Stránka 1 z 2

F1 Dožíva prevodovka?

Napsal: 07 čer 2013 11:54
od starec62
Zdar chlapci.Mam landika asi rok a od začiatku sa mi nejako zle radila spiatočka.Ked ju zaradim tak niekedy tam uplne nezaskoči a počut pri puštani spojky šolichat zuby,ale potom ked ju tam razantnejšie zaradim,tak na druhy krat už ide.Par krat sa mi stalo,že mi aj pri pohynani spiatočka vyskočila.Kamoš ma tiež rovnake auto a jemu to robi to iste.Je to normalne u freečka,alebo nie a čo sa s tym da robit? Dik za každu radu..

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 07 čer 2013 12:50
od Allan
Mě dělá to samé :-( ,dávám si pozor když ji zařazuji.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 07 čer 2013 15:21
od tomas.m
ja mám ten istý problém zo spiatočkou, tak hádam ešte dačo vydrží :)

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 07 čer 2013 15:44
od starec62
Takže je to dalšia boliestka na našich vozitkach.Zaujimalo by ma či to už niekto opravoval,čo tam treba vymenit a kolko ta oprava stojí.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 08 čer 2013 09:23
od dandee
V manuali je pisane ,ze bezpodmienecne vozidlo zastavit,poriadne vysliapnut spojku , chvilu pockat a zaradit spiatocku. Mne to robi to iste. Takze zrejme to tak ma byt.

Varovanie:

-nezaradujte spiatocku,ked je vozidlo v pohybe
-nepokusajte sa nastartovat vozidlo so zaradenym rychlostnym stupnom,iba v neutrali so zatiahnutou rucnou brzdou

A dalsie varovania...takze spojka je dost hakliva sucast vozidla.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 08 čer 2013 09:54
od zip74
Jo jo mě to také dělá, jen mi ještě nevyskakuje.....zatím. Ale po nějakém čase jsem si na to zvykl a dávám si při řazení podvědomě pozor a jak neslyším to jemné cvaknutí, vyřadím, pustím spojku a zkusím znovu...no jako s V3s-kou. :D

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 08 čer 2013 13:40
od y.sajty
Dělá mi to také,ale zatím to neřeším.Je to tak zvané ''opatření'',to je ozubení-většinou bronzové na ozubeném kole zpátečky osazené z boku.Je jemné a velmi citlivé na sebemenší opotřebení,má za úkol přidržet zařazenou rychlost v tahu.Oprava je možná pouze výměnou ozub.kola a to není levné.Proto přidržet až do záběru,pak drží.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 08 čer 2013 20:05
od dandee
Dalsie opatrenie - Necuvat . :D

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 13 čer 2013 11:26
od starec62
Dobry napad :roll: .dandee chcel som sa ta niečo spytat,maš ss.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 14 čer 2013 13:39
od deyva
Mě to dělá taky to samý... Taky už jsem si tak nějak zvykl. Sem tam se mi podaří to tam nezařadit pořádně, ale schválně pouštím opravdu opatrně pedál, takže když to tam není úplně, hned zase sešlapuju, vyřadím a řadím znovu... Jak psal někdo výše...

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 16 čer 2013 00:41
od treker
Tento problém řeším nyní též, problém je buď v synchronech nebo nebo palec řadící vidlice, ta je bronzová a jestli že je vymačkaná ,tak nedořazuje zpátečkové kolo do ozubení. Oprava je docela nákladná věc. Olámané zpátečkové kolo - 3 200,-Kč, synchrony sada 9 000,- Kč v Anglii. U nás to bude asi dražší , koupit starší převodovku je sázka do lotynky. Mě to začalo po výměně oleje za neoriginální, je pravda, že mám najetých asi 180 000 km.Podle zpráv z GB je to nemoc Fríček.Koupil jsem starší převodovku a když jsem ji rozpůlil tak ten samý stav.Takže ze dvou udělám jednu a doufám že budu i couvat.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 16 čer 2013 20:18
od Karab
starec62 píše:Zdar chlapci.Mam landika asi rok a od začiatku sa mi nejako zle radila spiatočka.Ked ju zaradim tak niekedy tam uplne nezaskoči a počut pri puštani spojky šolichat zuby,ale potom ked ju tam razantnejšie zaradim,tak na druhy krat už ide.Par krat sa mi stalo,že mi aj pri pohynani spiatočka vyskočila.Kamoš ma tiež rovnake auto a jemu to robi to iste.Je to normalne u freečka,alebo nie a čo sa s tym da robit? Dik za každu radu..
To keby si videl ako je ta prevodovka poskladaná ani by si sa nečudoval. porovnal by som to s Warburgom. :chuckle

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 17 čer 2013 12:18
od starec62
Začinam mat pocit,že na tom aute sa anglanom podaril iba "dizajn".Ostatne jedna katastrofa :cry :cry :clap :clap

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 17 čer 2013 14:57
od astero
Mne na free 2001 td4 chodí spiatočka v pohode, horšie mi ide dvojka, tam mám vadnú synchronizáciu, ale tak nejak som si na to zvykol.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 17 čer 2013 15:26
od KDB
Jestli se nepletu, free má převodovku PG1 a jediné potíže s ní byla někdy nutná výměna ložisek. Jen u jednoho případu z 6 převodovek, které jsem měl, byl podobný problém u zpátečky. Jde ale poznat, že je nedořazeno a stačí zařadit ještě jednou a spadne tam - spíš mi to přijde jako nedokonalá synchronizace.
Je důležité mít v ní správnou náplň - MTF94.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 19 črc 2013 22:37
od cemouš
Aj v manuali pisu ze spiatočku treba radit cez dvakrat stlačenu spojku . Ja mam v prevodovke motorovy olej 10 w40 podla Haynes je to alternativa . Myslim ze najvatsi problem je viskozna. Tá pokazi vsetko okolo seba,ked nefunguje spravne.Co je to spravne ,je tažke bud je dobra do terenu alebo na cestu,vsetko zaleží na hustote sračky v jej vnutri!

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 23 črc 2013 09:07
od Krasty
cemouš píše:Aj v manuali pisu ze spiatočku treba radit cez dvakrat stlačenu spojku . Ja mam v prevodovke motorovy olej 10 w40 podla Haynes je to alternativa . Myslim ze najvatsi problem je viskozna. Tá pokazi vsetko okolo seba,ked nefunguje spravne.Co je to spravne ,je tažke bud je dobra do terenu alebo na cestu,vsetko zaleží na hustote sračky v jej vnutri!
Ty covece, ja se ti divim s tim mot.olejem do prevodovky. Alternativa to mozna je, ale vsude jsem tady cetl, ze do prevodovky je dulezity dat presne ten, co tam patri, ze jsou na to prevodovky na free haklive. Nevim, zda si tam ten motorovej musel nekde nalit z nutnosti na dojeti, ale pokud si to tam dal na furt, tak bych se asi bal toho, ze budu muset za chvili pulit prevodovku. Do jinych aut se standartne dava (frontera,...), ale u freelandera teda cumim, ze si do toho sel...

Jiank mas pravdu s tou visk.spojkou, ale to asi kazdy, kdo trochu freecko osahal uz vi jak ji otestovat.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 07 led 2016 19:51
od TOMAS83
Když je řeč o těch synchronech..dá se vyměnit pouze ten vadný?Musí se vyměnit ještě něco?Mate stim někdo zkušenost?Chci dělat spojku zabira dole,ale radi ok.Kdyz je startovani se spojkou a zarazenou 1ckou ma snahu nepatrne popojet(asi lozisko)a když už to bude venk tak udelat i to..jestli to teda není necim jiným ale podřadit ze 3 na 2 musim zpomalit pod 20km pak nejsou slyšet zoubky
Free TD4 rv02

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 09 led 2016 15:06
od y.sajty
Startovat se zařazeným rychlostním stupněm ,no to snad učí už v autoškole?Ale jinak,startovat se má s vypnutou spojkou jen v případě větších mrazů,zmenší se odpor.Jinak ale startovat s vypnutou spojkou zvyšuje tlak na ložiska kliky a to není dobré.Co se týká podřazení -tyto převodovky stojí za ...,proto je dobré před podřazením dát meziplyn a pak zařadíš hladce,násilí tomu nesvědčí,opravy jsou drahé.

Re: Dožíva prevodovka?

Napsal: 09 led 2016 15:40
od TOMAS83
Dobry...;-)nikdo nepsal že startuje přes spojku(pořad)psal sem ,,když ''se nastartuje..díly drahé nejsou-o proti ostatnim.Vše si delam sam,takže pakatel....Spíš jde o to jestli je to synchron a zdali se mění ještě něco jiného..nebo stačí jen synchron