Křovinořez - rady, tipy

Moderátor: Miky_CZ

Zpráva
Autor
Safraporte
tel.: 739634575
auto: noLR

Křovinořez - rady, tipy

#1 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 15:34

Poohlížím se po křovinořezu. Zahrada cca 400 m2 - obsečení koutů. Pak obsečení baráku - dalších cca 200 m2.
Chci benzín, jestli 2- nebo 4takt je mi jedno. Co je vhodnější? Sekat budu jak strunou, tak i ocelovým kotoučem.

Mám dobré reference na Oleo-Mac. Např. Sparta 250 T je teď za dobrou cenu. Nebo mám počkat na zimní prodejní akce a koupit něco silnějšího?
Nebo ... obchodujete s tím někdo?
Co vy na to?

pablo.gs
auto: ex DII TD5

Re: Křovinořez - rady, tipy

#2 Příspěvek od pablo.gs » 14 čer 2012 15:57

Viděl bych to na něco značkovějšího. Před lety jsem si koupil MTD za 5tisíc a jedna velká tragédie. V servisu, kde jsem byl 2x za sezónu mě říkali, že všechny tyto levné značky jsou stejný šunt. Jo a nebrat s rozpojitelnou hřídelí - zdroj problémů. Dnes bych dal přednost nějaký Husce nebo Stillce, pokud bych se rozhodl, že chci ještě křoviňák.
Ale zatím nechci, Kvalitní kovaná rakouská kosa pánové, to je rajc :smirk
Neřve, nesmrdí, není poruchová, nežere benzín a bere mokrou trávu. A práce jde stejně rychle jako s tou uřvanou věcí. A voní to :mrk :yes
Třeba tady http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/ind ... cts_id=183
http://www.kosimesnadno.cz/zen-cart/
I tady platí, levný šunt nebrat.
To, že jsi paranoidní, ještě neznamená, že Tě nesledují.

Safraporte

#3 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 16:25

Pokud je Oleo-Mac kšunt, tak bych se rád dočetl proč. A pokud je něco (co stálo v roce 2010 ještě 10 000,-) levný kšunt jen proto, že to stojí 5 000,- tak bych také rád znal skutečnost k tomu vedoucí :?:
Nebo víte někdo o opakujích se akcích na značkové křovinořezy? Něco ve stylu - akce -50% :mrgreen:
A jaký výkon je dostačující a jaký už je malý?

brudr

#4 Příspěvek od brudr » 14 čer 2012 16:45

Otec ma Oleo-Mac uz asi tak 12let a slouzi porad dobre,dava mu pravidelny servis a vse funguje jak ma,akorat obcas musis doplnit tu strunu :lol:
tel:604422529
p.bocek@email.cz

Piskot
tel.: +420602648622
auto: LR Discovery 2,5 Tdi

#5 Příspěvek od Piskot » 14 čer 2012 16:49

Ahoj, já po dlouhém přemýšlení a hledání referencí pořídil Stihl FS 100. Mám ho už 3 roky a nelituju té investice (v akci za cca 12 500,-).
http://www.stihl.cz/Produkty-STIHL/Vy" onclick="window.open(this.href);return false;žínače-a-křovinořezy/Motorové-vyžínače/křovinořezy-střední-výkonové-třídy/2463-211/FS-100.aspx
Už je to stroj zařazený ve vyšší výkonnové třídě a funguje velmi dobře. Strunová hlava s tímhle strojem zvládne i silnější kopřivy, na ostatní odolné plevely beru trojcípý nůž.
Naposledy upravil(a) Piskot dne 14 čer 2012 16:53, celkem upraveno 2 x.
Land Rover Discovery I, 2,5Tdi, KONI Heavy Track, Cooper Discoverer M+S, jinak standard :-)

Johny R
tel.: 730622097
auto: Defík 90 300Tdi

#6 Příspěvek od Johny R » 14 čer 2012 16:50

Ahoj, mám Oleo Maca 722S přes deset let starého. Seču s ním často a dlouho a naprostá spokojenost. Nikdy nebyl z domu někde na servis. Stále chytá na první šťouch. Stál tehdá cca 12 000,-. Ale jinak není fakt nic uřvanějšího a smradlavějšího. A proto taky često dávám přednost kose, ale já mám zase kvalitní ze SSSR (CCCP) :lol: !

