Ahoj všem fandům Land Roveru,
obracím se na vás s tématem, které mi nedá spát a věřím, že v tom nejsem sám. Mám svou Discovery 4 už nějaký ten pátek, blíží se mi nájezd 200 000 km a čím dál víc přemýšlím o preventivní údržbě, než abych pak řešil nějakou fatální a drahou závadu.
Chci autu dopřát maximální péči, aby sloužilo co nejdéle. Pročetl jsem tu spoustu vláken, ale rád bych měl názory a zkušenosti pohromadě.
Co považujete za absolutní základ preventivního servisu u motoru 2.7/3.0 TDV6 po cca 180-200 tis. km?
Můj seznam “strašáků” a otázek vypadá takto:
Rozvody: Oficiální interval je jedna věc, ale jaká je vaše reálná zkušenost? Měnit raději dříve (např. po 160 tis. km)? A hlavně – měníte při tom preventivně i olejové čerpadlo, nebo jen kontrolujete praskliny na jeho obalu?
Olej v automatické převodovce: Land Rover tvrdí “celoživotní náplň”, ale všichni víme, že to je nesmysl. Jaký interval pro výměnu s proplachem dodržujete vy? Každých 60, 80, nebo 100 tisíc km?
Vzduchový podvozek: Řešíte nějak preventivně kompresor (např. repase sady, výměna vysoušecích kuliček) nebo čekáte, až začne zlobit?
Další “drobnosti”: Co třeba EGR ventily? Vyčistit, zaslepit, nechat být? A co různé hadice, např. od sání, které stářím degradují?
Moc by mě zajímal váš přístup. Jste spíš typ “dokud to jezdí, neřeším”, nebo investujete do prevence? Máte nějaký vlastní, osvědčený servisní plán, co a kdy kontrolovat a měnit nad rámec toho, co předepisuje výrobce?
Budu moc rád za každou radu, zkušenost a tip, co nepodcenit.
Díky a ať to jezdí!
Preventivní servis D3/4 (TDV6) - Co a kdy dělat, abychom předešli katastrofě?
Moderátor: Miky_CZ
- petr štrof
- tel.: 603799382
- auto: LR Disco 3 HSE 2006
Re: Preventivní servis D3/4 (TDV6) - Co a kdy dělat, abychom předešli katastrofě?
Ahoj tak jestli já můžu shrnou své poznatky tak za D3 s nájezdem 513 tis km sice manuál
Dělám pravidelnou údržbu podle LR plánu údržby nic extra navíc .
Co jsem zanedbal
je důkladné ošetření podvozku když byla holka ještě mladá = uhnily mě prahy
Jinak olej si měním sám po 20 tis (FORD FORMULA 5WW-30) je to motor Ford PSA a byl tam předepsaný , jasně jinak na víčku je CASTROL , nedávám žádný nano a td..
Olej v převodovce měním 1. ve 180 pak každých cca 100 tis
V 360 šli ven vstřiky preventivně , na emisích to prej kouřilo , asi ale nebyli třeba , žhavičky v 360 tis , jinak na motoru jsem nic nedělal , olej nežere tak asi dobrý .
Základ je olej dál jezdit s autem normálně né ho dřít do kopce 130
Egry mám na D3 zaslepené od 125 tis takže cca 400 se zaslepenejma
Kardan kolem 300 tis
1x prasklá hadice od Intercooleru normální stav , na 500 tis výměna obou chladičů klima + motor oba sákly na ty km dobrý
v 30 výměna alternátoru , na 500 výměna startéru
rozvody už 3 x vždy po 168 tis jak je předpis vždy včetně aretace kliky přes startér nikdo to nedělá protože je to na
nové olejové čerpadlo kdo nemá =nutnost
vodní pumpa 2x
vzduchový podvozek = téma asi na 2 strany , to jediné řeším dnes a deně
kompresor 3x (1x reklamace) 1x přidřený píst prasklá ojnička po 300tis km , tlumiče jsem měnil cca na 360 tis,
kabeláž k čidlům řeším stále 2006 s tím měli problém , takže štříháme a vysazujeme , ted mě čeká další kolo
Koupě olitaný D3/D4 je vždy trochu past , podvozk po 250 tis a ježdění v terénu potřebují nákladný servis , motor třeba u mě jde jak nový
Ale pokud holka dostane servis tak lepší auto pro mě není , a do budoucna hledám adekvátní náhradu a tu v tuthle chvíli to co chci nevidím .
Dělám pravidelnou údržbu podle LR plánu údržby nic extra navíc .
Co jsem zanedbal
Jinak olej si měním sám po 20 tis (FORD FORMULA 5WW-30) je to motor Ford PSA a byl tam předepsaný , jasně jinak na víčku je CASTROL , nedávám žádný nano a td..
Olej v převodovce měním 1. ve 180 pak každých cca 100 tis
V 360 šli ven vstřiky preventivně , na emisích to prej kouřilo , asi ale nebyli třeba , žhavičky v 360 tis , jinak na motoru jsem nic nedělal , olej nežere tak asi dobrý .
Základ je olej dál jezdit s autem normálně né ho dřít do kopce 130
Egry mám na D3 zaslepené od 125 tis takže cca 400 se zaslepenejma
Kardan kolem 300 tis
1x prasklá hadice od Intercooleru normální stav , na 500 tis výměna obou chladičů klima + motor oba sákly na ty km dobrý
v 30 výměna alternátoru , na 500 výměna startéru
rozvody už 3 x vždy po 168 tis jak je předpis vždy včetně aretace kliky přes startér nikdo to nedělá protože je to na
nové olejové čerpadlo kdo nemá =nutnost
vodní pumpa 2x
vzduchový podvozek = téma asi na 2 strany , to jediné řeším dnes a deně
kabeláž k čidlům řeším stále 2006 s tím měli problém , takže štříháme a vysazujeme , ted mě čeká další kolo
Koupě olitaný D3/D4 je vždy trochu past , podvozk po 250 tis a ježdění v terénu potřebují nákladný servis , motor třeba u mě jde jak nový
Ale pokud holka dostane servis tak lepší auto pro mě není , a do budoucna hledám adekvátní náhradu a tu v tuthle chvíli to co chci nevidím .
-
MadTom
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
Re: Preventivní servis D3/4 (TDV6) - Co a kdy dělat, abychom předešli katastrofě?
Jenom bych doplnil - ty náš D3 s jedním z prvních motorů a s manuální převodovkou - si nejméně poruchová verze. K motorům je tu extra téma, bohužel...
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo