Pojal jsem nutkání zkontrolovat na své 300vce vůle ventilů. Jelikož je to úkon, který se má provádět každých 20000km a já ani nevěděl kdy naposled takový zákrok u mého vozu proběhl, tak bylo jasné, že bude třeba nacvičit i tuto disciplínu. Koneckonců, co kdyby to pomohlo zase trochu snížit hulivost při jízdě do kopce a zároveň trochu přidat na svižnosti.
Po nastudování několika postupů z různých zdrojů jsem si počínal následovně.
Přípravkou byla demontáž olejového odlučovače a hadice od víka ventilů, odpojení kabelu od Stop ventilu na čerpadle, demontáž žhavících svíček pro snazší otáčení klikovkou (vytažením pojistky jsem pro sichr umrtvil i celé žhavení).
Kontrola a seřizování se má provádět na studeném motoru a používá se tzv. "Pravidlo devíti", tedy např. vůle na ventilu č.1 se seřizuje, když je ventil č.8 plně otevřen (vahadlo naplno stlačuje jeho vratnou pružinu)
Pořadí seřizování vůlí je dané takto:
na ventilu č.1 při otevřeném ventilu č.8
na ventilu č.3 při otevřeném ventilu č.6
na ventilu č.5 při otevřeném ventilu č.4
na ventilu č.2 při otevřeném ventilu č.7
na ventilu č.8 při otevřeném ventilu č.1
na ventilu č.6 při otevřeném ventilu č.3
na ventilu č.4 při otevřeném ventilu č.5
na ventilu č.7 při otevřeném ventilu č.2
Ventily se číslují postupně od předku motoru.
A teď jak otáčet motorem a nastavit ventily do správné polohy ? Většina návodů radí otáčet klikovkou za šroub na její řemenici (pomocí klíče č.27 nebo ráčnou z vořechem). Jenže shora je tam sakra těsno mezi řemenicema a ventilátorem. Jiná rada říká otáčet "pohodlně" zespoda, ale to zase znamená nevidět na vahadla a tedy mít pomocníka.
Pak jsem ovšem na netu našel video Angličana, který má svůj LR kanál Britannica Restorations. A tam hezkou vychytávku.
Stačí zašpalkovat (v mém případě zakamenovat) auto, zvednout levé přední kolo, zařadit 5tku, odbrzdit ručku. A pak už se dá točit pohodlně kolem jako kormidlem s krásným výhledem na ventily. Pecka.
Tu je odkaz na video. Jo, tím kolem se dá otáčel i bez pomoci vačice nebo myši či "co" to vyndavá v čase 3:23 z podběhu

.
https://www.youtube.com/watch?v=dyM2L4_a2oM
Na kontrolu vůle je ideální sada spárových měrek. Vůle u 300TDi má být 0,20mm. Já jsem vůli měřil tak, že jsem měrku 0,20 kompletně protáhl zprava do leva pod vahadlem. Z kraje se totiž vejde i větší, takže když 0,25 neprošla komplet skrz, tak jsem to považoval za správné.