pablo.gs
auto: ex DII TD5

#7 Příspěvek od pablo.gs » 14 čer 2012 18:19

Safraporte píše:Pokud je Oleo-Mac kšunt, tak bych se rád dočetl proč.
Je to jenom subjektivní názor vycházející z informací, když jsem sháněl pilu. OM mě mnohem více lidí nedoporučilo než doporučilo. Nic víc, nic míň.
Z vlastních zkušeností tuto značku neznám. Moje poznámka měla vyznít i v tom smyslu, že bych si ani na zahradu nekupoval hobby třídu, ale už raději něco z té farmářské.
Osobní názor a zkušenost, nehádám se, nikomu nic nevnucuju. :mrk
To, že jsi paranoidní, ještě neznamená, že Tě nesledují.

Tim
tel.: 736287666
auto: Free, Civic, Outback

#8 Příspěvek od Tim » 14 čer 2012 19:47

Ahoj.

Taky Ti zkusím poradit, protože všichni ti uřvaní motoroví pomocníci na zahradu jsou moje hobby :Pohoda:
Pokud to chceš jenom na nějaký to "sem tam přiseknout" tak bych se Oleo-macu vůbec nebránil. Z mých zkušeností ale dělá nejlepší křovinořezy STIHL (naopak jejich pily moc nemusím). Jejich motory totiž nejpružněji reagují na plyn, to je dost důležité, protože u těch OBI strojů než se motor dostane do otáček aby měl aspoň trochu síly, tak máš křoviňák udušenej v trávě a můžeš to chcípnout a pěkně rozmotávat. Podle mne je třeba ideální křoviňák na zahradu, kde s tím fakt nemusíš krotit šípky, trnky a podobné věci tenhle http://www.sekacky-pily.cz/p_info/176-k ... tihl-fs-87" onclick="window.open(this.href);return false; Není až tak strašně drahý a výkon bude mít dostatečný. A určitě bych Ti doporučil nepodcenit výběr struny, protože není nic horšího, než když Tě každý kamínek v trávě nebo tvrdší stvol připraví o kus struny a když struna trávu žvejká místo sekání. Musíš se ale hlavně podívat, jaký průměr struny Ti dovolí žací hlava křovinořezu. Já mám dobrou zkušenost s touhle: http://www.kaxl.cz/cs/prislusenstvi/679 ... 4501e.html" onclick="window.open(this.href);return false; Všeobecně OREGON dělá velmi dobré struny...

Jirka
No, i'm not on fucking FACEBOOK!!!

Motivační motto pro dnešní den: Vykašli se na motivační motta. Nalej si dobrou whiskey a pust si pořádnej metal!!!

Safraporte

#9 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 20:17

pablo.gs píše:
Safraporte píše:Pokud je Oleo-Mac kšunt, tak bych se rád dočetl proč.
Je to jenom subjektivní názor vycházející z informací, když jsem sháněl pilu. OM mě mnohem více lidí nedoporučilo než doporučilo. Nic víc, nic míň.
Z vlastních zkušeností tuto značku neznám. Moje poznámka měla vyznít i v tom smyslu, že bych si ani na zahradu nekupoval hobby třídu, ale už raději něco z té farmářské.
Osobní názor a zkušenost, nehádám se, nikomu nic nevnucuju. :mrk
Však v pohodě, mě jen zajímá proč ji tak zavrhuješ.
Já se dnes například zeptal dvou lidí a shodou okolností oba mají OM, oba již několik let a oba si to nemohou vynachválit :wink:

Safraporte

#10 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 20:24

Tim píše: ...Podle mne je třeba ideální křoviňák na zahradu, kde s tím fakt nemusíš krotit šípky, trnky a podobné věci tenhle http://www.sekacky-pily.cz/p_info/176-k ... tihl-fs-87" onclick="window.open(this.href);return false; Není až tak strašně drahý a výkon bude mít dostatečný. A určitě bych Ti doporučil nepodcenit výběr struny, protože není nic horšího, než když Tě každý kamínek v trávě nebo tvrdší stvol připraví o kus struny a když struna trávu žvejká místo sekání. Musíš se ale hlavně podívat, jaký průměr struny Ti dovolí žací hlava křovinořezu. Já mám dobrou zkušenost s touhle: http://www.kaxl.cz/cs/prislusenstvi/679 ... 4501e.html" onclick="window.open(this.href);return false; Všeobecně OREGON dělá velmi dobré struny...
Jirka
A co tedy Honda (?) http://www.zbozi.cz/vyrobek/sandrigarde ... rovinorez/" onclick="window.open(this.href);return false; , když už bychom uvažovali v kategorii do 10 000,-Kč.
I když je fakt, že na Stihl bych si asi byl schopen vyjednat nějakou lepší cenu.

Sakra, to nedopadne dobře. Zase to skončí jako s nákupem auta. Člověk začne koukat po autu do 100 000,- a nakonec koupí za 250 000 :mrgreen:

Si říkám, že za rok už nebudu přemýšlet, kolik že ten křoviňák vlastně stál ... :tmi

btw ještě mi tu nikdo nevysvětlil co je lepší - 2- nebo 4-takt?
Naposledy upravil(a) Safraporte dne 15 čer 2012 13:09, celkem upraveno 1 x.

masar
tel.: 773968639
auto: D2 Td5

#11 Příspěvek od masar » 14 čer 2012 20:39

Možná se něco dočteš tady:
http://www.offroadforum.cz/viewtopic.ph ... 4#p1011804" onclick="window.open(this.href);return false;
a trochu staršího data i tady:
http://www.offroadforum.cz/viewtopic.ph ... 74#p290974" onclick="window.open(this.href);return false;

Jinak my používáme Husqvarnu, stála asi 7tis., takže předpokládám, že je to hobby třída a máme jí přes dva roky určitě a předtím byla ta samá, ale tu nám ukradli :bandit :angry . Ta co máme teď byla v servisu 2x, jednou protože nešla nastartovat, to si nepamatuju čím bylo a teď nedávno byla v hájí sací hadička v nádrži, byla děravá, což může být předpokládám i kvalitou benzinu, ale bereme pořád ten samý z benzinky tady u vesnice a nikdy s ním žádný problém nebyl (v autech ani traktoru) a navíc majitel je soused, tak nevím :|
Land Rover Discovery 2 Td5

Safraporte

#12 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 21:40

@masar - dík, dobrý čtení :yes

forester
tel.: +421 905 979 273
auto: DI300Tdi ARO 240

#13 Příspěvek od forester » 14 čer 2012 22:55

Tak skús pozrieť aj sem:http://www.dolmar-tisnov.cz/krovinorez- ... ail,Dolmar tam montuje špičkové Japonské motory kde netreba používať olej do benzínu je to skutočný štvortakt! Nie je to ako STIHL ,štvortakt ale smraďoch :head .Práca zo štvortaktom je príjemnejšia a má väčšiu silu pri nižších otáčkach.A DOLMARY sú neskutočné držiaky,skôr ho zahodíš ako zoderieš. :cool
V jednoduchosti je krása.

Safraporte

#14 Příspěvek od Safraporte » 14 čer 2012 23:16

forester píše:Tak skús pozrieť aj sem:http://www.dolmar-tisnov.cz/krovinorez- ... ail,Dolmar tam montuje špičkové Japonské motory kde netreba používať olej do benzínu je to skutočný štvortakt! Nie je to ako STIHL ,štvortakt ale smraďoch :head .Práca zo štvortaktom je príjemnejšia a má väčšiu silu pri nižších otáčkach.A DOLMARY sú neskutočné držiaky,skôr ho zahodíš ako zoderieš. :cool
Křovinořez Dolmar MS 335.4 nasazuje ale opravdu těžký kalibr – motor Robin EH 035 z produkce Fuji Heavy Industries. Rozvod OHV, kliková hřídel z uhlíkové oceli, pokovená plastová vačka pro dlouhou životnost, válec potažený tvrdochromem.
viz http://www.namir.cz/test-krovinorezu-do ... 11202.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Vypadá taky dobře.

ATOL
tel.: 777 832 708

#15 Příspěvek od ATOL » 14 čer 2012 23:59

já mám už asi 15 let Mac-Culloch....tenkrát jsem ho koupil v Rakousku a byla to třída poloprofi....cenově to tenkrát vycházelo asi na 8.000,-....spoustu let jsem s ním sekal docela dost veliký plochy....a byl jsem z toho tak servanej, že jsem raději pořídil pořádnej travní traktor....ale za celou dobu jsem na něm neměl ani jednu závadu a ještě jsem ani neměnil svíčku....a každý rok na jaře jsem akorát přepnul sytič a dvakrát třikrát cuknul za šňůru a šel....používal jsem a používám jak strunu, tak dvoubřit, čtyřbřit, trojzubec, řetízkovej vyžínač a taky pilovej kotouč.....
moje rada zní.....porovnat cenu s výkonem....pokud máš dostatek výkonu, tak ho prostě neutaháš a je lepší si připlatit cca 2.000,- a koupit už stroj se slušným výkonem.....
a jak se říká....vývoj nezastavíš....takže dneska už bych šel do 4taktu....je kultivovanější....nemá takový vibrace a déle vydží.....
JEEP Wrangler Rubicon, JEEP Grand Cherokee, Polaris RZR 900 XP, Polaris Sportsman 850 XP,

Safraporte

#16 Příspěvek od Safraporte » 15 čer 2012 08:25

ATOL píše:...
moje rada zní.....porovnat cenu s výkonem....pokud máš dostatek výkonu, tak ho prostě neutaháš a je lepší si připlatit cca 2.000,- a koupit už stroj se slušným výkonem.....
a jak se říká....vývoj nezastavíš....takže dneska už bych šel do 4taktu....je kultivovanější....nemá takový vibrace a déle vydží.....
A co to je slušný výkon? 1,5 HP< :?:

Safraporte

#17 Příspěvek od Safraporte » 20 srp 2012 13:49

Tak jsem nakonec objednal DOLMAR MS 335.4 U, tak uvidíme co dokáže :muscle

masar
tel.: 773968639
auto: D2 Td5

#18 Příspěvek od masar » 20 srp 2012 13:53

To asi dobře prověříš co dokáže, jestli budeš od začátku sezóny sekat poprvý :D
Land Rover Discovery 2 Td5

Safraporte

#19 Příspěvek od Safraporte » 20 srp 2012 18:59

masar píše:To asi dobře prověříš co dokáže, jestli budeš od začátku sezóny sekat poprvý :D
ee, podruhý :mrgreen: ... poprvé jsem měl půjčenou Hondu. Proto jsem tak váhal. Ale rozhodla cena.
Dolmar 9000,- a Honda 13 500,- při stejném výkonu. Tak jsem si pořád sháněl info o tom Dolmaru a nakonec jsem se rozhodl ho zkusit.

lumberjack
tel.: 732 808 469
auto: Defender TD5 110 HT

#20 Příspěvek od lumberjack » 20 srp 2012 22:49

Nevim, 4-takt je asi motorově lepší, těžko říct... Já mám Husqvarnu 355F, používám ho v práci, ať na ožin, tak na sekání trávy na loukách a beru ho i do prořezávek s pilovým kotoučem. Má to naběháno cca 1500MTh (měřeno na hodiny práce, takže to má mnohem víc) a pořád v pohodě. Vibrace nejsou hrozný, stačí měnit silentbloky a mít dobře seštelovanej motor, to udělá nejvíc. Spotřeba je taky v pohodě... Přiznám, že od Stihlu co sem měl pučenej ten nejsilnější, byl asi lepší, ale ta cena byla taky lepší než za Husqvarnu... Některý kluci choděj do pěstebky i s Oleo mágama... Většinou držej a to je nešetřej, ale ta spotřeba... Ta už by jim nadělila ty Štíly... :D

Odpovědět