Stránka 2 z 2

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 24 čer 2011 21:12
od RudaK
Neklan píše: Lednice (kompresorovka) 37 l
Kompresorová lednice je základ - teplé pivo,bílé víno i kořalka jsou naprd ,akorát červené má mít pokojovou teplotu ( ale nééé 20 °C )

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 24 čer 2011 22:00
od Kubrtos
To Shaman: do ted to fungovalo tak že se jen ohřívalo. Na možnost vsření si teprve zvykám. Dyť jsem ani nemě nádobí. :D

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 24 čer 2011 22:43
od shaman
Jaky nadobi, prosim Te?!?!
Potrebujes jenom par veci.
ocelovou panev (ocelovou proto, aby ti basta vydrzela dlouho tepla pri povalovani se u ohne a taky se nikdy nemuze znicit - spalit, zkrivit, prasknout, odrit,...)
nerezovou konvicku (na kafe po gablu)
Velikoobjemovou lzici - kdyz te nekam pozvou ke stolu, abys byl vyrazne nejrychlejsi
a zaviraci nuz.

Nic vic jsem na zadne expedici/vylete nikdy nepotreboval. (co se tyce gastronomie)

Varit si instantni polivku v Rumunsku na kopci je prece nesmysl. To radsi vyrazim, najdu nejakou houbu, prihodim kus speku a zahustim fazolema.
Tyden se to da naprosto elegantne vydrzet.
Ja nekalim, takze nemam ani lednici.
Za ten proud, co sezere se radeji budu navijet. Piju vodu z horskyho potoka a nikdy mi jeste nic nebylo.
Ostatni posadky uz mockrat po nudlickove polivce z polskyho prasku vrhli.
Taky jezdim sam. Pokud jezdis se starou (nebo i s detma), tak je to zase jinak.

Ale kdyz nekdo leje jedno pivo za druhym, tak ta lednice asi musi bejt.
_________________________________
Jeste jsem zapomel na original plastovej futral na vajicka. Kdyz ho vrazis s nejakou nizkou bankovkou babce ve vesnici do ruky - vzdycky ti to vrati plny. :lol: ...a rano o5 osmazis slaninu,.....

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 24 čer 2011 23:08
od Misto
Tak toto je podla mna vec cisto individualna. My praktizujeme turisticku klasiku. Vacsinou mame dva varice, na jednom sa vari kava, caj, nieco teple (v chladnom pocasi) a na druhom jedlo. Preferujeme konzervy rozneho druhu (gulase, huste polievky, eintopf, ...) a to rozne ochucujeme napriklad fazulou, kukuricou, syrmi, sunka, salam a zase podla chuti. Vela tychto veci dlho vydrzi aj vo vacsom teple.

K tomu sa chodi chleba, obcas dovarime nejake zemiaky alebo sackovu ryzu.

Ladnicku nepouzivame, vacsinou chodime na max 7-10 dni a jedlo ktore nosime sa zatial nikdy nepokazilo. Vecer pripadne opecieme na ohni nejaku klobasku alebo obcas nosime aj maly gril a to uz sa da urobit celkom pekna hostina :)

Uz mame svoje recepty na ktore sa vzdy tesime.

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 24 čer 2011 23:21
od shaman
Me bys nepohostil.
Vpodstate vsemu (krome brambor a ryze), co mas na seznamu, se snazim vyhybat.
Nejak mi vsechny ty zahustovadla, barviva, pojidla a ecka nedelaji dobre na zazivani a taky se bojim o imunitu.
Hlavne proto ziju na takovem malem statecku. mam prasatka, slepicky, jehneci,...melu si mouku, pecu chleba, varim sunku, chytam ryby, pestuju tabak, mam prvotridni studnu, ....atakdál

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 09:32
od Kubrtos
shaman píše:Me bys nepohostil.
Vpodstate vsemu (krome brambor a ryze), co mas na seznamu, se snazim vyhybat.
Nejak mi vsechny ty zahustovadla, barviva, pojidla a ecka nedelaji dobre na zazivani a taky se bojim o imunitu.
Hlavne proto ziju na takovem malem statecku. mam prasatka, slepicky, jehneci,...melu si mouku, pecu chleba, varim sunku, chytam ryby, pestuju tabak, mam prvotridni studnu, ....atakdál
Jo, tak tohle je život! Chlape ty se mi zamlouváš! Nemáš dceru? :D

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 11:28
od shaman
JJ mam. Je ji 23 a je to ta vprostred.

