cez víkend som išiel vyvenčiť DII do obchodu, odparkujem, nakúpim, sadnem a štartujem. Ani necvakne. Zamknem a odomknem, určite nie je imobilizovaná. Zase ani ťuk. Že by mi zase vyšľahalo batériu? Odpojím mínus pól, trošku zaiskrilo, hovorím si - šťava tam asi teda je. Nasadím mínus pól naspäť, dotiahnem kombinačkami (iné nebolo po ruke) a idem štartovať. Štartovacia sekvencia prebehne, ale ani ťuk. Pozriem na páku "P" - je v polohe D. Aha - doplo mi.
Presuniev volič do polohy P, znova štartovacia sekvencia a začali blikať kontrolky M a S v ozubených kolieskach. Naštartujem, blikajú. Zhasnem, opäť naštartujem. Zase blikajú. Vyleziem z auta uveriac v samoliečiteľské schopnosti auta a odpojím batériu. Pofajčím si, nahodím batériu, naštartujem - svine blikajú stále. Oblieva ma za vedro studeného potu. Presuniem volič (páku P) do polohy R. R bliká na dipleji aj na voliči. Opatrne cúvnem. OK. Následne do polohy D. D bliká na dipleji aj na voliči. Opatrne sa pohnem. Znie to, akoby som sa pohýnal na "3". Uff, ale sa aspoň hýbem. Pomaly a opatrne som prišiel domov. Prevodovka bola stále v jednom prevodovom stupni a neradila ani nahor, ani dolu - ako nejaký núdzový režim.
Odpojil som batériu (už bola tma) - zmeral, nejakých 12,7V. To sa mi zdá OK. Nechám ju však do rána odpojenú, ono sa to vyrieši.
Nevyriešilo, stále po úvodnej sekvencii štartovania blikajú tie dve SadoMaso svine.
Skúšam sa teda porozprávať s DII prostredníctvom komunikátora Nanocomu.
V sekcii pre prevodovku vidím dve chyby:
CODE P1843 - CAN TIMEOUT MONITORING
CODE P1842 - CAN LEVEL MONITORING
Vymazal som ich. Nepomohlo.
U súdruhov v austrálii som vypátral, že treba skúsiť naštartovať v polohe N.
S malou dušičkou som sa autu milo prihovoril, vysvetlil som mu, že sa najskôr skúsime dohodnúť po dobrom.
Štartovanie v polohe N vyriešilo problém, kontrolky nadobro zhasli, prevodovka začala radiť, akoby sa nechumelilo.
Ďalej nebolo nutné pátrať, ale nasledovala by kontrola kabeláže, snímač polohy páky "P" atď.
Záver: Keď sa doblázni elektronika a bliká na dipleji M+S, naštartovať na neutrál

DanoB