Začátkem týdne jsem se krásně zpotil, při předjíždění kamionu na dlouhé rovince....proti se najednou začal řítit superb přes 130 kmh, já na automatu vraženou trojku, říkám si dobrý, to nic, kick down...a nic se nedělo

Moderátor: Acon
... neskusaj lebo budes obehovat.Benjamin píše:...ale teď nad tím vážně uvažuji...
otazka, ako pridas dieslu na vzduchu?MadTom píše:Dano, zkoušel jsem něco od Bella, Autologicu i od TD5Alive.
Dano má pravdu - pokud tomu přidám na naftě, může mít motor víc detonační chod, pokud tomu přidám i na vzduchu a následně na naftě, bude motor nejspíš hlučnější, protože od něj budu chtít víc výkonu = větší množství spalované směsi.
zvýšiš plniaci tlakvisby píše:
otazka, ako pridas dieslu na vzduchu?
praveze to nie je tak jednoduche, ze "zvysis plniaci tlak" a ides.Acon píše:zvýšiš plniaci tlak
to sú tie výhody turbomotorov
Väčší intercooler tiež niečo pridá...
Pls pamatuj si Ivoši, že si o tom s tebou chci v rámci blížícího se fotovíkendu popovídat. Vlastně jsi nám o tvým "jádru pudla" ani nepověděl... S tím sacím potrubím nevím. Ztráty na filtru jsou výrazně vyšší než cokoliv jinýho. Nad rámec tvýho defíka mám snorkel s čepicí a pocitově to není žádnej handicap. Řešil bych to možná spíš tím KN filtrem jak IvanM. I třeba kvůli lepší prevenci nadechnutí H2O.Ivoš Def píše: Ta moznost, kterou popisuje Tom, je samozrejme naprosto spravne! A problem s pocitacem padajicim do nouzoveho rezimu kvuli vysokemu tlaku za turbem me docela potrapil, nez jsem prisel na jeho pricinu![]()
Druha moznost ktera existuje (a pomohla by i uprave s navysenym tlakem za turbem), je zlepsit prisun vzduchu k turbu. Defik ma hned nekolik "uzkych" mist na vedeni vzduchu k filtru sani, jejichz odstraneni by melo napomoci navysit prisun vzduchu k turbu a tedy i k jeho rychlejsimu nastupu.
Osobne odzkouseno jeste nemam, ale chystam se na kompletni vymenu saciho potrubi mezi mrizkou v blatniku a filterboxem, tedy jeho predelani na prumer 80-90mm v cele delce...
Ma s takovou upravou nekdo konkretni zkusenosti?
väčšina tuningov rieši zvýšenie výkonu práve zvýšením plniaceho tlaku. Samozrejme optimálnejšie je ak sa to rieši komplexne inteligentným softom, ktorý jednak upraví mapu vstrekovanie, jednak pridá na turbe a k tomu väčší intercooler, ktorý dokáže objem vzduchu slušne zväčšiť. Dovolím si tvrdiť, že už samotná výmena IC za väčší, je cítiť.visby píše:praveze to nie je tak jednoduche, ze "zvysis plniaci tlak" a ides.Acon píše:zvýšiš plniaci tlak
to sú tie výhody turbomotorov
Väčší intercooler tiež niečo pridá...
....
U dieslu je to trochu jinak nez u motorky (tedy benzinoveho motoru, zvlast jestli mela karburator(y)-tam bez serizeni muze opravdu nastat problem). U dieslu ale cim lepsi (lehci) prisun vzduchu tim lepe, protoze dulezite je predevsim jeho mnozstvi (a teplota) za turbem, coz si uz ale reguluji westegate a dalsi cidla...Benjamin píše:Když jste zmínili ten KN filtr...je třeba ho něčím napouštět nebo seřizovat motor? Já ho jednou vrazil do motorky a byla to katastrofa...vůbec to nejelo, musely by přijít změny v nastavení...jak je to u Td5? Asi nestačí ho tam pouze vrazit a hotovo..nebo?
Díky, jsem v tomhle, co se výkonu motorů týče, zatím úplnej amatér. Jinak máš pravdu, choppera mám ještě klasiku karburátor, musel jsem to vyndat, stala se z něj bez seřízení udejchaná mrcha. Nad tím KN pro Td5 budu přemýšlet, i když mám teď zrovna nový obyčejný...Má nějaký negativní vliv pro přísun vzduchu i SAFARI šnorchl? Omlouvám se jinak za amatérské dotazy..Ivoš Def píše:U dieslu je to trochu jinak nez u motorky (tedy benzinoveho motoru, zvlast jestli mela karburator(y)-tam bez serizeni muze opravdu nastat problem). U dieslu ale cim lepsi (lehci) prisun vzduchu tim lepe, protoze dulezite je predevsim jeho mnozstvi (a teplota) za turbem, coz si uz ale reguluji westegate a dalsi cidla...Benjamin píše:Když jste zmínili ten KN filtr...je třeba ho něčím napouštět nebo seřizovat motor? Já ho jednou vrazil do motorky a byla to katastrofa...vůbec to nejelo, musely by přijít změny v nastavení...jak je to u Td5? Asi nestačí ho tam pouze vrazit a hotovo..nebo?
len ci to nebude tak, ze zvysuju mnozstvo vstrekovaneho paliva;-) vid chiptuningy ala powerbox, kde ti proste len predlzia dlzku signalu na vstreku, pripadne klamu mnozstvom vzduchu.Acon píše:väčšina tuningov rieši zvýšenie výkonu práve zvýšením plniaceho tlaku. Samozrejme optimálnejšie je ak sa to rieši komplexne inteligentným softom, ktorý jednak upraví mapu vstrekovanie, jednak pridá na turbe a k tomu väčší intercooler, ktorý dokáže objem vzduchu slušne zväčšiť. Dovolím si tvrdiť, že už samotná výmena IC za väčší, je cítiť.
Ze ty si tome chces naprogramovat vlastni mapuMadTom píše:Zhruba tak, základ na TD5 je přidat na naftě, přidat na omezovači kroutícího momentu a přidat na omezovači kouřivosti a potom trošku poladit turbo a dalo by se říct, že je hotovo. Pěkně se to povídá, prohlížel jsem si a částečně pochopil v několika mapách, co je tam upravené, ale doopravdy nevím, jak k tomu autor přišel. Prostě mi chybí trošku víc informací. Momentálně hledám takovej zajímavej dokument, kterej popisuje detailně řízení TD5ky - vychází z něj například RAVE, jestli se mi to podaří sehnat, bude to hned veselejší.
Jj nezvládl jsem to dotáhnout do konce, výfuky mám laděné od ThunderBirdu...na karbce a brzdu ale už nebyl čas a protože mašina jezdí i tak skvěle, pustil jsem to k ledu...ale to je uz do jiného vlákna...pardon za OTHonzan píše: Co se tyka motorky, je holy nesmysl flaknout kn filtr bez otevrenyho vyfuku a doladeni, lepe vsak jeste montaz dynojetu a serizeni primo na brzde... Motorka je pomerne jemna a citliva zalezitost, narozdil od "kovariny" nasich aut...