Stránka 1 z 1

čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 14:09
od ladapes
Ahoj, uvažuji o koupi čistícího laseru,

Zde je ukázkové video:
https://www.youtube.com/watch?v=JRzg3i7o-IA

tak mne napadlo, jestli by tu na fóru nebyl zájem o čištění?
Napadlo mne převodovky, diferáky, nápravy, brzdiče atp. nejspíš ty menší věci co by se daly běžné odvézt/přivézt, menší prostor na to mám, po domluvě by se dal i třeba rám atp.

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 14:34
od MadTom
Jenom poznámka, nevím co a od koho chceš kupovat, ale měl jsem v rukou jeden z Číny, než ho dotyčný vrátil výrobci. Deklarovaný výkon zdaleka neodpovídal skutečnosti, dodavatel se sice šprajcoval, ale když jsme ukázali měření z wattmetru, který ukazoval na účinnost podstatně větší, než je na trhu reálné, tak vyměkl a vrátil peníze. Ne že by to nefungovalo, ale výkon tomu prostě chyběl a když jsme odhadli reálný výkon podle příkonu, tak to bylo drahé. Druhá věc je životnost, vzhledem k provedení jsem si nedělal moc iluze. A to poslední - toho smradu z pálící se barvy .... Jinak se mi to moc líbilo.

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 15:00
od ladapes
MadTom píše: 01 lis 2023 14:34 Jenom poznámka, nevím co a od koho chceš kupovat, ale měl jsem v rukou jeden z Číny, než ho dotyčný vrátil výrobci. Deklarovaný výkon zdaleka neodpovídal skutečnosti, dodavatel se sice šprajcoval, ale když jsme ukázali měření z wattmetru, který ukazoval na účinnost podstatně větší, než je na trhu reálné, tak vyměkl a vrátil peníze. Ne že by to nefungovalo, ale výkon tomu prostě chyběl a když jsme odhadli reálný výkon podle příkonu, tak to bylo drahé. Druhá věc je životnost, vzhledem k provedení jsem si nedělal moc iluze. A to poslední - toho smradu z pálící se barvy .... Jinak se mi to moc líbilo.
Aha, zajímavý poznatek. Já mám zkušenost taky od Číňana, zatím to co jsme zkoušeli tak funguje, musím říct že funguje i jejich helpdesk, když jsme něco nevěděli. Byli ochotní i potom co jsme koupili :) A byl jsem zase naopak překvapený zpracováním. Jinak smrad z toho je to ano, rozhodně to chce odsávání a funguje to tedy jak říkáš luxusně. Ono bude záležet asi na tom konkrétním dodavateli, tady mám zajištěny i ND.

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 18:26
od MadTom
Tak pokud to máš otestované, tak jenom dobře. Akorát bacha, nevím jak u jednoho kusu, ale pokud se objednávalo po paletách, tak oblíbená finta u nich byla, že vzorky super a v následné větší objednávce už to moc super nebylo, resp. bylo to tak trošku odrbané, trošku dost. Kamarád na to měl člověka přímo v Číně, nechal si namátkou něco vyndat z kontejneru před odesláním a zkontroloval. Stávalo se, že obsah kontejneru se vracel zpět výrobci. :hmm:

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 18:39
od Tazik1992
ladapes píše: 01 lis 2023 14:09 Ahoj, uvažuji o koupi čistícího laseru,

Zde je ukázkové video:
https://www.youtube.com/watch?v=JRzg3i7o-IA

tak mne napadlo, jestli by tu na fóru nebyl zájem o čištění?
Napadlo mne převodovky, diferáky, nápravy, brzdiče atp. nejspíš ty menší věci co by se daly běžné odvézt/přivézt, menší prostor na to mám, po domluvě by se dal i třeba rám atp.
To vypadá taky zajímavě, i s tím smradem okolo. Ty testuješ přímo ten laser z videa ?

Tady sem koukal, že čistí laserem přímo rám Range Classica. Používají ten samý laser o jakém tady referoval svoje zkušenosti Tonny - https://nove.landroverforum.cz/forum/vi ... 4&start=20

To video je hrozně zdlouhavý, zásadní je až ke konci. I když na začátku je zajímavá pasáž o záludnosti snímání napětí na RR L322 tuším ....

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 19:19
od kovář
Sleduji to už nějakou dobu a jeden čas jsem po tom dost toužil. Zatím ale co jsem viděl, je to velmi pracné a zdlouhavé s tím něco dělat. To aby člověk zaměstnával někoho jenom na obsluhu.
Opískování je mnohem rychlejší a tím pádem i levnější. Nevím jak kde, ale za jeden rám na offa dávám za poctivé opískování cca 4000. Když budu s tímhle celý den blbnout a bůh ví, jestli ten rám za den stihnu, tak se to nevyplatí a to nepočítám pořizovací cenu. Přes to všechno se mi to ale děsně líbí.

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 19:28
od Kyanid Sodný
Číštění lejzrem používají vesměs restaurátoři na sochy apod. a je to hrozná nimračka, takže na "auta" to opravdu nedává velkej smysl. , ale klidě si to kup, třeba najdeš způsob jak to efektivně použít i na ty auta.

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 19:46
od MadTom
Rám a jiné věci ze silného železa asi lépe pískovat. S plechama, nedej bože hliníkovýma, to už je jiná. Tam ten laser vůbec nemusí být špatně, protože pískováním toho jde hodně pokazit a pokud se to dělá opatrně, tak to jde prostě pomalu.
Když už to pořídíš - kde to bude "k dispozici"?

Re: čištění Laserem

Napsal: 01 lis 2023 21:38
od ladapes
Netestuji přímo ten typ na videu, testujeme jiný model z chiny, ale zatím se zdá být vše ok. Je s tím ještě dost laborace, to je pravda, ale zatím se mi to dost líbí. Chce to vyzkoušet jak to bude rychlé, pracné a na různé povrchy s různým výkonem.
Dostupné by to bylo v Jižních Čechách, Prachaticko. :)

Re: čištění Laserem

Napsal: 02 lis 2023 07:16
od eliott
Tu technologii využíváme při práci už několik let. Kdysi jsme měli i laser půjčený a pracovali s ním sami. Paradoxně velký výkon nefunguje. Na železe , kde je koroze silnější než jen liška, při použití paprsků o velkém výkonu dochází v podstatě ke slinování oxidů železa a jejich připékání k povrchu materiálu. Navíc se nespeče celá vrstva oxidů, jen povrch, takže pod zdánlivě očištěným povrchem (slinuté oxidy změní barvu z hnědé na šedou) zůstává vrstva klasické koroze. S hliníkem je to ještě horší, výkonné paprsky materiál hodně ohřívají, takže hliníkové plechy, hlavně velké plochy, se kroutí a bílou hloubkovou korozi laser nedokáže odstranit . V případě obou zmíněných kovů je tedy nutné neustále kombinovat laser a mechanické čištění a celý proces několikrát opakovat, navíc je velká alchymie nastavení parametrů paprsku a zvolení výkonu. Laser, se kterým jsme před 3 roky začínali, měl výkon 80W a dosahovali jsme s ním stejných, možná lepších výsledků než dnes, kdy čištění "nakupujeme" jako subdodávku strojem s výkonem 1000W. Zatím se ukázalo, že pro práci na železe je potřeba výkon omezit pod 300W, nicméně tvar paprsku je hodně odlišný než ten, který generovat zmíněný 80W laser a nevím, jestli je to dáno hlavicí, která jiné nastavení, nebo jestli je to nedostatečnými zkušenostmi obsluhy. To je další faktor práce s laserem, najít nejvhodnější nastavení pro každou situaci vyžaduje určitě hodně praxe, aby výsledek odpovídal ceně technologie.

