Stránka 1 z 4
Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 07:47
od luque
Snáď som si mohol dovoliť založiť toto vlákno. Sú tu už Slováci, Češi, rybári, motorkári, poľovníci... ale hubári sa nemajú kde pochváliť so svojími úlovkami. Pre ilustráciu, bol som v nedeľu na prechádzke v lese aj s manželkou a tu je výsledok.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 07:49
od luque
A ešte konečná úprava - výsledok.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 07:52
od luque
Ale boli aj takéto:
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 08:39
od Safraporte
Tož já mimo rybaření i houbařím.
Fotek mám habaděj, ale zajímavé jsou tak pro mne na památku.
Jedna z roku 2010 je zajímavá množstvím maxi hřibů (viz obr1),
další už jsou z letoška, kdy chodím jen do lesa za barák, kde minulé čtvrtstoletí prakticky nic nerostlo.
Na obr2 a obr3 jsou krásné obří křemenáče (byly zcela zdravé a byly z nich nádherné řízky).
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 08:50
od Safraporte
Další zajímavostí je, že pravé hřiby si prodloužily sezónu (když pominu, že u nás celé roky prakticky nerostly).
Mezi obr1 a obr2 je rozmezí 14 dnů a hřiby vyrostly na přelomu září a října - navíc na prakticky stejném místě (pokaždé u smrku a stromy jsou od sebe cca 3 metry).
No a na posledním obrázku je můj ,,majstrštik" - ne velikostí, ale raritou - srotlé hřiby hnědé (suchohřiby) ... šesterčata.
Jinak co se letošních hub týče, už mám zakázáno je nosit domů. Chodím prakticky každý den a pokaždé přinesu košík. Tak je nosím do práce a dle přání kolegů a kolegyň jsou buď čerstvé, nebo jim je usuším

Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 09:26
od psmrz
Tak to jsme na tom podobně, byl jsem v patek a misty jsem se ani nezvedal za země, doufám že to nebude pozustatek FUKUŠiMI

Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 09:57
od disco70
Tato sezona je naozaj senzacna
http://sk.fotoalbum.eu/nkdisco/a730425" onclick="window.open(this.href);return false;
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 10:24
od Safraporte
OK, přidám ještě pár houbiček, které sbírám - kotrč, liška obecná, jidášovo ucho a kozák březový.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 10:26
od Tim
Krásné úlovky! Já letos nic moc, ale bylo málo času

Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 15 říj 2012 11:25
od Acon
Ale ano, hubárov je tu asi dosť. My máme chalupu niekde kde má zemegula riť. Na huby tam nikto nechodí a my ich zbierami tak akosi pomimo. Skrátka ide sa chystať drevo a popri tom človek o čo.to zakopne. Na konci sezóny síce skonštatujeme, že húb bolo tento rok (ako každý rok) akosi málo, ale keď sa pozriem do komory, vyzerá to ako v hubárskom veľkosklade. Tento rok sme nenápadne nasušili vyše 20 pohárov ako je na foto. 8 sme si nechali, zbytok porozdávali.
Sušíme takmer výhradne hríby ktoré sa všeobecne označujú ako "dubáky" kam samozrejme nepatrí výlučne hríb dubový ale ich je viac. Do kyslého nálevu dávame hlavne Kuriatky (lišky) tých tam rastie veľa a Rýdziky, tých je už pomenej a niektoré roky vôbec. Na priamy konzum uprednostňujeme Masliak smerokvcový, máme ho tam hojne a Muchotrávku červenkastú ktorú ja osobne považujem za jednu z najchutnejších húb vôbec. Na jar zbierame Smrčky z ktorých robím maslovú pomazánku. Kozáky sú fajn, no zbierame ich skôr v čase núdze, keď iné nerastie. No len na priamy konzum. Sušené nevoňajú a nakladané sú príliš slizké.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 16 říj 2012 20:40
od mato p
Tak nedá mi neprispieť.
Hubárim ja so strýkom na chalupe - lokalita Západné Tatry.Tieto foto sú 4roky staré odvedy sme väčšie kúsky nedoniesly, ale človek sa vždy prejde aspoň po lese. Prípadne stretne nejakého

, tých tu máme viac ako húb

Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 16 říj 2012 22:16
od luque
Dnes som síce zmokol až na kožu ale prechádzka bola fantastická, nakoniec som aj niečo doniesol a už sa to aj suší.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 16 říj 2012 23:02
od Safraporte
U nás už zně skončily, ale pokud sbíráš tolik hub - investuj do sušičky.
Já si koupil tuhle
http://www.mall.cz/susicky-potravin/con ... -1020-gobi má 9(!) pater
a nemá chybu. Nasušila mi letos spoustu hub i křížal.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 17 říj 2012 10:31
od Acon
luque píše:Dnes som síce zmokol až na kožu ale prechádzka bola fantastická, nakoniec som aj niečo doniesol a už sa to aj suší.
Pekný úlovok. Na celej tej radosti z množstva nájdených húb ma na späť na zem dostane nutnosť to všetko spracovať. Už som si pár krát aj povedal: Oleg len jeden košík do 3/4, len jeden. Samozrejme, že to nedodržím a potom to do tmy spracovávam.
Safraporte píše:U nás už zně skončily, ale pokud sbíráš tolik hub - investuj do sušičky.
..... ....... Nasušila mi letos spoustu hub i křížal.
Sušičku máme aj my, ale nejako sme si zvykli sušiť na site. Do sušičky sa málo zmestí

a tak sa na ňu práši niekde v komore. Skôr ju využívame na ovocie.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 17 říj 2012 21:43
od Acon
ešte som našiel niečo z 1. jarnej hríbačky. Smrčky sú moje obľúbené hríby
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 17 říj 2012 23:04
od Safraporte
Tak tohle je nádhera

Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 22 říj 2012 07:51
od luque
Piatková poobedňajšia prechádzka priniesla tiež nejaké hubky

. Hríby na sušenie (piatok večer), suchohríby obvariť a šup do mraziaku a pňovky na kyslo zavariť (pre nedostatok času až v nedeľu ale do neskorého večera)

. Acon má pravdu, pri zberaní nikto neuvažuje

nad tým, koľko mu bude trvať

, kým tú úrodu spracuje

, ešteže mne v tomto vždy pomôže manželka

.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 22 říj 2012 11:30
od Acon
píšeš, že pred mrazením ich obvaríš. Aký je rozdiel ak to rovno dáš do mraziaku? Lebo ja to dávam hneď zamraziť potom pripravujem ako čerstvé. Síce suchohríby zbieram len v čase núdze, ale mrazím hríb smrekový
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%ADb_smrekov%C3%BD" onclick="window.open(this.href);return false; lebo na sušenie sa mi zdá veľmi mäkký a po rozmrazení je rýchlo hotový.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 22 říj 2012 12:07
od Safraporte
Acon píše:píšeš, že pred mrazením ich obvaríš. Aký je rozdiel ak to rovno dáš do mraziaku? Lebo ja to dávam hneď zamraziť potom pripravujem ako čerstvé. Síce suchohríby zbieram len v čase núdze, ale mrazím hríb smrekový
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%ADb_smrekov%C3%BD" onclick="window.open(this.href);return false; lebo na sušenie sa mi zdá veľmi mäkký a po rozmrazení je rýchlo hotový.
My je doma také mírně osmahneme, než je zamrazíme. Je to z důvodu, že houba kterou zamrazím bez úpravy je po rozmrazení jako bláto ... a můžeme se zde dohadovat do nekonečna jestli to tak je nebo není. My už houby po rozmrazení jen přihřejeme (už žádné větší tepelné úpravy) a přidáváme do jídla - smaženice, houbovka, rizoto a pod.
Houby jsou jako čerstvě upravené.
Re: Sú tu nejakí hubári?
Napsal: 22 říj 2012 12:25
od luque
Safraporte píše:Acon píše:píšeš, že pred mrazením ich obvaríš. Aký je rozdiel ak to rovno dáš do mraziaku? Lebo ja to dávam hneď zamraziť potom pripravujem ako čerstvé. Síce suchohríby zbieram len v čase núdze, ale mrazím hríb smrekový
http://sk.wikipedia.org/wiki/Hr%C3%ADb_smrekov%C3%BD" onclick="window.open(this.href);return false; lebo na sušenie sa mi zdá veľmi mäkký a po rozmrazení je rýchlo hotový.
My je doma také mírně osmahneme, než je zamrazíme. Je to z důvodu, že houba kterou zamrazím bez úpravy je po rozmrazení jako bláto ... a můžeme se zde dohadovat do nekonečna jestli to tak je nebo není. My už houby po rozmrazení jen přihřejeme (už žádné větší tepelné úpravy) a přidáváme do jídla - smaženice, houbovka, rizoto a pod.
Houby jsou jako čerstvě upravené.
Pre ten istý dôvod ich pred mrazením obváram, ako Safraporte

. Pred veľa rokmi som si nechal tri krásne dubáky v celku v mrazničke

. Máme v práci "veľkého hubára"

, tak som si myslel, že dubáky v najväčšej zime vyberiem rozmrazím a donesiem do práce, aby som ho vytočil

, že rastú aj pod snehom

. Ale nemal som dať na takých, ktorí hovorili, že hríb po vybratí z mraziaku je ako čerstvý

, ja som ho nechal večer rozmraziť a ráno som mal na taniery tri kašovité kôpky, od vtedy huby, ktoré mrazím, tak ich krájam a obváram

.