Vévoda Aleš píše:Na doraz se tahám pořad, ono 4 tuny a někdy i více proti kopci mezi stromy
tak si myslím,že je to dost na doraz.

Mas 6.8t navijak, cize nadoraz je zatazeny tak okolo 6,5t a viac a vtedy donho tecie najviac prudu. To je jasne, teraz trochu zakladnej teorie.
Ak tahas supravu 5 ton po kolesach do 30stup kopca v blatovych podmienkach, sem-tam skala, koren, tak skutocne
zatazenie tvojho navijaku je: cca 4t. (podotykam, ze v zlych blatovych podmienkach, skaly, korene, do 30 stup kopca!) Vypocitane podla jednoduchych poctov zakladnej teorie o navijakovani, vid napr. Landrover Experience knihy z pred 15tych rokov. Inymi slovami, tvoj 6.8t navijak
ide na 58% svojej taznej sily, cize niekde 42% pod svojim maximom.
Toto je ale teoreticky vypocet, lebo v reale
v lese za 2t autom tahat 3t dreva ja sice mozne, ale nie dlho, ide o to kto to ma ako v horoskope napisane.
A to, ze ti to dobre funguje je svata pravda, lebo svoj navijak pouzivas niekde v strede jeho schopnosti, co je dobre tak pre zivotnost, tak pre bezpecnost.
Tak ako napisal teslo, treba dodrzat zaklady fyziky na to aby ti to fungovalo ked to pojde naozaj do hranicnej situacie a nie ked lezis v jarku na kolesach a staci ti 1t hup-cuk na vytiahnutie. Dat plus na starter sa mozno da, I ked ja by som to nerobil, kde bude odpojovac? Prilis vela spojov.... alebo nechas to pod prudom? To chce mat dobry hasicak hned pri ruke, najlepsie odisteny!