chci jít na Disco-téku aneb jaký motor pro Disco

Discovery I, II, III

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
bobek
Kontaktovat uživatele:

chci jít na Disco-téku aneb jaký motor pro Disco

#1 Příspěvek od bobek » 18 led 2010 16:34

Zdravím všechny uživatele taneční zábavy zvané Disco.
Hledám na našem "ojetém" trhu auto nejen pro sebe, ale abych do něj mohl naházet spoustu věcí, třeba na expedici a kromě rodiny, aby se na zadních sedadlech pohodlně svezli tři lidi.

Disco mi padlo okamžitě do oka a přijde mi pro naše účely ideální. Rozumná spotřeba, solidní úložný prostor a tři sedačky vzadu. A hlavně potřebuji mít na místě řidiče kolem sebe prostor. Berou mne všichni čerti, když sednu do jakéhokoliv nového auta a převisy nebo středový tunel(hlavně ten) mne tlačí do kolena.

No ale chtěl bych hlavně vaše doporučení, po jakém Discu se dívat. Moje představa je zatím tato:

stáří tak do deseti let a asi II (je fakt že 3-ka se mi líbí daleko více a je i větší-no ale je ještě i ojetá pro mně drahá a hlavně kdoví jestli by přežila jedinou noc zaparkovaná na Ukrajině :coze: - jezdíme jednou ročně na Krym)

motor 2,5 TD5 nafta
uzávěrka mezinápravového diferenciálu
vzadu měchy
a pro ženu, ale i mně - automat

a taky v kterých letech se montovaly motory BMW-aspoň mi zatím doporučovali,že by bylo dobré aby tam byl

no a nakonec cena tak kolem 200 000,- max. lehce přes

doporučte
Naposledy upravil(a) bobek dne 18 led 2010 17:57, celkem upraveno 1 x.

Hovez
Kontaktovat uživatele:

Re: chci jít na Disco-téku

#2 Příspěvek od Hovez » 18 led 2010 17:18

Když chceš TD5, tak nemáš na výběr. v té ceně prostě nějaká D2 před faceliftem.

bobek
Kontaktovat uživatele:

Re: chci jít na Disco-téku

#3 Příspěvek od bobek » 18 led 2010 17:54

ono ani tak nejde o to zda to je 2,5 td , jako aby to byl motor BMW. To není můj názor ale rada od kluka co dělá servis pro LR. No a u ceny 200 000,- počítám ještě s rezervou na dodatečné naladění do provozu, takže celkem do 300 000 i spojištěním a povinným ručením.
Prostě klasika. Výměna olejů,výměna toho a támtoho

Samozřejmě, že pokud objevím majitele se zánovním málo jetým Discem ve stodole, který jel nejdál na nákup a zpět a to jednou do měsíce, tak hrubě přidám.
Nedej bože že by tam mezi senem dřepěla D3. To je , ale utopie :mrgreen:

Stavros

Re: chci jít na Disco-téku aneb jaký motor pro Disco

#4 Příspěvek od Stavros » 18 led 2010 18:18

To bude asi takovej zuzenej vyber, jelikoz zadnej BMW motor v LR Disco neni a hlavne si najdi nejakej lepsi servis. :D

RudaK
tel.: SONY Xperia Z3
auto: D III + D 1

#5 Příspěvek od RudaK » 18 led 2010 18:39

Trojka se dá už za cca 400 000,- :wink: Není jich moc,ale .......... ( u nás asi né ) :coze: no a motor prej Ford :roll:
D III - 2,7 TDV - The end result of a lot of hard work.
D 1 - 300 TDI 33x12.5R15 - už konečně nesmrtelná " SPIDERMAN "

bobek
Kontaktovat uživatele:

#6 Příspěvek od bobek » 18 led 2010 18:54

No je fakt , že už jsem viděl D3 kolem 400 --- , ale letos si na ni opravdu musím nechat zajít chuť a navíc budu muset auto pořešit do 3 měsíců. Takže docela nefajn.
Pod nátlakem se špatně nakupuje.

Jinak dlouhým čuměním do bedny ala PC, jsem vyčuměl, že do Disca se v časové ose od jeho narození dávali motory
Land Rover - pod taktovkou Land Rover
BMW - pod dozorem her BMW (zde ale nabívám dojmu, že BMW dodalo poze některé komponenty) a vůbec je to taková tajemná doba. Lidi si z ní pamatují hlavně výrazné žraločí žábry na RR.
a nyní Ford(vlastně už TATA, alias vývoj PSA automotive nebo jak taky někde píšou , pravý Jaguár se srdcem Francouze

RudaK

#7 Příspěvek od RudaK » 18 led 2010 19:00

Jestli na cestu,tak doporučuju D 2 ( pokud nechceš D III ). Přece jen je pohodlnější ( a větší ) než D1 a za ty prachy ( 200 000 ) seženeš v pěkným stavu . Jestli tě netlačí čas,tak v pohodě seženeš .Taky nerad nakupuju narychlo .

bobek
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od bobek » 18 led 2010 19:35

Je pravda, že rozumově mi sedí D2.

D3 to je okouzleni. Je to něco jako láska na první pohled , nebo spíše jako když si člověk jednou obuje boty a přesně ví že mu sedly.

Tak jsem sedl do D3, projel ji a už ji nechci vyzout :D
V současné době bych ale , hlavně na Ukrajině , měl o ni reálný strach. Tj v době, kdy většina kradených aut končí v Rusku , Číně a Jižní Africe.

No a nakonec, potřebuji hlavně auto, kterým se dá relativně pohodlně ujet těch 2000 km. Při takovýchto vzdálenostech je prdel otlačená i kdyby to auto bylo ze zlata. No a pak vyjet na hory cestou necestou, zdolat nebo objevit nějakou jeskyni a živ a zdráv se zase vrátit domů.

PS: cestovat se dá vším o tom nás přesvědčil nejen Hanzelka a Zikmund

RudaK

#9 Příspěvek od RudaK » 18 led 2010 20:23

Nechci kecat,ale z D III vylezeš po 2000 km ,jako bys ujel 200 km :mrgreen: ty polonápravy na vzduchu dělají divy ..... :wink: A ono se říká,že se Land Rouvry nekradou ( bo z nich mají neznalí strach ) Všechno chce svoje :shock:

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#10 Příspěvek od Acon » 18 led 2010 20:28

bobek píše: No a nakonec, potřebuji hlavně auto, kterým se dá relativně pohodlně ujet těch 2000 km. Při takovýchto vzdálenostech je prdel otlačená i kdyby to auto bylo ze zlata.
No, od Disco som neočakával komfort na dlhých trasách, ale zostal som príjemne prekvapený. Cesta po CZ betónke z SK do Prahy, ktorej som sa desil (pretože v oktávke mi tečie voda zo zubov) prebehla úplne bez problémov a tá panelka mi ani zďaleka neprekážala tak ako v Oktávke. Na pohodové cestovanie je to úplne fajn auto. Samozrejme DIII je o inom...
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

lojzabobr
auto: disco 3

#11 Příspěvek od lojzabobr » 18 led 2010 20:29

jo ja se taky chvili ukecaval na d3 ale nelituju (zatim) :-))

bobek
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od bobek » 18 led 2010 21:06

Takové vychvalování D3 není fér. Ještě chvíli a prodám dům :)

Ale cestu mezi Lvovem a Jaltou si na vzduchovém měchu dovedu živě představit.
Stejně si ji pořídím. Né hned, ale hned jak to půjde.
Pravdou taky je, že 400 000 je dobrá cena, vzhledem k ceně nového auta a diferenci šesti let. Akorát sami prodejci říkají, že první dva roky byly D3 ještě né uplně OK. Další ročníky jsou již prý vychytané od much.

ale když na to příjde. Jak se hraje hra "Najdi pět rozdílů mezi D1 a D2?" :hmm:
A jde u D2 zamknout mezináprava nebo ne

MadTom
tel.: 608 600 360
auto: D2, Def 130

#13 Příspěvek od MadTom » 18 led 2010 21:20

U D2 mezinápravový diferenciál může jít zavřít - zkus trošku pohedat na fóru, je toho tady napsáno dost.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#14 Příspěvek od Acon » 18 led 2010 21:34

bobek píše: ale když na to příjde. Jak se hraje hra "Najdi pět rozdílů mezi D1 a D2?" :hmm:
myslím, že skúsenejší ich nájdu viac
mňa napadá len:
1/ D2 je väčšia
2/ D2 má silnejší a kultivovanejší motor
3/ Pravdepodobne bude lepšie odhlučnená
4/ Neviem ako to mala D1 ale D2 SE a HSE má zadok na mechoch
5/ A pravdepodobne sa na D2 vojdú väčšie kolesá, ale to budú vedieť skúsenejší
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Steve
auto: D.I manuál 1997

#15 Příspěvek od Steve » 18 led 2010 21:55

D.I se dělala jen na pružinách
Motor D.I (300TDi) je jednodušší a o něco spolehlivější než Td5
D.II má zpravidla méně najetých kilometrů vzhledem k tomu že je novější
Náhradní díly na D.I jsou levnější
D.I se dělala jako pětidveřová i třídveřová
Souhlasím, D.II je o fous větší, dělá se jen jako pětidveřová, je pohodlnější, tišší...
Další je otázka výbavy, zpravidla u D.II bohatější
D.II je dražší, novější...
Discovery je životní styl.

shimi
tel.: NOKIA vyšupovací :o)
auto: SAMEC
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od shimi » 20 led 2010 16:47

no já osobně si myslim že vždy rozhodne cena a je to jednoduchý,když D1 tak ´je to kolem 100litrů no a když D2 je to kolem 200litrů :lol: samozřejmě jde v jakym stavu a jak starou,já sem zatím s D1 nadmíru spokojenej,líbí se mi jak je to ještě pořád auto pro kutila bez zbytečnejch moderních kravinek,je přecijen moc fajn ject si v pohodlíčku na vzduchovim měchu,ale co když se to posere někde na ukrajině v horách,jakpak se bez něj asi pojede dolu :Sorry: já sem prostě zastánce klasiky kterou opravíš kladivem :lol:

bobek
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od bobek » 22 led 2010 10:04

Já bych se těch poruch v terénu zase až tolik nebál. Jediné z čeho je člověk bezradný tak je vždy elektronika.
Vše ostatní je banalita, ale hlavně jakž takž vyměnitelné a dostatečné pro dojezd. Ono na jedné straně lidi dnes hodně zpohodlněli a svým autům, díky obecně malé poruchovosti, bezmezně věří. A to se netýká pouze vozidel typu off.
Dříve,a není to zas tak dlouho, pokud někdo jel na expedici,nebo řekněme někam dál, tak většinou znal slabá místa svého vozu a i zde platí raději být připraven než překvapen. I nyní pokud vím , že mám ujet oněch 2000km tam a 2000km zpátky, tak sebou vezu určité náhradní díly. Třeba náhradní homokyneťák a pod. Z tohoto pohledu není přece problém na expedici přibalit třeba aspoň jeden náhradní měch :idea: .
Problém je také v tom, že dnes se říká expedice kde jakému výletu a lidi hodně zapomínají že to, mimo jiné, obnáší řádnou přípravu před, během i po.
A tím pádem zase platí i zde na fóru často omílané, jak se chováš k němu tak se ti odplácí :D

Neklan

#18 Příspěvek od Neklan » 22 led 2010 19:13

D2 je především delší převisem za zadní nápravou, takže v terénu dřív drhne zadkem než D1. Další rozdíl je v rozchodu kol, který je u D2 širší. Kola můžou být až 18", častěji ale 16". Nejsou zaměnitelné s koly z D1, Defa a RRC, protože mají jinou rozteč šroubů a ET. D1 má čtyřválec 2,5 l (200 a 300tdi) s mechanickým čerpadlem, motor je to spolehlivý a prostý vší elektroniky. Jeho výkon je 111koní. D2 má TD5, což je elektronicky řízený 5-tiválec, je výkonější (v Discoveře 138koní, v Defu přiškrcen na 122), ale také komplikovanější. Občas někdo uvádí, že to je BMW motor, ale to není pravda, jeho vývoj začal ještě před vstupem BMW do automobilky a vyvíjel se i vyráběl v Anglii. (BMW 2,5 l šestiválce DSE byly v RR P38, ale nikdy v Discu). Je to trochu "love-or-hate-job", znám lidi, kteří na něj nedají dopustit a pak také lidi, kteří by ho pod kapotou svého auta nesnesli. Pravda je, že když se to podělá, dát to do kupy je o dost komplikovanější a nákladnější záležitost než u 200 nebo 300tdi.
Měchy bych osobně u D2 nechtěl, viděl jsem už D2 na srazu jak courá zadkem po zemi a není to hezký pohled... Naproti tomu jsem najezdil 160 tisíc km v D3 a tam byly měchy v pohodě.
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol a 1983 two-door Range Rover V8; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE a 2021 Defender 110 SE D250

shimi
tel.: NOKIA vyšupovací :o)
auto: SAMEC
Kontaktovat uživatele:

#19 Příspěvek od shimi » 22 led 2010 19:50

jo ten zadní převis asi sem tam škodí,ale zase je vevnitř asi delší a šlo by tam líp udělat spaní,u D1 když se dělá spaní dovnitř tak abys docílil plochy 190cm tak musíš pořád hejbat předníma sedačkama,to by třeba u D2 mohlo bejt lepší

Steve
auto: D.I manuál 1997

#20 Příspěvek od Steve » 22 led 2010 22:07

A nebo D.I jako třídvéřák. Přední sedáky se sklopí dopředu a délky je dost. :wink:
Původně jsem chtěl pět dveří, ale nebyly nějak skladem :mrgreen: , tak mám jen tři. Ale záleží na tom, pro koho to je, kolik lidí, jak často a kam :wink:
No a občas taky o groších. Nejen pořizovací, ale i provozní/servisní náklady....
Discovery je životní styl.

Odpovědět