TD5 a "chip"

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Odpovědět
Zpráva
Autor
Benjamin
auto: F150+bouda Gladiator
Re: TD5 a "chip"

#281 Příspěvek od Benjamin » 25 bře 2011 08:40

Tak jsem musel taky prolízt tohle vlákno. Jak obaluji Discošku začíná mi těžknout.

Začátkem týdne jsem se krásně zpotil, při předjíždění kamionu na dlouhé rovince....proti se najednou začal řítit superb přes 130 kmh, já na automatu vraženou trojku, říkám si dobrý, to nic, kick down...a nic se nedělo :shock: Milý polský kamioňák mi samozřejmě ještě přidal...oni tam snad nemaj omezovače...a já musel udělat myšku...od té doby s Disco nepředjíždím...nepředjížděl bych ani předtím, kdybych to tušil...nikdy jsem nechtěl chipovat či remapovat...ale teď nad tím vážně uvažuji...
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Jaguar XJ12 Sovereign. NonUK: Ford F-150 obytná nástavba Gladiator XL
www.nomadbear.cz

DanoDEF
auto: 110 SW

#282 Příspěvek od DanoDEF » 25 bře 2011 08:44

Benjamin píše:...ale teď nad tím vážně uvažuji...
... neskusaj lebo budes obehovat. :mrgreen:
LR Defender Td5 110SW po "prestavbe" a pred "prestavbou".

visby
auto: Disco 2
Kontaktovat uživatele:

#283 Příspěvek od visby » 25 bře 2011 09:07

MadTom píše:Dano, zkoušel jsem něco od Bella, Autologicu i od TD5Alive.
Dano má pravdu - pokud tomu přidám na naftě, může mít motor víc detonační chod, pokud tomu přidám i na vzduchu a následně na naftě, bude motor nejspíš hlučnější, protože od něj budu chtít víc výkonu = větší množství spalované směsi.
otazka, ako pridas dieslu na vzduchu?

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#284 Příspěvek od MadTom » 25 bře 2011 09:31

Jak přidám na vzduchu - zásahem do turba, teda u přeplňovaného motoru. TD5ky mají wastegate na turbu, který omezuje maximální tlak, co je to schopné turbo dát. Normálně je to nastavené tak, že to do sání pustí maximálně cca 220kPa (tj. o 120kPa víc než je okolní tlak vzduchu), krátkodobě TD5ka snese 250kPa (kolem 1 sekundy) a pokud se tento tlak nebo doba přešvihne, tak to spadne do nouzového režimu. To znají někteří, kteří mají D2 a přestal jim fungovat ventil, co to řídí. Funguje to tak, že přetlakem za turbem se ovládá přes membránu páka, co hýbe klapkou v turbu - u Defendera přímo, u D2 do toho ještě zasahuje ten elektrickej ventil. V obou případech je tam ale nastavovací tyč, kterou se nastavuje mechanickej limit, takže to jde ze standardních cca 220kPa poladit na cca 240kPa a auto dostane víc vzduchu. Je tady ale trochu risk, že bude auto padat do nouzového režimu. Na to se používá taková jednoduchá krabička, která ovlivní signál od čidla tlaku vzduchu v sacím potrubí (MAP) a auto potom může klidně běhat i s takto poladěným turbem. Toť stručnej popis jak to funguje. Ještě poznámka - maximální tlak za turbem je jeden z parametrů, na základě kterých řídící jednotka hlídá bezpečný rozsah funkce motoru, podobně jako je třeba teplota motoru. Řídící jednotka má několik docela složitých algoritmů, na základě kterých případně spadne do nouzového režimu.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#285 Příspěvek od Acon » 25 bře 2011 09:53

visby píše:
otazka, ako pridas dieslu na vzduchu?
zvýšiš plniaci tlak
to sú tie výhody turbomotorov
Väčší intercooler tiež niečo pridá...
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Rosi
tel.: +420-608-084004
auto: LR 110SW Def Td5

