Rozdiel je obrovsky. Treba rozlisovat onroad a offroad pouzitie. Protektor je v principe pridana guma na uz zjazdenu pneumatiku. Samozrejme, ze sa kostra kontroluje, zbrusuje a pod...ale stale je to stara kostra. Tym, ze je to spravidla iba pridana guma a dokonca na radialnu kostru, tak sa protektor deformuje inak a podstatne horsie. A o to nam jde soudruzi predevsim

...aby sa guma chovala ako ma pri podhusteni - hovorime o terennych gumach.
Tvrdost zmesi (gumy ako takej) popisovat nechcem, ale moze sa velmi lisit (vseobecne - plati aj pre origo, aj pre protektor). Ale nedovolim si povedat, ze protektor pouziva horsiu zmes. Problem vsak moze nastat, ked na nejaku kostru daju inu zmes (zmesi maju rozne vlastnosti a rozne sa deformuju). A to sa preverit neda. Rovnako vseobecne platilo (kedysi, neviem ako teraz), ze protektor pouzival tvrdsie zmesi. Tzn. lepsi kilometrovy najazd, ale ostatne vlastnosti naprd.
Co sa tyka jazdy po ceste, tak tam az taky rozdiel byt nemusi. Tam je to asi skor o zmesi ako o deformacii. Ale neviem ci ma zmysel to posudzovat pri Extreme trekroch. Niezeby som so Simexami po ceste nejazdil, ale bolo to nevyhnutne minumum (mam dalsie sady na prezuvanie a transport), ale uz ked som na ceste bol, tak som ratal s tym, ze nejdem na cestnej gume.
Tu su moje teoreticke znalosti.
Prakticke mam take, ze som pred niekolkymi rokmi jednu sadu protektorov skusal a vydrzali mi mozno cele 3-4 hodiny. Tak rychlo ako som sa ich vyzul by zavideli aj mechanici F1. Uuuuple zle. Nefungovali vobec a to som sa silou mocou snazil najst v nich aspon jednu dobru vec. Takze mozno som proti protektorom zaujaty, ale po tejto skusenosti sa inak neda. Tym, ale nechcem povedat, ze su nepouzitelne - iba to, ze na moje pouzitie a kriteria nesedia.
Tot moj nazor na protektor:)