Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

Freelander I, II

Moderátor: Safraporte

Odpovědět
Zpráva
Autor
jar
Příspěvky: 3
Registrován: 31 bře 2022 17:15

Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#1 Příspěvek od jar » 31 bře 2022 17:28

Zdravím,

mám Freelander 2 (r. v. 2007) s originál navigací. Stává se poměrně často, že když přijdu k autu a chci vyrazit na novou cestu, tak musím na navigaci nastavit všechno znova (tj. že chci vyhledávat destinace v ČR a ne v Maďarsku, nastavení zoomu mapy, vypnutí hlasové navigace a tak dále). Uložené body (domů, na chatu, ...) ale v navigaci zůstávají. Pokud po cestě se zapnutou navigací zastavím např. u benzinky, někdy to navigace přežije a po opětovném nastartování pokračuje v navigování, někdy se musí opět odznovu.

Tušíte, kde by mohl být problém? Baterie auta by měla být v pořádku (cca 4 měsíce stará a nevykazuje žádné problémy). Otázka, jak je na tom "baterie" v klíčku (pokud to nějak může souviset), ale při odemykání/startování se nezdá být nějak nepřiměřeně vybitá. Mapy mám z webu Satnavstore.com. Bohužel si neuvědomuji, kdy se problém začal poprvé objevovat.

Díky za rady a nápady.

Uživatelský avatar
bata
Příspěvky: 402
Registrován: 26 dub 2011 19:37
tel.: 607 168 746
auto: Freelander I + II
Bydliště: Kolín

Re: Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#2 Příspěvek od bata » 31 bře 2022 17:55

Ahoj,
u mě se to chová stejně :( pokud už jsem trasu zadal vyberu z předchozích. Pokud zadávám novou, musím vybrat i stát :(
Land Rover Freelander 1.8 / 99, Freelander 2 HSE i6 3.2 / 2007

jar
Příspěvky: 3
Registrován: 31 bře 2022 17:15

Re: Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#3 Příspěvek od jar » 31 bře 2022 19:24

A "zapomíná" Tvoje navigace nastavení vždy, po každém vypnutí motoru? A nebo také jako mě jen někdy?

Podle toho, jak se navigace chová, jako kdyby nastavení navigace (tj. stát, nastavení mapy a všechny ty další uživatelská přizpůsobení) bylo v nějaké jiné paměti než jsou např. uložené body a při nějaké podivné kombinaci čehosi (někde nějaký zkrat?) se tato paměť vymaže. A tím, že jsou někdy dny, kdy se navigace chová normálně (tj. pamatuje si má nastavení i když během dne z autem různě popojíždím), tak to "zapomínání" asi nebude úplně standard.

Uživatelský avatar
bata
Příspěvky: 402
Registrován: 26 dub 2011 19:37
tel.: 607 168 746
auto: Freelander I + II
Bydliště: Kolín

Re: Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#4 Příspěvek od bata » 01 dub 2022 11:41

Je pravda, že někdy si to zapamatuje, ale vetsinou ne :( Muze to byt chyba software
Land Rover Freelander 1.8 / 99, Freelander 2 HSE i6 3.2 / 2007

TomasKK
Příspěvky: 6
Registrován: 20 říj 2019 14:56
tel.: +421948141097
auto: LR Freelander 2 SE

Re: Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#5 Příspěvek od TomasKK » 23 kvě 2022 09:12

Mám ten ústy problém. Najskor som si myslel ze mi GPS hádze lokalitu Maďarsko kolo tomu ze som Slovak ale pozeram ze niesom tu sám..

jar
Příspěvky: 3
Registrován: 31 bře 2022 17:15

Re: Freelander 2 - navigace zapomíná nastavení

#6 Příspěvek od jar » 23 kvě 2022 12:08

Ještě pořád nevím, co chybu způsobuje, ale v mém případě bych řekl, že to bude asi souviset s dlouhodobějším problémem, co mám s turbem a občas hodí motor do nouzového režimu.

Každopádně mi teď na čas pomohl "reset" auta. Co to přesně je, se dá dohledat na internetu, ale fakticky to znamená odpojit baterku a volné kabely plus a mínus mezi sebou propojit. Pozor, poprvé jsem byl v propojení kabelů trochu laxní, takže se nic nestalo. Podruhé už jsem kabely propojil pořádně na několik minut a byl jsem úspěšnější, což jsem poznal podle toho, že se mě navigace zeptala po prvním zapnutí na volbu jazyka. Od té doby pak navigace fungovala tak, jak má (pamatovala si všechna má nastavení). Dobrá zpráva je, že "reset" nevymaže uložené body v navigaci.

Minulý týden bohužel po krátké zastávce u benzinky jsem se opět dostal do módu zapomínání... ale měl jsem před tím při jízdě opět motor v nouzovém režimu (což s sebou vozím levnou bluetooth diagnostiku a mažu chybu přes mobilní aplikaci, abych mohl jet zase dál).

Kdybyste náhodou znali nějakou jednodušší cestu, jak přimět navigaci k resetu (než tento ryze hardwarový přístup s odpojováním baterky), prosím, dejte vědět.

Odpovědět