Stránka 1 z 2
Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 22 čer 2011 23:28
od Jenda
Dovolil jsem si zalozit tohle tema ohledne stravovani a vareni na cestach.Byli tu nejake nabidky na dehydrovane jidlo a pod.,tak by bylo fajn to resit neobchodni formou a odkazama jen mezi nami. Takze kdo a co varite na cestach,jak to uchovavate a kdo ma jake rady a zkusenosti s jidlem na cestach vseobecne.Verim ze se to tu rozjede,neb kazdy z nas se rad a dobre naji at je to kdekoliv
Honza
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 22 čer 2011 23:56
od visby
zacnem teda...
pri kempovani na pretekoch preferujem cestoviny s omackou alebo rovno zamiesanym tuniakom. ranajky su tuniaky alebo pastiky, k tomu cerealne chleby co vydrzia dlho.
na bike su vzdy beriem nejake muesli a v poslednej dobe sa mi dost osvedcilo susene maso, nie len, ze je chutne ale mam pocit, ze aj zasyti.
v rusku super fungovali veci, co sa dali konzumovat za jazdy alebo pri kratkej prestavke. male klobasy, syrove nite, susene maso atd.
co sa tyka uchovavania, nemam chladnicku takze vsetko musi zniest vysoke teploty;-)
edit: hlavne aditivum je samozrejme pivo!
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 00:58
od Benjamin
visby píše:
edit: hlavne aditivum je samozrejme pivo!
Visby, a jak to pivo chladíš? V potoce? Taky nemám ledničku a tohle mě teď nejvíc trápí
Jinak na cesty preferuju takový neměcký gulášový konzervy, co se šoupnou do hrnce a za 5 minut velmi chutný guláš, k tomu kus chleba a nakrájet cibuli a je to. Zbytek vedou těstoviny na jakýkoli způsob a různé uzeniny, co vydrží všechny podmínky...
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 00:59
od Benjamin
visby píše:
edit: hlavne aditivum je samozrejme pivo!
visby a hele jak to pivo chladíš? V potoce? Já právě taky nemám ledničku a tohle je teď má velká starost
Jinak já praferuji takový německý gulášový konzervy, moc dobrý, který se hoděj na 5 minut na vařiči a je z toho velmi chutný guláš, k tomu nakrájet chleba anebo pytlikovej knedlik (zase 5 minut ve vodě jen) a cibuli a je to moc dobrý a velmi velmi sytý. Dále to pak na plné čáře vedou těstoviny vždy a všude, k tomu nějakou uzeninu, která vydrží všechny podmínky a je to...
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 10:10
od kamca
My doma tak i na cestach varime ze surovin nakoupenych v mistnich obchodech. No a jelikoz je nejvetsi pakarna mejt nadobi, tak vsechno varime v tomhle.
Osmahnem cibulku, maso, ochutime a pridame syrove brambory, ci rejzi a vse se uvari v jedne nadobe. Pak to hodime do misek a do lednice a mame tri dny ve dvou co jist.
To nadobi se nijak nemeje, jen se vytre hadrem, papirem nebo voblize a je hotovo.

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 11:11
od visby
Benjamin píše:visby a hele jak to pivo chladíš? V potoce? Já právě taky nemám ledničku a tohle je teď má velká starost

ked sa da tak v potoku, inak ho mam schovane vzdy na spodku batoziny kde sa nejaka ta zima udrzi aj cely den...
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 13:19
od Honzan
To nadobi vypada dobre, varite v nem i na ohni? To je totiz nedilnou soucasti mych vyletu...
Jinak po mnoha letech pozirani slepic na paprice a podobnych instantnich dobrot volim nejradeji mistni hospodu, pripadne pak neco ukuchtit z dostupnych potravin. Instantni veci sebou vezu pro pripad nouze a toho ze nekde uviznu na dyl nez mam jidlo. Fakt mi totiz ty veci z pytliku moc nechutnaji... Kdyz to jde, je dobre je vzit jako zaklad a vylepsit alepson korenim, cibuli, cesnekem, klobasou nebo cimkoliv co je po ruce...
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 18:43
od dovolena
Tak nejak jsem dostala hlad

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 19:12
od Miloš II
Při cestování zásadně preferuji místní kuchyně zrovna kde se nacházím....jídlo je podstatně levnější jako u nás tudíž nemá smysl něco tahat......kotlíky, tronožky, sadu hrnců, dva vařiče .....nebo nedej bože pojíznou kuchyňskou linku......stačí pár konzerv jako nouzovka něco na uvaření kávy a čaje toď vše. Do auta sušené ovoce (meruňy.brusinky atd) páč taková ohřátá vepřovka s řádkem brambor pak si sednout za volant a drtit 1000km to je tak na pořádnej průser MilošII
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 21:10
od kamca
Honzan píše:To nadobi vypada dobre, varite v nem i na ohni? To je totiz nedilnou soucasti mych vyletu...
Jinak po mnoha letech pozirani slepic na paprice a podobnych instantnich dobrot volim nejradeji mistni hospodu, pripadne pak neco ukuchtit z dostupnych potravin. Instantni veci sebou vezu pro pripad nouze a toho ze nekde uviznu na dyl nez mam jidlo. Fakt mi totiz ty veci z pytliku moc nechutnaji... Kdyz to jde, je dobre je vzit jako zaklad a vylepsit alepson korenim, cibuli, cesnekem, klobasou nebo cimkoliv co je po ruce...
Je to i na ohen..je to litina.
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 22:10
od Neklan
Vzhledem k tomu, že jsem ještě na žádné pořádné off expedici nebyl, do toho asi nemám co mluvit. Přesto si dovolím popsat, kterak jsme nachystáni na BLRM, kam vyrážíme příští týden.
Lednice (kompresorovka) 37 l
Dvouvařič na 2kg plyn. bombu
Gril Weber na dřevěné uhlí (malý Smokey Joe 37cm)
Pivo Svijany, Lobkowicz, Bernard a Primator Stout
Cider hruškový a jablečný z Kingstone Press
Červené víno z Los Arcos, Navarra, Španělsko
Bílé víno z Moravy
Slivovice od Pepína ze Vsetína
Kus mrtvého hovězího z bio chovu
Uzeniny ze Sasova
A další dobroty, Baltic Land Rover Meeting je totiž hlavně greenlaning, ale neméně důležité je kempování, povídání, jídlo a pití. Minulý rok jsme zkoušeli místní kuchyni a musím říct, že nabídka polských hospod nás moc nenadchla. Letos určitě také vyrazíme na nějakou stravovací exkurzi, ale večery na tábořišti jsou dlouhé a člověk musí být připraven...
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 23 čer 2011 23:08
od kamca
Ja taky na expedici nikdy nebyl. Kdyz jezdime kempovat, tak vzdy spime nadivoko, nikdy v kempech, snazime se najit misto na spani jeste za svetla. Vetsinou od 17hod uz jsme zaparkovany a pak se vari a popiji. To mne prijde jako nedilna soucast cestovani.
Otevri sacek a mit varino by pro nas byla nuda. Navic se pri vareni da vetsinou seznamit s lidma, ochutnat cizi recepty,...
Musim rict Neklane, ze Tvuj seznam je supr....kazda chutova bunka bude uspokojena

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 07:31
od Kubrtos
Neklan píše:
Pivo Svijany, Lobkowicz, Bernard a Primator Stout
Bernard má nový vícechlapový zavíratelný balení - džbánek!

My když jezdíme chrápat do lesa tak si berem něco na gril, případně Trenčianský párek s fazolů. Po letech výzkumu jsme dospěl k závěru že nejlepší je Hamé.

Večer chutná, ráno pomáhá.
Ledničku nemáme a do nedávna nebyl ani vařič - všechno se dělalo na ohni. Má to svoje kouzlo.
Já se ještě učím používat Kelly Kettle a všechny ty rendlíky co k tomu jsou. Je na tom krásný že je to tak univerzální. Od čaje/kávy, po polývku. Jinak jsme s kámošama odchovaní skautskýma a turistickýma oddílama, takže vaření v lese zvládáme. Maso se dá třeba i zakopat se žhavým popelem a šutrama - výhoda je že pak se nemusí umejvat nádobí. Nevýhoda - hladovej soused vás nesmí vidět.

Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 08:30
od MadTom
Musím potvrdit co píše Neklam o baltu. Co se vařilo v kempu, bylo dobré, ale v okolí v hospodách to nebylo nic extra. Jednak proto, že Smoldzino je díra. Ale i v okolních větších městech to nedylo o moc lepší. Byli jsme tam koncem léta 2 týdny na dovolené, takže jsme si to pěkně projezdili okolo.
Co v kempu chybělo byla lednička, takže pivo bylo teplé. Takže musím Neklanovi pochválit jeho výběr na cestu.
Já jsem kdysi dostal od kamarádů s US Army jejich "polní jídlo" - velice dobré konzervy a systém přípravy a příslušenství. Jak pro klasické ohřátí, tak samoohřívací, tak studené pro místa, kde se nedá nic chystat. Nedávno jsem to našel někde na webu, ale když jsem viděl cenu, tak jsem si řekl že takto ne. Odpovídala velmi kvalitnímu jídlu, s velmi kvalitními obaly a skladováním. Takže pokud pojedu někam, kde není hospoda, tak si to vezmu jako rezervu (nebo nějakou jinou konzervu, co se nemusí chladit), jinak půjdu do hospody a bude to o hodně levnější.
Baltic meeting
Napsal: 24 čer 2011 08:35
od Miky_CZ
Ahoj Tome,
mam na tebe dotaz, ty jsi byl v polsku na 2 tydny na dovolene, co se tak vyplati projet, kde je neco pekneho? budem tam ted na tyden tak at vime kam zajet:-)
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 09:52
od MadTom
My jsme to střídali - jeden den na pláži - teplo bylo akorát, voda teplá, žádné vlny. A druhej den jsme se jeli někam kouknout. Projeli jsme okolní majáky - každej je jinej, pár městeček, absolvovali krátkej výlet lodí. Prošli jsme si znovu písečné duny a následně kus pláže. Ono tam toho zas tak moc není. Ve Smoldzinu je muzeum a u něj stánek, kde jsme si koupili místní mapu - jsou tam zobrazené okolní pamětihodnosti a různé jiné atrakce.
V Klukách je skanzen a malá rozhledna - na tu jsme vylezli a skazen stačilo prohlédnout z auta nebo z hospody u večeře.
Ono sice dovolená byla 2 týdny, ale vzali jsme to od nás přes Krkonoše s výstupem na Sněžku a cestou zpátky přes technickou zastávku doma s výletem na slovenskou saharu.
S prckem se moc vyskakovat nedalo, teda dalo, ale bolely z toho strašně záda, jak jsem ji nosil v sedačce. Každopádně se mi to líbilo podstatně víc, než v Chorvatsku na pláži. Hlavně tam bylo teplo, alé né vedro. Navíc bylo atipické počasí - teplá voda, malé vlny a žádnej vítr.
Letos mě docela lákala ta možnost cesty přes Polsko společně zpátky - takovej velkej výlet - zakončenej v Krkonoších.
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 13:34
od hrabe
Na ledničku už mi nezbylo , tak mi kámoš vytvořil Al box a mám ho vyložený polystyrenem.Do něj vložím dvě krabice zamraženého džusu a lednička na 24 hodin je hotová. Dá se na ní sedět, stoupnout když potřebuješ na střechu. A až bude spací rám , tak to bude jako šuplík.
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 14:02
od shaman
To Kubrtos :
Ses uplne vedle. Fazole zasadne a POUZE
tyhle - vsechny ostatni jsou kompromis. Prece nebudes tlacit nejaky hnusny parky ze separatu, kdyz si do nich muzes pekne dokrupava opict slaninu (vakuovana vydrzi mesice)
To hrabe :
Misto zmrzlyho džusu si objednej suchej led. Dodavaji to v kulickach (45,-Kc/1kg).
Ma to vyhodu - netece z toho voda (sublimuje na plyn).
Chtel bych taky takovej kastlik. Neudelal by mi ho ten tvuj kamarad? (Nebo nemas replikator??)
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 14:07
od hrabe
shaman píše:To Kubrtos :
Ses uplne vedle. Fazole zasadne a POUZE
tyhle - vsechny ostatni jsou kompromis. Prece nebudes tlacit nejaky hnusny parky ze separatu, kdyz si do nich muzes pekne dokrupava opict slaninu (vakuovana vydrzi mesice)
To hrabe :
Misto zmrzlyho džusu si objednej suchej led. Dodavaji to v kulickach (45,-Kc/1kg).
Ma to vyhodu - netece z toho voda (sublimuje na plyn).
Chtel bych taky takovej kastlik. Neudelal by mi ho ten tvuj kamarad? (Nebo nemas replikator??)
To: shaman : Suchý led sublimuje , jujice vypiješ..... na tu bednu se zeptám.
Re: Jidlo a vareni na cestach- zkusenosti,postrehy,rady.
Napsal: 24 čer 2011 19:44
od moon13
Neklan píše:Vzhledem k tomu, že jsem ještě na žádné pořádné off expedici nebyl, do toho asi nemám co mluvit. Přesto si dovolím popsat, kterak jsme nachystáni na BLRM, kam vyrážíme příští týden.
Lednice (kompresorovka) 37 l
Dvouvařič na 2kg plyn. bombu
Gril Weber na dřevěné uhlí (malý Smokey Joe 37cm)
Pivo Svijany, Lobkowicz, Bernard a Primator Stout
Cider hruškový a jablečný z Kingstone Press
Červené víno z Los Arcos, Navarra, Španělsko
Bílé víno z Moravy
Slivovice od Pepína ze Vsetína
Kus mrtvého hovězího z bio chovu
Uzeniny ze Sasova
A další dobroty, Baltic Land Rover Meeting je totiž hlavně greenlaning, ale neméně důležité je kempování, povídání, jídlo a pití. Minulý rok jsme zkoušeli místní kuchyni a musím říct, že nabídka polských hospod nás moc nenadchla. Letos určitě také vyrazíme na nějakou stravovací exkurzi, ale večery na tábořišti jsou dlouhé a člověk musí být připraven...
...nenápadně se k vám připojím a jako Hujer si dovolím na tvoje přání dotáhnout něco z Dojčlandu

PS: Já mám jen 2x ešus, příbory, ledničku, hrneček, mikroplyňák a termosku... snad si vystačím.