Stránka 9 z 16

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 25 led 2012 12:25
od Kubrtos
Tak jsem přemýšlel co mi na tom létě chybí nejvíc a ono to bude to grilování a chlemtání piva v lese. Offroudu je teďka dost... Plánovali jsme jet pod širák na sníh jako každej rok, ale zatím tomu moc nepřálo počasí - bylo spíš blátíčko než snížek. Teď něco napadlo, ale o víkendu se jede za Patrikem do Grobu (na husičku se těším a chválím kudy chodím - v Olomouci bude za chvilku legendární :mrgreen: ).
Jestli do té doby neroztaje, tak další víkend - širák i s grilovačkou. :devil Uvidíme co tomu řeknou kumpáni. Viděl bych to někde okolo Libavé. Nepřidá se někdo? :Pohoda:

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 11 čer 2012 12:38
od fotosam
Pojďme toto bohulibé téma zase trochu oživit!

Mám zděnou udírnu, vnitřní rozměr cca 60 × 60 cm, komín cca 4 m, topeniště je velmi blízko - cca 50 cm, takže je třeba stále hlídat a krotit oheň a při posledním uzení se mi stalo to, že byl vnitřek udírny a tedy i maso samé saze. Topím stále stejně, udírna byla důkladně vytopená než jsme maso věšeli, nebylo ho vagon, aby se tak výrazně změnila vlhkost v udírně, dřevo - suchý buk (dle mého to nejlepší, co se dá použít) a já nevím, čím to může být, že tam vzniklo tolik sazí. Nedehtovalo to, saze byly suché a maso po umytí skvělé, ale rád bych se takovému zašpinění pro příště vyhnul, proto tenhle dotaz.

Nemáte někdo zkušenost, která pomohla tento nedostatek odstranit?

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 27 čer 2012 23:28
od Tungdild
fotosam píše:Pojďme toto bohulibé téma zase trochu oživit!

Mám zděnou udírnu, vnitřní rozměr cca 60 × 60 cm, komín cca 4 m, topeniště je velmi blízko - cca 50 cm, takže je třeba stále hlídat a krotit oheň a při posledním uzení se mi stalo to, že byl vnitřek udírny a tedy i maso samé saze. Topím stále stejně, udírna byla důkladně vytopená než jsme maso věšeli, nebylo ho vagon, aby se tak výrazně změnila vlhkost v udírně, dřevo - suchý buk (dle mého to nejlepší, co se dá použít) a já nevím, čím to může být, že tam vzniklo tolik sazí. Nedehtovalo to, saze byly suché a maso po umytí skvělé, ale rád bych se takovému zašpinění pro příště vyhnul, proto tenhle dotaz.

Nemáte někdo zkušenost, která pomohla tento nedostatek odstranit?
nevim presne jestli na tohle muze mit i vliv kura..ale myslim ze jednou se nam neco podobneho stalo(saze) potom co jsme na bucine nechaly kuru......

jinac ja mam rad taky prave ze buk, ale ze nalozeny(ve vode par dni s jalovcem-doporucuji ma to "jiny" cuch :muscle ) a prokladam to suchym.... morky uvolnuje aroma a dost dymy.... :smirk :mrk

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 03 črc 2012 09:52
od fotosam
Ne, ne! Na kůru si dávám pozor. Dřevo je vždy bez kůry, napadených či jinak nezdravých částí.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 14 srp 2012 15:46
od Colonel
Zdar,

narazil jsem dnes nahodou na netu na grily Cobb a prijde mi to genialne vymysleny. Proto se ptam, videl jste to nekdo nazivo, je to opravdu tak genialni, jak to vypada na webu? :) Na cestovani (nejen) mi pripada uplne luxusni...

http://www.cobb-grily.cz/
https://www.youtube.com/watch?v=I8XDc9LJmsI

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 14 srp 2012 16:00
od Martin_H
Cestovní gril, to je ten správný popis. Představa, že na tom griluješ pravidelně doma - to nevím :( Princip je stejný, jako třeba u Weberu, ale nevěřím, že se v tak malým kotli nechá ten efekt vybudit. U Weberu to není úplně ono ani u Premia 47cm, a to je proti tomu gril s velkým G

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 15 srp 2012 23:33
od Gobey
Jsme pořídili Webra a moooc dobře se na něm dělá :)

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 16 srp 2012 00:10
od Acon
vidím, že Pohlreich pobláznil masy. Tiež som sa skoro nechal zlákať, ale odolal som.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 16 srp 2012 15:44
od Martin_H
Jo, pobláznil, ale ten největší nápor byl už vloni. Jinak ten gril, co má Gobey, je asi nejlepší gril na uhlí, co má Weber v nabídce. Ta litinová mřížka v něm je už spíš jen marektingovej tah, s normálním roštem funguje úplně stejně. Mám pocit, že ten samej kotel má i klubový gril :)

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 16 srp 2012 22:57
od Neklan
Já jsem si nezávisle na Pohlreichovi koupil od Webera ten malý cestovní Smokey Joe a je úplně super. Vozim ho všude s sebou společně s lednicí a pár kg mrtvých zvířátek v ní. Griluje se na něm výborně (při téhle velikosti samozřejmě nemá litinový rošt) a nožičky pasují do prolisů ve víku plastového boxu, ve kterém vozím uhlí a ostatní grilovací propriety, takže při převozu dobře sedí v kufru.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 17 srp 2012 12:19
od Acon
v čom sa ten veľký líši od podobne veľkého, ale za 50€ Mne sa to totiž funkčne zdá úplne rovnaké. A chvílu som bol lačný za Webrom, ale starý slúži tak som vychladol.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 17 srp 2012 13:02
od Martin_H
Acon píše:v čom sa ten veľký líši od podobne veľkého, ale za 50€.....
Který konkrétně myslíš ?

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 17 srp 2012 20:21
od Acon
napr. tento za necelých 30€ Fakt mám na mysli len funkčnosť. To že Weber vyzerá neporovnateľne lepšie je nespochybniteľné.
Obrázek

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 19 srp 2012 08:18
od Jenda
....hele u nas v rodine v tehle ,,kulovejch" grilech jedeme uz od dob co jsem byl na Aljasce. Je to jednoducha zalezitost a pritom genialne funkcni. Mame uz treti(ne weber!!!), ten posledni nejvetsi asi 5let a porad :yes
Ted do toho schanim tal na pizza chleb.
S cenou kolem 1000kc(za velky) je to squlej pomer cena/vykon. Kdyz mi nekdo basni jak griluje na plynu, beha mi mraz po zadech :D
H.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 19 srp 2012 08:52
od Acon
Pýtam sa preto, že aj mňa trochu ten Pohlreich zblbol, ale používam síce nie tento okrúhli, ale podobný, hlbší, 4hranný s delkom na pántoch a odkladacími plochami po stranách. Nemá teplomer, no stál pred 5r. 50€čok a zvažujem buď Webra (ale tá cena...) alebo Obrázek čo sa mi zdá ešte lepšie a lacnejšie.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 20 srp 2012 09:46
od Martin_H
Acon píše:napr. tento za necelých 30€ Fakt mám na mysli len funkčnosť. To že Weber vyzerá neporovnateľne lepšie je nespochybniteľné.

Ten kotel mi přijde docela mělký, podstatný je, aby byl kotel dost vysoký, aby se ti v něm mohl dobře točit horký vzduch. Všechno ostatní - teploměry, sondy, odkládací stolečky - to ti jen zpříjemní práci . Důležitá je velikost grilu a kvalita uhlí, na kterém griluješ

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 20 srp 2012 11:22
od Acon
Videl som to naživo a je to veľkostne celkom OK. Hlavne sa mi pozdáva tá vedľajšia komora, kde sa zmestí dosť žeravého uhlia a prípadná mastnota nekvapká do uhlia. Aj keď ja olej nepoužívam takmer vôbec, neznášam ten hnusný olejový dym.

Drevené uhlie používam málo. Zakúrim v záhradnom krbe a potom lopatou odoberiem žeravé uhlíky z pahreby do grilu. Je to najlepšia alternatíva, lebo si tak množstvom uhlia viem regulovať teplotu podľa toho, čo grilujem.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 20 srp 2012 11:45
od Martin_H
Tak ty mluvíš tý "mašince na kolečkách" - ale to je trochu jiná kategorie, v tom se dá grilovat na na klasickým kusovým dřevu. Prodáváme dva modely, jeden funguje super, druhý trochu hůř. Ten menší má totiž slabší stěnu, a hrozně to dehtuje na plášti grilu. Ale třeba na teplý uzení masa super

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 20 srp 2012 13:29
od Acon
Aha, sme si nerozumeli. Ty si sa vyjadroval k tomu na 3ojnožke. Ten som dal len ako príklad v podobnej cene sú aj hlboké. No ten Weber má nejaký systém (nechce sa mi to hladať) a preto sa pýtam, či tých cca 200 a viac €čok navyše v tom grile naozaj aj je, alebo je to len markenting. Lebo ja bez problémov ugrilujem aj na 2 tehlách a rošte zo šporáka...

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 20 srp 2012 13:53
od Martin_H
Nedovedu odhadnout, kolik je v té ceně hodnota výrobku a kolik marketing. Tím systémem asi myslíš rozdíl v popelníku - viz dva stejné grily, jeden s a druhý bez
http://www.grilykrby.cz/products/gril-w ... silver-57/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://www.grilykrby.cz/products/gril-w ... mium-57cm/" onclick="window.open(this.href);return false;
Rozdíl je v jednoduchosti obsluhy, a čistotě kolem grilu. Jinak jsou ty grily stejné co se "samotnýho grilování týče"