Obrázek

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 12:14
od Kubrtos
shaman píše:JJ mam. Je ji 23 a je to ta vprostred.

Obrázek
:D :D :twisted: :yes

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 12:38
od throtlle
Rumunsko bez šamanskyho grilu by snad ani nebylo rumunsko :yes

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 20:11
od kamca
Ten samanskej gril je uzasnej. :yes :yes
Pro ty co maj male auto je tady jeden namet http://www.amazon.co.uk/dp/B000980JMW/r ... B000980JMW" onclick="window.open(this.href);return false;

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 25 čer 2011 21:39
od Tim
shaman píše:JJ mam. Je ji 23 a je to ta vprostred.

Obrázek
To ses chtěl pochlubit, nebo nás naštvat? :ty jeden...: :D Ta by se líbila aj mne :D
Jinak já jsem "masojídek", takže já si s sebou beru do chladicí tašky velké zásoby mraženého masa, které tam samo o sobě udrží dobrou teplotu poměrně dlouho, a když už se to horší, dávám tam pet láhve se zmrzlou vodou. A ta když rozmrzne, tak z ní vařím... A ten život na farmě Ti také závidím... :blush

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 29 čer 2011 23:34
od masar
shaman píše:To Kubrtos :
Ses uplne vedle. Fazole zasadne a POUZE tyhle - vsechny ostatni jsou kompromis. Prece nebudes tlacit nejaky hnusny parky ze separatu, kdyz si do nich muzes pekne dokrupava opict slaninu (vakuovana vydrzi mesice)
Co se fazolí týče, tak nám se osvědčili Bonduelle v chilli omáčce :yes , na lepší (chuťově) jsme ještě nenarazili.

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 30 čer 2011 16:06
od Kubrtos
Fazole mám rád v každé formě. Ty co jsem psal jsou takový že se nevařej- jen ohřívaj. Já s vařením moc zkušenosti zatím nemám. Ale co si tak pamatuju z doby kdy jsem chodil na vandry, vždycky se dá upytlačit nějakej pstruch, najít hříbek, vyšmelit od domorodců vajíčko... A pak ti stačí jenom chleba a rum. :D

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 30 čer 2011 23:04
od Tim
Kubrtos píše: A pak ti stačí jenom chleba a rum. :D
Rum si dávám do ešusu místo těch fazolí :D A ještě mám strašně rád jako rychlé jídlo na cestách topinky... Chleba je na slunci tvrdý hned a osmažit je jest otázkou pár minut. Na to česnek sůl a za čtvrt hoďky jsem připraven sytý plnit další úkony :Pohoda: :rock

