Stránka 5 z 16

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 04 lis 2010 23:56
od Mešky
Tak to kolínko vypadá slušně, je skoro půlnoc, tak si jdu nechat zdát pěkný bůčkový sny. Fakt dobrý. :yes

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 05 lis 2010 12:14
od Bad
Kdo má zájem o přenos.udírnu,tak si najděte http://www.ud" onclick="window.open(this.href);return false;írny.cz.To budete :O

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 05 lis 2010 13:27
od fotosam
Tak ta moje udírna tedy rozhodně mezi přenosné nepatří :D .

Pro pečení a roztápění před uzením používám topeniště pod grilem, které má minimální topný kanálek. Z toho postupně vykrystalizovalo druhé topeniště, které se v podobě maličkých kamínek odsazených o 120cm osvědčilo a bude v dohledné době nahrazeno zděným topeništěm s pláty. Tam se pak topí celé uzení.

Na vaření dosud dávám pláty na gril, z půlky prasete se na nich dělává celá zabíjačka se všemi výrobky. Při grilování pak na jejich místě leží rošt pokud se negriluje na rožni. Griluji zásadně na dřevě - grilovačka není žádná rychlovka, je o pohodě, žhavé pod rošt se musí "vysedět". Vkládací rožeň nevypadá nijak obrovsky, ale už se na něm točila 5kg živáňská, takže kapacita je větší než se zdá.

Udírna má vnitřní prostor zhruba 60x60cm, pojme čtyři hůlky po pěti párcích masa, takže by se tam dalo dělat až 20kg masíčka. Pro domácí potřebu toho dělávám méně.

A ještě ke grilu. Topeniště má dva rošty, pod které se přivádí vzduch šuplíčky v přední stěně. Na jedné straně na jednom roštu pálím dřevo a žhavé přesouvám na druhou půlku pod rošt s papáním.

Je to komplex, který se stále dotváří, ale funguje skvěle a je to celé místo obrovské relaxace.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 05 lis 2010 20:06
od Dobrák
Velice vkusné ! :yes :clap

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 18 lis 2010 14:11
od Václaf
Ahoj,sice to není grilování,jen pečení ale snad se to počítá také. Takhle to dopadá když je chlap na nemocenské :mrgreen:

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 18 lis 2010 14:43
od Mešky
:yes Tvarohový nebo makový?

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 18 lis 2010 15:06
od Václaf
tvarohový,teď už jen jít uvařit kafe :coffee ,snad už budou vystydlé :Pohoda:

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 18 lis 2010 15:09
od Spoora
Václaf píše:Ahoj,sice to není grilování,jen pečení ale snad se to počítá také. Takhle to dopadá když je chlap na nemocenské :mrgreen:
Je to dobrý, je nás víc pekařů.....teď v období jablek dělám furt štrůdl, na vánoce vánočku, velikonoce mazanec....a nějaký ty dobroty během celého roku... :cool

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 21 lis 2010 19:32
od exxekutor
pokud by si někdo chtěl postavit vlastní udírnu, měl bych navíc jeden pojízdnej koš, včetně kolejnice a dveří s rámem. kvalitní práce, koš pojme asi 80 kg klobásků nebo masa

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 21 lis 2010 19:37
od Mešky
Udírnu mám v plánu na jaře, dej nějakou fotku, prosím.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 21 lis 2010 19:40
od PavelU
Mešky máš vyfoceného toho kance z pátku... :?:

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 22 lis 2010 07:30
od Mešky
PavelU píše:Mešky máš vyfoceného toho kance z pátku... :?:
Tady ho máš, ale je to ihned po napíchnutí, potom už mi na focení nezbyl čas :beer :beer :beer
Kanec 001.jpg
Kanec 001.jpg (53.15 KiB) Zobrazeno 7286 x

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 22 lis 2010 11:06
od PavelU
Díky Mešky za fotku a to jsme všechno sežrali... :shock:

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 08 pro 2010 15:47
od fotosam
Chlapi, už jsem zkusil leccos a mám chuť vyzkoušet udit hovězí! Nemáte někdo návod či ještě lépe zkušenost s naložením a uzením hovězího? Sušené už jsem dělal a hodlám v tom pokračovat - je veliká delikatesa! Ale klasické uzené jsem hovězí ještě nejedl, znám jen uzený hovězí jazyk, ale o ten mi nejde.

Tak sem s radami :) ! Díky.

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 08 pro 2010 18:54
od ssang
Hovězí jsem ještě neudil, ale pouze konzumoval a nemělo to chybu. Osobně bych ho naložil stejně jako vepřový a udil déle na studeném kouři. Jinak z osobní zkušenosti vím, že je u jakéhokoli masa při nakládání absolutně nevhodná záměna soli za cukr :sad :cry . Udil jsem marény a bohužel se mi je podařilo potřít cukrem, který někdo dal do nádoby na sůl a ještě byl neobvykle jemný. Takže jsem to bohužel zjistil až a při prvním ochutnání po vyuzení. Závěr byl takový, že to nežral ani pes a pár kilo ryb šlo do popelnice :cry a já na ně měl takovou chuť, protože uzená maréna je ňamka. Tak jsem si potom musel spravit chuť pořádně osolenou a načesnekovanou topinkou :chuckle .

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 08 pro 2010 20:05
od garfield
hovadzie som neudil ale pri pohlade na tie fotky idem jest o tejto hodine je to hriech

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 08 pro 2010 21:15
od IvanM
Jedna víkendová...snad všechny možný styly naříznutí buřta... :)

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 09 pro 2010 08:30
od fotosam
No nic, naložil jsem jeden kousek pěkně jakoby prorostlého z krku spolu s vepřovým a poreferuju až to dojde finále - jelikož se bráním "sanytrům" a používám jen sůl, tak se bude udit až před silvestrem. Už se těším :D

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 09 pro 2010 10:05
od Colonel
Jo burt na ohni je burt na ohni ;)
IvanM píše:Jedna víkendová...snad všechny možný styly naříznutí buřta... :)

Re: Grilujeme, pečeme, udíme

Napsal: 09 pro 2010 13:49
od ssang
Akorát k tomu hovězímu bych dal do nálevu trochu česneku. U vepřového ho nedávám, tam mi to kazí chuť. Tak ať to hlavně dobře dopadne a teď se není třeba bát díky počasí klasického naložení bez rychlosolí. :yes