Příspěvek
od MadTom » 12 úno 2009 15:25
Jenom pár poznámek.
1. pojistka by určitě použít šla, jde spíš o to, na jaký proud má být dimenzovaná? Aby nevypínala i při normálním provozu. Další problém bude ji sehnat - předpolkádám, že to bude hodně přes 100A, což na 12V je docela dost. Dále musí mít velmi dobré přívody (stejně jako všechno ostatní na tento proud), aby se to průchodem proudu neohřívalo. Jednak by to mohlo začít hořet a na druhou stranu jsou tam ztráty a do navijáku jde méně elektriky a tím i klesá výkon. Navíc odpor vodičů od akumulátoru po případný zkrat už může být tak velkej, že by se pojistka nepřerušila.
2. elektronické stykače (SSR - solid state relay) - na 12V je jich docela málo, jsou ochodné umírat při přetížení (klasický mechanický spínač, např. solenoid, krátkodobé (rozběh navijáku) velké přetížení snese) a hlavně se musí dobře chladit, protože úbytky napětí na nich jsou větší než na dobrém mechanickém kontaktu. Což vede ke ztrátám.
3. mechanickej odpojovač je dobrej nápad, hlavně proto, že tavná pojistka na takovýto proub je problém. Nežádoucí zapínání okolojdoucími bych řešil demontáží ovládcí páčky. Namontovat ji až před použitím navijáku. Navíc pak může ručka i kus koukat ven, což by jina za provozu nešlo.
4. odpojovač pod proudem - nouzové odpojení při poruše navijáku - sice mohou kontakty odpojovače pěkně ohořet, ale 12V je málo na to, aby se udržel oblouk, takže to na kontaktech rychle zhasne a furt je lepší po pár zásazích odpojovač vyměnit, než měnit celé auto.
5. vlastní kabeláž - hlavně kladný pól - dostatečně silný kabel (nešetřit), jinak jsou tam úbytky a naviják ztrácí výkon, a hlavně kabely dobře upevnit. Ono při sepnutí proudu přes 100A se mohou i cukat. Na spoje kabelů se mi osvědčilo používat jako krytí smršťovací bužírky s lepidlem uvnitř. Ohřeje se to horkovzdušnou pistolí a na kabelu to drží tak, že se dá i zakopat do země. Další použití je lokální zesílení izolace kabelu v místě jeho upevnění, pak je možné použít kabely s měkčí izolací a ona se tak hned neprodře. Prodávají to v metrových délkách v lepších elektor prodejnách. Já to v práci používám při výrobě a instalaci antén.
PS. hasiči k tomu mají takové malé moudro: Co shoří, neshnije.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo