toruk píše:Chci pouze Vortex Viper HD 10x42 Nevím, kolik dalekohledů jsi měl, ale pro běžné pozorování z ruky je 10x moc a 42 zas málo. Ideál je tak 7 až 8 X 50. Radši si to ještě někde v prodejně vyzkoušej.
Díky za info. Řešil jsem nákup posledních pár dní, něco málo přečetl a pár dalekohledů jsem už taky měl. Meoptu, nějakýho rusa a naposledy lehoučký Nikon 8x42 Sportex, který byl dobrý tak pro děti na hraní. Takže spíš šlo o to, kde ten Vortex v HD verzi sehnat. Ale na druhou stranu si myslím, že téma dalekohledy na fóru ještě chybí. Jak do toho člověk zabředne, je to taky docela věda.

Ale věc se nakonec díky Meškymu vyřešila docela rychle. Volal jsem si právě s přímým dovozcem
http://www.dalekohled.eu/" onclick="window.open(this.href);return false; z Třeboně a můžu svoji anabázi s nákupem spokojeně uzavřít. Nové dodávky Viperů jsou HD a narozdíl od starší koncepce bez "HD", která má téměř shodnou optiku, kterýžto rozdíl bych jako laik prý asi těžko zaregistroval, jsou verze HD narozdíl od staré klasiky plněny ne dusíkem, který po letech "uteče", ale trvanlivěšjším argonem. Dalekohled jsem objednal a během týdne mi snad dorazí. Potom podám zprávu jak se přes něj na ty orly a sokoly kouká..