Já taky jednou jel na výlet defem - to jsem byl ještě mladý a nerozvážný

- , vydrželi jsme to metodou, čím méně tím lépe. Tedy postel bylo několik alu profilů deska a matrace. šuplíky žádné, jen krabice papírové, plastové - nic extra, voda jen v kanistrech. sprcha - jen čerpadýlko do kanistru. Filtrace vody - ruční katadyn "horolezecký"... Vařič na zem "turistický" multifuel... neměli jsme ani druhou baterku, ikdyž webasto jo, jinak žádné extra elektrospotřebiče, žádný solár apod.
Podle fotek to vaše vypada hezky zpracovaně a třeba to bude i pohodlné na používání (ikdyž teda nějak jsem nepochopil ty otvory "pod matrací" ), ale já bych prostě nechtěl vozit tolik prken (překližek atd), které mi reálně moc neslouží. Systém zabudované tekoucí vody je super, ale kanistr, který za dva měsíce zažloutne a člověk ho třeba zahodí je taky fajn... Je to spíš přístupu. Hmontost je jasné, méně je lépe, a rozhodně bych řekl, že u defa (ale i jiných aut) platí, že by také měla být co nejnížš, my měli opravdu prakticky vše v podpalubí, na střeše byla jedna (druhá !) rezerva a většinou prázdné kanistry a pak nějaká bedna na lehké a velké věci, nářadí a díly a jiné těžké věci jsme měli "dole", "v podpalubí" - tedy pod postelí. My tak přistoupili i k výbavě auta, neměli jsme ani pevnostní nárazník ani naviják, ani pevné prahy apod, jen vepředu bourací rám s ušima kolem rohů, to se docela hodilo na fackovačky na silnici.
Mimochodem jsme vyráželi z panelákového bytu z Prahy a před odjezdem jsem auto parkoval na ulici, i to dost rozhodlo o tom, že se žádná expediční stavba konat nebude, protože jsem neměl ani jak a kde...
Jinak Def toho uveze dost, je to malý náklaďák a dá se tomu i pomoci (aby se to moc nebimbalo do stran) třeba dodáním tlumičů, nebo jejich vhodnou volbou atd. Ale vždy bude platit, že každý kilo, který nemusíš vykopávat z písku ... A nakonec i výkonově ve stoupání to ocení motor, kolik toho tahá, a pochopitelně i brzda - a že vám něco skočí do cesty bude spíš pravidlo než vyjimka. Ale to nejduležitější jsi udělal dobře, def vypadá dobře na fotkách a to je to, co zůstane

ve všem ostatním vynikají především jeho nevýhody.
Dneska je nás 6 kusů, 2 dospělí a 4 děti a jezdíme většinou skandinávii - transitem 4x4, ale přístup máme dost stejnej, věci do auta jen před dovolenu naložím, ani nespíme v autě, ale ve stanu. Měli jsme i střešní stany, ale tak nějak jsme skončili u stanu, co se staví na zemi vedle auta, vaříme vedle auta z komfortní výbavy jsme přidali jen skládací židličky. není to moc trendy a instagram tim nenaplním, ale celkem nám to vyhovuje a děti trochu vedme k tomu, že ne vždy je komfort na maximu. byly jsme s nejmenším dítětem pod 2 roky věku a nejdelší cestu jsme dali kolem baltu asi 7 týdnů, v kempu jsme nespali ani jednou... Více než výbava nakonec rozhodne, jak si člověk zařídí denní rutiny, kde a jak a kdy hledá místa na spaní, jak nakupuje a vaří, nebo jí po "hospodách" apod... Jinak aby nevznikla mýlka, já s afrikou nemám zkušenosti, defem jsme byly v asii, jinak máme projetou evrou severní jižní ameriku, ale zrovna afriku jsme nějak vynechali, ale něco si dokážu asi představit, ona taková centrální Indie...