#286 Příspěvek od Rosi » 25 bře 2011 10:56

Zeptám se jako kretén... nakonec proč jako, že :mrgreen:
Náhodou asi némáte někdo "jen tak volně loženej" SW, resp. poladěnou mapu pro TD5, kterej bych s MadTomem zkusil nahrát do svojí Td5 stařenky výměnou švába ve staré hloupé jednotce?
Je mě jasný že za peníze lze všechno, ale tomu se právě holdám vyhnout :bandit :cool :Pohoda:
Popravdě jsem odpůrce chip tuningů, asi hlavně proto, že mi to zatím prostě jede i bez toho, ale rád bych to vyzkoušel, abych věděl co kritizuju a o co přicházím. Vzhledem k tomu, že se v jednotce teď plánujeme vrtat, tak bych to rád spojil s tím, že se pak pravděpodobně vrátím ke starýmu švábovi s původním SW... Přece jenom už taky má defík něco za sebou, tak bych mu nerad přivodil klinickou smrt :)
Def 110 Td5 SW
skype: vk770403; fotky: http://picasaweb.google.cz/Rosi770403/" onclick="window.open(this.href);return false;

Ivoš Def
tel.: 728609347
Kontaktovat uživatele:

#287 Příspěvek od Ivoš Def » 25 bře 2011 12:36

otazka, ako pridas dieslu na vzduchu?[/quote]

Ta moznost, kterou popisuje Tom, je samozrejme naprosto spravne! A problem s pocitacem padajicim do nouzoveho rezimu kvuli vysokemu tlaku za turbem me docela potrapil, nez jsem prisel na jeho pricinu :whew
Druha moznost ktera existuje (a pomohla by i uprave s navysenym tlakem za turbem), je zlepsit prisun vzduchu k turbu. Defik ma hned nekolik "uzkych" mist na vedeni vzduchu k filtru sani, jejichz odstraneni by melo napomoci navysit prisun vzduchu k turbu a tedy i k jeho rychlejsimu nastupu.
Osobne odzkouseno jeste nemam, ale chystam se na kompletni vymenu saciho potrubi mezi mrizkou v blatniku a filterboxem, tedy jeho predelani na prumer 80-90mm v cele delce...
Ma s takovou upravou nekdo konkretni zkusenosti?

visby
Kontaktovat uživatele:

#288 Příspěvek od visby » 25 bře 2011 12:51

Acon píše:zvýšiš plniaci tlak
praveze to nie je tak jednoduche, ze "zvysis plniaci tlak" a ides.

2madtom: krabicka vie potom aj zriesit aj to, ked ti wastegate prestane fungovat a bude ti to plnit vysokym tlakom po dlhsiu dobu? toto je jedna z uprav do ktorej by som sa len tak nedal, ak sa ti poserie jedno cidlo odpalis si komplet motor...
okrem toho, toto ti pomoze aj ked je turbo v cinnosti a to do 1500-1700 nie je (pripadne minimalne).

99% chiptuningov ti akurat zvysi davku na vstrekoch (lebo ani o moc viac nemoze spravit), to ti sice dokaze posunut vykon a krutak nizsie ale zase ide s tucnou zmesou do valcov a to tiez nie je ideal pre motor.

neviem presne co znesie td5ka, ale vzhladom na to, ze ten motor je nachylny na vysoke teploty, ma relativne slabu hlavu, tak chiptuning tomu urcite neprospeje.

Rosi
tel.: +420-608-084004
auto: LR 110SW Def Td5

#289 Příspěvek od Rosi » 25 bře 2011 13:02

Ivoš Def píše: Ta moznost, kterou popisuje Tom, je samozrejme naprosto spravne! A problem s pocitacem padajicim do nouzoveho rezimu kvuli vysokemu tlaku za turbem me docela potrapil, nez jsem prisel na jeho pricinu :whew
Druha moznost ktera existuje (a pomohla by i uprave s navysenym tlakem za turbem), je zlepsit prisun vzduchu k turbu. Defik ma hned nekolik "uzkych" mist na vedeni vzduchu k filtru sani, jejichz odstraneni by melo napomoci navysit prisun vzduchu k turbu a tedy i k jeho rychlejsimu nastupu.
Osobne odzkouseno jeste nemam, ale chystam se na kompletni vymenu saciho potrubi mezi mrizkou v blatniku a filterboxem, tedy jeho predelani na prumer 80-90mm v cele delce...
Ma s takovou upravou nekdo konkretni zkusenosti?
Pls pamatuj si Ivoši, že si o tom s tebou chci v rámci blížícího se fotovíkendu popovídat. Vlastně jsi nám o tvým "jádru pudla" ani nepověděl... S tím sacím potrubím nevím. Ztráty na filtru jsou výrazně vyšší než cokoliv jinýho. Nad rámec tvýho defíka mám snorkel s čepicí a pocitově to není žádnej handicap. Řešil bych to možná spíš tím KN filtrem jak IvanM. I třeba kvůli lepší prevenci nadechnutí H2O.
Def 110 Td5 SW
skype: vk770403; fotky: http://picasaweb.google.cz/Rosi770403/" onclick="window.open(this.href);return false;