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 12 črc 2011 09:14
od Matador
Absolvoval som niekoľko expedícií a celkom rád som ostatným pripravoval jedlo, nakoľko je to moje hobby, tak sa podelím s vami o niekoľko mojich postrehov (verím, že užitočných) :D
Nebudem spomínať všetko od úplného začiatku, že treba mať slušný a pevný skladací stôl a stoličku ... ak má niekto možnosť a priestor autochladnička tiež nie je zlá. Ale na úvod expedície vydrží aj dobre zmrazené mäso a iné potraviny, kvalitne zabalené vo vrstve PET fólie a ešte jedna vrstva novín a stačí box vyplnený polistyrénom. Samozrejme, malý skladací gril, misky a tanierky zásadne anticor, pevná panvica, anticoro pohár - hrnček na pivo, víno, limo, destiláty, kávu, čaj alebo polievku, lyžica, slušný nôž, (aj vidlička nie je na zahodenie) doska na krájanie. Na zohrievanie vody na kávu a čaj nám vždy bohato stačil malý turistický horák s 0,5 kg kartušami plynu. Ideálne je ale všetko pripravovať na ohni, o tom je to kúzlo a čaro pobytu v horách a prírode. Samozrejme, že niekedy počasie nie je celkom naklonené týmto aktivitám preto si treba pomôcť plynom. :rain
Čo sa týka potravín, tak každý si určito vyberie podľa svojej chuti a finančných možností. Určito sa oplatí zobrať zeleninu a ovocie, ktoré dlho vydrží a použijeme ju aj pri varení (cesnak, cibuľa, zemiaky, mrkva, pomaranče, jablká, citróny a sušené ovocie,...) ostatné sa dajú skoro vždy dokúpiť na mieste keď sa prechádza cez civilizované miesta, alebo keď sa ide tankovať. V Rumunsku i na Ukrajine predajú domáci veľmi radi všetko. V horách si môžete na salašoch kúpiť vynikajúci čerstvý syr, žinčicu a ostatné výrobky od bačov. V dedinách kúpite čerstvý chlieb, vajíčka a rôzne druhy mäsa. Veľa krát sa nám stalo, že od nás nechceli ani peniaze... vždy sme sa im snažili revanšovať aspoň nejakým naším pivom, cigaretami a sladkosťami pre deti.
Dobré je mať so sebou aj kvalitne vyúdené mäso, slaninu, klobásy, ktoré nebudú podliehať skaze. Ideálne je sušené mäso a sušené ryby (tie si môžete nakúpiť na Ukrajine - odporúčam!) :yes
Samozrejme, že odporúčam aj niekoľko kvalitných konzerv s mäsom, gulášom, párkami, fazuľou, kukuricou... prípadne rôzne instantné "šmejdy", ktoré nikdy nenahradia vôňou a chuťou jedlo pripravené priamo na ohni a z domácich surovím kraja, v ktorom sa zrovna nachádzate ;-) Je to len pre prípad krajne núdze a môžeme s ním kombinovať iné potraviny.
Pre prípad, že sa dlhšiu dobu nedostanete k chlebu a pečivu sú vhodnou voľbou sucháre - ideálne k polievke. Samozrejme netreba zabúdať na cestoviny.
Čo sa nápojov týka, tak určito mať vždy v zásobe dostatok pitnej vody! Najmä na varenie, kávu, čaj a polievku. Ostatné alko/nealko podľa chuti a priestoru. Ale aj tu platí, že treba ochutnať čo zrovna ponúka domáci trh krajiny v ktorej sa pohybujeme. Rumunské pivo Ursus sa dá celkom v pohode vypiť... a aj miestne dobre vychladené točené pivo v horúcom lete dobre osvieži a pokecáte pri ňom so zaujímavými ľuďmi
:beer :beer
Určito by som nezabudol ani na rôzne sladkosti, žuvačky a iné pamlsky... keď ich počas expedície neskonzumujete, určito s nimi spravíte radosť, rozžiarite oči a vykúzlite nezabudnuteľný krásny úsmev na tvárach miestnych detí keď ich rozdáte cestou z okna auta! Sú skutočne vďačné za každú drobnosť - najmä v horách a na samotách. A to platí aj o zvyšku proviantu a vecí, ktoré by ste u nás možno vyhodili, radšej ich nechajte miestnym ľuďom.
Šťastnú cestu a veľa zdaru pri vašom kulinárskom umení ! :hand

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.

Napsal: 12 črc 2011 11:36
od moon13
V Polsku jsem si vzal klacek, na něj napíchnul párek a opékal na ohni.
Čaj jsem si vařil na turistickém plynovém vařiči. A příbory mám z letecké slitiny 8)
A ještě používám ešus :wink: