Mám 7/2003 a CDL bohužel nemám. Jak jsi sehnal CDL z bouračky? Nebo mám i jinou možnost než novou redukčku. Existují pro mou verzi i jiné uzávěrky než ty na redukčce?
No ako. Obvolal som inzeraty LR Disco na ND a zrazu bola rozvodovka s CDL, tak som ju kupil. Od vtedy som stal pri dalsej, mala 80.000 km a chcel za nu 20.000 CZK co bola super cena, ja som dal za tu moju 35.000. Ked budes pozerat, najdes, v CZ je Disco na ND dost, mozno to potrva, ale ja si myslim, ze je to realne.
Iny uzaver? Iny uzaver transferboxu pre disco 2 asi neexistuje, nikto ho nikde vo vsetkych moznych kutoch sveta neponuka, a keby, musel by i tak zasahovat dovnutra transferboxu (rozvodovky), lebo musi uzavriet "kolieska" v nom.
Funkcia CDL je vsak pre jazdu v terene absolutne esencialna a bez jej vyriesenia sa neda dalej zvysovat priechodnost vozidla v zhorsenych trakcnych podmienkach.
Co sa tyka funkcie, mame tri diferencialy, stred (transfer box), predny a zadny. Tu su priklady co sa deje pri ich uzatvarani (vsetky situacie):
Otvoreny stred, predok i zadok (disco bez CDL) - staci aby jedno (ktorekolvek) koleso smykalo - stojis (smyka 1 koleso).
Uzavrety stred (aktiv. CDL), otv. predok i zadok - musi smykat min. jedno zadne + jedno predne koleso - stojis (smykaju 2 kolesa).
Uzavrety stred + zadok - musia smykat obe zadne + jedno predne - stojis (smykaju 3 kolesa).
Uzavrety stred, zadok, predok - musia smykat vsetky styri kolesa - stojis (smykaju 4 kolesa).
A teraz bez uzavreteho stredu ale s uzavierkami predok a zadok:
Otvoreny stred a predok, uzatv. zadok - staci aby smykalo iba jedno predne koleso, alebo iba obe zadne - stojis (smykaju 1 alebo 2 kolesa)
Otvoreny stred a zadok, uzatv. predok - staci aby smykalo iba jedno zadne koleso, alebo obe predne - stojis (smykaju 1 alebo 2 kolesa)
Otvoreny stred, uzatv. zadok a predok - staci aby smykali obe zadne kolesa alebo obe predne kolesa - stojis (smykaju 2 kolesa).
Bohuzial, nic ine ako CDL nepomoze na to aby si postupne zvysoval trakcnu schopnost. Funkciu TC som do toho nezahrnul, lebo to len pribrzduje smykajuce sa koleso, za ucelom prenesania toc. momentu na ostatne kolesa no zaroven to brzdi cele vozidlo a to tym viac, cim viac kolies smyka (neprijemne najma vo vyjazdoch kde je klzko a potrebujes vypalit hore, kiez by sa TC dalo vypnut).
Co sa tyka TC a uzavierok tak uzavierky ho vobec nijako neovplyvnia akurat po ich aktivacii bude dochadzat menej casto k situacii kedy sa TC aktivuje, a to postupne az do situacie kedy je uzavrety stred, zadok i predok a k aktivacii TC nemoze fyzikalne/logicky dojst, kedze v tejto situacii nedojde k rozdielu rychlosti sa otacania jednotlivych kolies.
Tak drzim palec. Ivan