Re: čištění Laserem

Napsal: 02 lis 2023 08:44
od ladapes
eliott píše: 02 lis 2023 07:16 Tu technologii využíváme při práci už několik let. Kdysi jsme měli i laser půjčený a pracovali s ním sami. Paradoxně velký výkon nefunguje. Na železe , kde je koroze silnější než jen liška, při použití paprsků o velkém výkonu dochází v podstatě ke slinování oxidů železa a jejich připékání k povrchu materiálu. Navíc se nespeče celá vrstva oxidů, jen povrch, takže pod zdánlivě očištěným povrchem (slinuté oxidy změní barvu z hnědé na šedou) zůstává vrstva klasické koroze. S hliníkem je to ještě horší, výkonné paprsky materiál hodně ohřívají, takže hliníkové plechy, hlavně velké plochy, se kroutí a bílou hloubkovou korozi laser nedokáže odstranit . V případě obou zmíněných kovů je tedy nutné neustále kombinovat laser a mechanické čištění a celý proces několikrát opakovat, navíc je velká alchymie nastavení parametrů paprsku a zvolení výkonu. Laser, se kterým jsme před 3 roky začínali, měl výkon 80W a dosahovali jsme s ním stejných, možná lepších výsledků než dnes, kdy čištění "nakupujeme" jako subdodávku strojem s výkonem 1000W. Zatím se ukázalo, že pro práci na železe je potřeba výkon omezit pod 300W, nicméně tvar paprsku je hodně odlišný než ten, který generovat zmíněný 80W laser a nevím, jestli je to dáno hlavicí, která jiné nastavení, nebo jestli je to nedostatečnými zkušenostmi obsluhy. To je další faktor práce s laserem, najít nejvhodnější nastavení pro každou situaci vyžaduje určitě hodně praxe, aby výsledek odpovídal ceně technologie.
Díky za info Patriku, to je zajímavé.

Re: čištění Laserem

Napsal: 02 lis 2023 10:02
od MadTom
Větší výkon umožňoval širší paprsek při zachování intenzity. Spíš jde o to, jestli se takovýto širší paprsek využije.

Re: čištění Laserem

Napsal: 02 lis 2023 10:37
od eliott
MadTom píše: 02 lis 2023 10:02 Větší výkon umožňoval širší paprsek při zachování intenzity. Spíš jde o to, jestli se takovýto širší paprsek využije.
Problém je, když ten paprsek nejde zúžit. nevím, jestli je to konstrukcí hlavice, nebo neznalostí obsluhy.

Re: čištění Laserem

Napsal: 02 lis 2023 10:45
od MadTom
Nebo obojím. Ještě k tomu přehřívání na hliníku - už jsem viděl i chlazení ostřikem z druhé strany čištěného plechu. Ale byla to o to větší drbačka.

Re: čištění Laserem

Napsal: 03 lis 2023 06:21
od vizos
Mám 1000w od začátku roku a po lehkém vystřízlivění. Tak jak se vším co člověk nakouká na YouTube je to dobrá mašinka.
Více-mě to máme jako doplněk k ostatním laserovým technologiím co máme.

- hrubá koroze chce čistit i mechanicky
- mastnota jde jak nic, zkoušel sem to na 100let starém stroji kde sem vrstvu mastnoty nebyl schopný rozumně ničím sundat a jediný laser to dal i ve slušném čase, prostě to shořelo
- kamarád to ukazoval v lakovně, tam si to též chválili že jim to krásně sundá lišku
- povrchová liška ta je 100%
- ještě jsme tím jednotili nerez po svařování (ne pohledovou)

Řešil jsem to i ve firmě co laserové technologie kompletuje a tam mi říkal že to není špatná hračka. Ale pro nejlepší výsledek potřebujeme mít paprsek pevnou vzdálenost od povrch a to v ruce člověk nedá tak se tím moc nezabývají (mají rači roboty). Taky dělali od-trhové zkoušky na barvu laser / písek a to snad vyšlo lépe pro laser.

Re: čištění Laserem

Napsal: 03 lis 2023 10:51
od Kyanid Sodný
Jo je efektní s tím pracovat , na zákazníka to udělá určitě silný dojem, že prachy za vočištění svého předmětu investoval dobře. :grin:

Pískovačka vs, laser ?
u pískování se práší ---- u lejzru zase z toho lezou jedovatý splodiny,
pískovačka zdrsní povrch ,což je pro lakování dobrý -- lejzr naopak povrch jakoby vyhladí což by bylo možná lepší pro následný leštění nebo galvan. úpravu
pískovačka zárodky koroze z povrchu doslova vymlátí----, lejzr je tam jakoby zapeče
pískovačka bez problému odstraní mastnotu i silnou vrstvu ---lejzr to dokáže taky, ale to dokáže i stará dobrá letlampa na benzín nebo plyn , ev. horkovzdušná pistole,
Takže ted je potřeba porovnat pořizovací cenu vs. intenzitu využití -počet zakázek (a mít zaškolenou obsluhu), proto jestli se vyplatí si tohle zařízení vůbec pořizovat
To je takový moje shrnutí jestli to bude rentabilní investice. a nebo "další krám do baráku". :mrgreen: