Příspěvek
od Neklan » 12 pro 2024 11:11
Jsem pořád tady, a to už od roku 2007. První Land Rover jsem si pořídil před 19-ti lety a nikdy se od té doby nestalo, že bych žádného neměl. Dnes mám už jen veterány, Series III a RRC, jezdím s nimi a prodávat je nehodlám. Nicméně i na sobě pociťuji vliv sociálních sítí v tom smyslu, že mě tak trochu přešla chuť se na veřejnosti k čemukoli vyjadřovat. To je první důvod, proč jsem na fóru zřídkakdy a tím druhým důvodem je fakt, že už nejsem fanda současných aut. Prostě mám za to, že posledních 10 let se vyrábějí aspoň z toho mého pohledu, čím dál horší auta. Má na to vliv jednak emisní a bezpečnostní legislativa a pak také poptávka. Dnešní průměrný zákazník Land Roveru má úplně jiné preference, než před 20-ti lety a než mám dnes já. To všechno dělá z dnešních LRs extrémně složitá a drahá auta, a to jak na pořízení, tak na provoz. Když přišel New Def, říkal jsem si, že to sice není to, co bych si představoval, ale zároveň mě lákal. Nakonec jsem si ho tedy nakonfiguroval, objednal a tři roky s ním jezdil. Reálná potřeba tak velkého a drahého auta, jehož schopnosti v terénu nevyužiju, nebyla nikdy racionálně obhajitelná, ale jak člověk stárne a trochu mění pohled na život, tak jsem letos na jaře začal přemýšlet, jestli v tak velkém a drahém autě vůbec chci jezdit. A protože prvotní nadšení již odeznělo (čímž nechci říct, že New Def je špatné auto, vůbec ne), odpověděl jsem si, že nechci. Takže jsem ho prodal, za utržené peníze si koupil Subaru Outback a jsem spokojený. Kdykoli ale sednu do Rangieho, začnu se přiblble usmívat jak Jirka Macháček v Samotářích, Sérii mám zase spojenou s klubem, srazy a dlouholetými kamarády. Nemáme příliš potřebu si psát, ale několikrát do roka se vidíme. Letos jsem stihnul jen jarní Bělou pod Bezdězem a Birmabright Weekend, takže člověk ani nemá na všechno čas. Svoje Land Rovery mám dlouho (RRC 16 a SIII 13 let), mám k nim tedy emocionální vztah a stav LR komunity bych taky zas tak černě neviděl.
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol a 1983 two-door Range Rover V8; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE a 2021 Defender 110 SE D250