Admin fóra
Příspěvky: 3959
Registrován: 04 led 2007 10:39
tel.: +420 603462950
auto: def 110 + d5
Bydliště: Praha
Kontaktovat uživatele:

Re: měnič napětí + elektro

#11 Příspěvek od low » 22 bře 2011 09:58

menice vozim dva (mam rad jistotu) ten velkowatovej jsem jeste nevyndal z krabice, ale pak mam 100W jen do zapalovace a ten naopak bezi skoro porad, na vsemozne nabijecky a notebook to staci, ale hlavne nema ventilatorek, takze nerusi :-)
http://www.cestoffka.cz expedice po celém světě, offroadskola, firemni akce, eventmanagement http://www.offroadskola.cz

Uživatelský avatar
Rosi
Příspěvky: 777
Registrován: 18 pro 2008 14:28
tel.: +420-608-084004
auto: LR 110SW Def Td5
Bydliště: Kósek vod Brna a Macochy

Re: měnič napětí + elektro

#12 Příspěvek od Rosi » 22 bře 2011 11:02

Tak jsem trošku zapátral po netu a musím říct, že vyčerpávající informace jsou třeba tady:
http://www.menice-napeti.cz/" onclick="window.open(this.href);return false;
a na to navázanej e-shop:
http://www.deramax.cz/menice-napeti-12v-230v/c-923/" onclick="window.open(this.href);return false;
Působí to na mě vcelku dobrým dojmem...
a do třetice, osobně jsu do tohoto:
http://www.deramax.cz/menic-napeti-12v- ... 523-c-923/" onclick="window.open(this.href);return false;
Def 110 Td5 SW
skype: vk770403; fotky: http://picasaweb.google.cz/Rosi770403/" onclick="window.open(this.href);return false;

Uživatelský avatar
vizos
Příspěvky: 545
Registrován: 18 led 2007 09:13
tel.: 739266781
auto: D3 ala G4 a S1
Bydliště: Předmostí

Re: měnič napětí + elektro

#13 Příspěvek od vizos » 22 bře 2011 12:12

Já mám tendle ale zkušenosti žádný bo zatím leží pořád v krabici.

http://www.bmshop.eu/auto-moto-prisluse ... 30v-alpin/
v D3 to zas bliká občas mlátí ale jezdím stále dál a rád + jedna Series one 1950 nápravy na špalkách a rám na dvoře ale nic nebliká ani nemlátí

Uživatelský avatar
Acon
Příspěvky: 4954
Registrován: 07 úno 2009 20:29
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999
Bydliště: Nitra SK

Re: měnič napětí + elektro

#14 Příspěvek od Acon » 22 bře 2011 20:52

tiež sa už dosť dlho zaoberám meničom. Mám kompresor zo zubárskeho kresla. Dáva 3000l/h, pneumatiky fúka excelentne no má 5,6A :( A to sa musím poradiť so skúseným elektrikárom.
99" LR DiscoveryII TD5, 2" lift, predný+zadný pevnostňák, superwinch 4,5t, syn. lano, pneu KM2 265/75R16
skype: OlegMasik - ročník 64"

MadTom
Příspěvky: 12571
Registrován: 06 lis 2008 23:15
tel.: 608 600 360
Bydliště: Olomouc

Re: měnič napětí + elektro

#15 Příspěvek od MadTom » 22 bře 2011 20:56

to jako 5,6A na 230V střídavých? To by bylo docela hodně, cca 1300W, takové větší flexa. Nebo je to na nějaké menší napětí - u doktorů je to možné.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Uživatelský avatar
RudaK
Příspěvky: 8484
Registrován: 24 lis 2006 18:09
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1
Bydliště: Raygern - Sud mahren

Re: měnič napětí + elektro

#16 Příspěvek od RudaK » 22 bře 2011 21:11

Já mám uvedený měnič 300W taky v krabici ,nabíječku na AA + AAA baterie na 12V a na NTB měnič 12-30V :mrk ( pořídil jsem ho,aby se dal zapojit jak v osobním ,tak v nákladním autě )
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

Uživatelský avatar
Acon
Příspěvky: 4954
Registrován: 07 úno 2009 20:29
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999
Bydliště: Nitra SK

Re: měnič napětí + elektro

#17 Příspěvek od Acon » 22 bře 2011 21:14

v podstate je to klasický 230V kompresor s 5l expanzkou. Nie je to priamo v kresle, normálne to môže byť mimo ambulancie ale napája to všetko to zubárske náradie. Ono tie vŕtačky sú totiž na vzduch. Len otec ten kompresor pred pár rokmi menil za tichší lebo ho mal priamo v ambulancii a tento používam na fúkanie pneu. Neviem ako je na tom s napätím taký el. naviják, no ten je 12V a ja vlastne o elektrike prd viem, len viem, že si to musím nechať preveriť elektrikárom. Údaj o W na štítku ako jediný chýba, takže to neviem ani neviem či a ako sa to dá zmerať napr multimetrom. Možno to nájdem niekde na motori.
99" LR DiscoveryII TD5, 2" lift, predný+zadný pevnostňák, superwinch 4,5t, syn. lano, pneu KM2 265/75R16
skype: OlegMasik - ročník 64"

Uživatelský avatar
Benjamin
Příspěvky: 3337
Registrován: 08 lis 2010 11:31
auto: F-150, ale pssst!
Bydliště:

Re: měnič napětí + elektro

#18 Příspěvek od Benjamin » 22 bře 2011 21:24

Je to maličko mimo téma, ale já řeším vše napájení v nutnosti takto. Asi to není nejelegantnější a ani co se váhy a skladnosti týče nejlepší řešení, ale zatím jsem spokojený, protože to v nouzi utáhne jak všechny nabíječky, tak třeba i flexu nebo vrtačku. V kombinaci s malou nabíječkou dobiju i vymlácenou baterku, což jak se znám nebude na škodu mít v záloze :D
(zbyla mi z karavanu, který jsem vyměnil za Disco...teď ji vozím ve Skifu - přívěs)
Přílohy
einhell-bt-pg-900-blue.jpg
einhell-bt-pg-900-blue.jpg (24.07 KiB) Zobrazeno 6692 x
Naposledy upravil(a) Benjamin dne 22 bře 2011 21:29, celkem upraveno 2 x.
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Triumph Spitfire MKIV. NonUK: Ford F-150/OFF trailer Rosloot BA750/Skif M1 OFFtrailer/VW LT31 Karmann DW/SMART Fortwo cdi/Suzuki Volusia 800 atd.

MadTom
Příspěvky: 12571
Registrován: 06 lis 2008 23:15
tel.: 608 600 360
Bydliště: Olomouc

Re: měnič napětí + elektro

#19 Příspěvek od MadTom » 22 bře 2011 21:25

Ono je to "jednoduché": výkon = napětí * proud = 230V * 5,6A = cca 1300W - to už není malej motor a krmit to v autě z měniče bych nechtěl, ono by to na 12V bralo něco víc než 100A, ale protože je to kompresor, tak skoro trvale. Zase by to ale dobře foukalo.
Druhá věc je, jestli to ten morot doopravdy bere - není to žárovka, u motorů je to s tím proudem trošku složitější, a jestli by to nějakej měnič vůbec ustál - je to takzvaná indukční zátěž, což tomu měniči nemusí udělat dobře.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Uživatelský avatar
Acon
Příspěvky: 4954
Registrován: 07 úno 2009 20:29
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999
Bydliště: Nitra SK

Re: měnič napětí + elektro

#20 Příspěvek od Acon » 22 bře 2011 21:36

toho sa bojím. Vôbec by som sa tým nezaoberal, no je to doma, je to celkom kompaktné (aj keď určite nie tak ako origo 12V kompresory),veľmi dobre a rýchlo to fúka.
Ale ak hovoríš, že pri 12V by to bralo viac ako 100A tak to by bol menič asi v cene niekoľkých dobrých 12V kompresorov.
99" LR DiscoveryII TD5, 2" lift, predný+zadný pevnostňák, superwinch 4,5t, syn. lano, pneu KM2 265/75R16
skype: OlegMasik - ročník 64"

Odpovědět