Benjamin

#290 Příspěvek od Benjamin » 25 bře 2011 13:28

Když jste zmínili ten KN filtr...je třeba ho něčím napouštět nebo seřizovat motor? Já ho jednou vrazil do motorky a byla to katastrofa...vůbec to nejelo, musely by přijít změny v nastavení...jak je to u Td5? Asi nestačí ho tam pouze vrazit a hotovo..nebo?
UK:LR4 SDV6 HSE/Jaguar XK8 4.0/Rover 75 2.0 CDT Tourer/Triumph Spitfire 1500/LR DII Td5 Medvědi/LR Free 2.0 D/Jaguar XJ12 Sovereign. NonUK: Ford F-150 obytná nástavba Gladiator XL
www.nomadbear.cz

Acon

#291 Příspěvek od Acon » 25 bře 2011 13:45

visby píše:
Acon píše:zvýšiš plniaci tlak
praveze to nie je tak jednoduche, ze "zvysis plniaci tlak" a ides.

....
väčšina tuningov rieši zvýšenie výkonu práve zvýšením plniaceho tlaku. Samozrejme optimálnejšie je ak sa to rieši komplexne inteligentným softom, ktorý jednak upraví mapu vstrekovanie, jednak pridá na turbe a k tomu väčší intercooler, ktorý dokáže objem vzduchu slušne zväčšiť. Dovolím si tvrdiť, že už samotná výmena IC za väčší, je cítiť.
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Ivoš Def
tel.: 728609347
Kontaktovat uživatele:

#292 Příspěvek od Ivoš Def » 25 bře 2011 14:20

Benjamin píše:Když jste zmínili ten KN filtr...je třeba ho něčím napouštět nebo seřizovat motor? Já ho jednou vrazil do motorky a byla to katastrofa...vůbec to nejelo, musely by přijít změny v nastavení...jak je to u Td5? Asi nestačí ho tam pouze vrazit a hotovo..nebo?
U dieslu je to trochu jinak nez u motorky (tedy benzinoveho motoru, zvlast jestli mela karburator(y)-tam bez serizeni muze opravdu nastat problem). U dieslu ale cim lepsi (lehci) prisun vzduchu tim lepe, protoze dulezite je predevsim jeho mnozstvi (a teplota) za turbem, coz si uz ale reguluji westegate a dalsi cidla...

Benjamin

#293 Příspěvek od Benjamin » 25 bře 2011 14:55

Ivoš Def píše:
Benjamin píše:Když jste zmínili ten KN filtr...je třeba ho něčím napouštět nebo seřizovat motor? Já ho jednou vrazil do motorky a byla to katastrofa...vůbec to nejelo, musely by přijít změny v nastavení...jak je to u Td5? Asi nestačí ho tam pouze vrazit a hotovo..nebo?
U dieslu je to trochu jinak nez u motorky (tedy benzinoveho motoru, zvlast jestli mela karburator(y)-tam bez serizeni muze opravdu nastat problem). U dieslu ale cim lepsi (lehci) prisun vzduchu tim lepe, protoze dulezite je predevsim jeho mnozstvi (a teplota) za turbem, coz si uz ale reguluji westegate a dalsi cidla...
Díky, jsem v tomhle, co se výkonu motorů týče, zatím úplnej amatér. Jinak máš pravdu, choppera mám ještě klasiku karburátor, musel jsem to vyndat, stala se z něj bez seřízení udejchaná mrcha. Nad tím KN pro Td5 budu přemýšlet, i když mám teď zrovna nový obyčejný...Má nějaký negativní vliv pro přísun vzduchu i SAFARI šnorchl? Omlouvám se jinak za amatérské dotazy..
www.nomadbear.cz

Honzan
tel.: 728581532
auto: DI

#294 Příspěvek od Honzan » 25 bře 2011 15:06

Snorchl od safari by nemel mit velky vliv, mel by byt totiz dostatecne rozsireny a dimenzovany...

Co se tyka motorky, je holy nesmysl flaknout kn filtr bez otevrenyho vyfuku a doladeni, lepe vsak jeste montaz dynojetu a serizeni primo na brzde... Motorka je pomerne jemna a citliva zalezitost, narozdil od "kovariny" nasich aut...
"třístovka" je spravna volba, i kdyz obcas zastavkuje :D

visby
Kontaktovat uživatele:

#295 Příspěvek od visby » 25 bře 2011 16:58

Acon píše:väčšina tuningov rieši zvýšenie výkonu práve zvýšením plniaceho tlaku. Samozrejme optimálnejšie je ak sa to rieši komplexne inteligentným softom, ktorý jednak upraví mapu vstrekovanie, jednak pridá na turbe a k tomu väčší intercooler, ktorý dokáže objem vzduchu slušne zväčšiť. Dovolím si tvrdiť, že už samotná výmena IC za väčší, je cítiť.
len ci to nebude tak, ze zvysuju mnozstvo vstrekovaneho paliva;-) vid chiptuningy ala powerbox, kde ti proste len predlzia dlzku signalu na vstreku, pripadne klamu mnozstvom vzduchu.
taktiez zvysit plniaci tlak na td5 nie je banalna zalezitost (ako madtom pisal).

2benjamin: pri safari s kobrou si treba dat pozor na jazdu v hustom dazdi, ma to tendenciu nasavat aerosol z cesty, ktory sa zbiera na filtri a pri vysokych otackach prejde az do motora. stalo sa mi to uz dva krat. no a samozrejme, ak mas kobru otocenu dopredu, tak zbiera komplet vsetok bordel vyhodeny autami pred tebou;-) prave z tohoto dovodu idem do cyklonu...

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#296 Příspěvek od MadTom » 25 bře 2011 20:50

Zhruba tak, základ na TD5 je přidat na naftě, přidat na omezovači kroutícího momentu a přidat na omezovači kouřivosti a potom trošku poladit turbo a dalo by se říct, že je hotovo. Pěkně se to povídá, prohlížel jsem si a částečně pochopil v několika mapách, co je tam upravené, ale doopravdy nevím, jak k tomu autor přišel. Prostě mi chybí trošku víc informací. Momentálně hledám takovej zajímavej dokument, kterej popisuje detailně řízení TD5ky - vychází z něj například RAVE, jestli se mi to podaří sehnat, bude to hned veselejší.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Honzan
tel.: 728581532
auto: DI

#297 Příspěvek od Honzan » 26 bře 2011 08:10

MadTom píše:Zhruba tak, základ na TD5 je přidat na naftě, přidat na omezovači kroutícího momentu a přidat na omezovači kouřivosti a potom trošku poladit turbo a dalo by se říct, že je hotovo. Pěkně se to povídá, prohlížel jsem si a částečně pochopil v několika mapách, co je tam upravené, ale doopravdy nevím, jak k tomu autor přišel. Prostě mi chybí trošku víc informací. Momentálně hledám takovej zajímavej dokument, kterej popisuje detailně řízení TD5ky - vychází z něj například RAVE, jestli se mi to podaří sehnat, bude to hned veselejší.
Ze ty si tome chces naprogramovat vlastni mapu :wink: Koukam jak jsi paradne za tu dobu co se v tom vrtas pokrocil :yes
"třístovka" je spravna volba, i kdyz obcas zastavkuje :D

Benjamin

#298 Příspěvek od Benjamin » 26 bře 2011 13:15

Honzan píše: Co se tyka motorky, je holy nesmysl flaknout kn filtr bez otevrenyho vyfuku a doladeni, lepe vsak jeste montaz dynojetu a serizeni primo na brzde... Motorka je pomerne jemna a citliva zalezitost, narozdil od "kovariny" nasich aut...
Jj nezvládl jsem to dotáhnout do konce, výfuky mám laděné od ThunderBirdu...na karbce a brzdu ale už nebyl čas a protože mašina jezdí i tak skvěle, pustil jsem to k ledu...ale to je uz do jiného vlákna...pardon za OT
www.nomadbear.cz

tomm1
tel.: 728134186
auto: Toyka LC 150

#299 Příspěvek od tomm1 » 27 bře 2011 23:16

ahoj

také již uvažuji o "chipu", přečetl jsem celé vlákno a nejvíc si chválíte práci od Ivana J.
jsem ze severních čech neznáte nekoho spolehlivého odtud?
pokud se tu nikdo spolehlivý nenajde rád zajedu za Ivanem, pokud bude ještě ochotný..

díky za pomoc..
Tomm1
LC 150

Acon

#300 Příspěvek od Acon » 28 bře 2011 08:36

myslím, že bude stačiť ak mu pošleš fifinky a RJ :wink:

Odpovědět