Milan píše:Pánové, je mi z toho smutno. To zase zvěř dostane na prdel! A prakticky všechno, nebudou myši, nebude co žrát. Jen ty komáři se zase zvednou. A když se to neutopí, tak to za chvíli posekají. Zatím tam nemohou vjet, tak budou makat, aby to stihli, jakmile to trochu vyschne.
Tak nějak je mi toho všeho líto.

Když jsi Milane tohle napsal, netušil jsem, jak smutnou budeš mít pravdu. V lese teď trávím opravdu hodně času, spíše tedy prací než lovem, ale nečekal jsem, jaké to jarní počasí bude mít vliv na zvěř i tady...
Viděl jsem několik desítek kusů holé, ale jen jedna srna měla srnče a pár laní mělo u sebe koloucha... Zřejmě nakladená mláďata "pročistilo" podchlazení ze stálého deště. Ve své podstatě by to nevadilo, kdyby systém myslivosti nebyl takový, jaký je. Plán lovu asi splníme. Pokud ne, čeká nás nemalá pokuta. Další věcí je to, že pokud splníme plán lovu s tímto mizerným přírůstem, plán lovu spočítaný z příštího jarního sčítání bude tak nízký, že prodejem zvěřiny nevyděláme ani na třetinu nájmu za honitbu (a kde je krmení, materiál na krmelce a posedy, proježděné PHM a pod.

) a protože jsme tu jen tři a všichni s průměrným platem, budeme ji pravděpodobně muset pustit. Dost by mne to mrzelo a ještě více mého otce, který tu strávil 30 let svého života a s myslivostí tady začal jeho otec - můj děda.
Další pro mne naprosto nepochopitelnou událostí bylo rozhodnutí úřadu, kam jsem teď běhal jak blbec. Zrušili jsme chov jelení zvěře. Ta je tu totiž téměř celý rok, jen ne v období odstřelu. V půli srpna se laně stahují do horských luk sousední honitby a zanedlouho po nich jeleni. Po říji se vrátí nejdříve s prvním větším sněhem, tzn. zhruba začátkem prosince. Tím pádem tady zvěř napáchá akorát škody na porostech, které tvrdě platíme a když je možnost trochu zredukovat stav, tak nám to znemožní nejdříve turisti a houbaři (ne že by to dělali schválně, ale ta zvěř po každodenní lustraci každého metru čtverečního porostu prostě vytahuje až za tmy) a nakonec její přirozená migrace. Žádali jsme ale o povolení odstřelu nenormované zvěře a bylo mi sděleno, že pouze holou a jelena do dvou let. Když jsem se ptal proč, odpověď jsem nedostal... Nevím, co si o tom mám myslet. Platit chtějí, ale abychom mohli škodám bránit nám nedovolí

To samé s prasaty, která tu máme jen na zimu když se stáhnou z polí z nižších oblastí. Všichni křičí, jak je potřeba redukovat stavy, ale můžeme lovit jen sele a lončáka a jednoho kňoura

Takto si redukci přemnožené zvěře opravdu nepředstavuji
Takhle se naše myslivost na pozemcích státu dočká pouze toho, že buď se na to většina lidí vyprdne a nebo to vezmou do rukou bohatí lidé, kteří přes honitbu budou "prát" peníze a nebo budou vydělávat velké peníze odstřelem trofejové zvěře zahraničními hosty a genofond v dané lokalitě půjde do

jak už tomu v některých oblastech je...
Sakra to jsem se rozepsal a vlastně jsem vůbec nenapsal to, co jsem původně chtěl...