Cvakající kolová ložiska RTC3429
Moderátor: Acon
- Hubert
- tel.: 724878985
- auto: D1 300 TDI, D3 TDV8
- Kontaktovat uživatele:
Cvakající kolová ložiska RTC3429
Ahoj mám jeden problém u Disco I 300 Tdi na 235/85 R16 podložky pod kola 3 cm. Cvakají mě ložiska v kolech. Zvuk je jako hlasité tikání. Tuším že je to jak když kuželíky naráží do klece. Zvuk přestane když dané kolo odlehčím třeba průjezdu zatáčkou. Zkoušel jsem je přitáhnout ale po čase je to tu zase. Výměna ložiska za Timken také nepomůže. Dotažení je podle manuálu na 6 Nm a pak druhou matku na 60 Nm. Napadlo mě dát mezi ložiska rozpěrný kroužek jako má Def, ale někteří říkají že tento systém mění za systém dvou matek, protože ten je lepší. Někdo nějaké nápady? Zda ještě více přitáhnout, když má auto podložky?
Land Rover Discovery 300 Tdi, AUT, ABS, TC, +2", Front TrueTrack, Rear 100%ARB, D3 swap TDV8 3.6
Máte štěstí že jsem tady. Říkají o mě že jsem odborník. :-) Mám málo času, ale na výzvu se čas vždy najde.
Máte štěstí že jsem tady. Říkají o mě že jsem odborník. :-) Mám málo času, ale na výzvu se čas vždy najde.
- Hanys_a_Kaca
- tel.: 775 173 983
- auto: DEF110+D2+RRC
Re: Cvakající kolová ložiska RTC3429
Dotáhni to na krev, provozní vůli si to najde (udělá) samo. nebo poslouchej Tikání hodinek. A vůbec, jaktože slyšíš takový jemný zvuky, já bych sotva slyšel, kdybych kolo ztratil.
Ha, ted koukam ze to mate jinak nez je to na defu, tak pardon, jsem psal odpoved rychleji, nez jsem to cetl, jestli tam neni rozpera tak uplne na krev asi nebude nejlepsi, ikdyz mozna.. Stejne bych je utahl vic, nez se pise. To je jak se psem, dáš ložisku volnost a ono zdivočí a nakonec se uthne ze řetězu uplně.
Ha, ted koukam ze to mate jinak nez je to na defu, tak pardon, jsem psal odpoved rychleji, nez jsem to cetl, jestli tam neni rozpera tak uplne na krev asi nebude nejlepsi, ikdyz mozna.. Stejne bych je utahl vic, nez se pise. To je jak se psem, dáš ložisku volnost a ono zdivočí a nakonec se uthne ze řetězu uplně.
-
- tel.: 608 600 360
- auto: D2, Def 130
S tím dotahování - koukal jsem do RAVE a podle verze auta se to liší - jiné momenty, i když je tam systém s nastavetelnýma ložiskama a dvěma matkama. Možná to dotahuješ podle postupu pro jinou verzi nápravy.
Drobek - Discovery II TD5 pro ženu, Blufínek - Defender 130 TD5 na ježdění s dětma a mě zbyl už zase jenom Ford Mondeo
... a necvaka ti nieco ine napr brzdove dosticky ?
LR Defender Td5 110SW po "prestavbe" a pred "prestavbou".
- VencaZE
- tel.: 602 550 993
- auto: 110HT, S2A 88, G66
- Kontaktovat uživatele:
A co třeba kineťáky... ?
Urbanovi Pneu&Cars- Servis Land Rover, diagnostika, autoelektro, pneuservis a jiné.. urbanovipneucars@email.cz
WWW: http://www.landroverforum.cz/forum/view ... 12&t=26864
Proč bychom se dřeli, když můžeme spálit trochu nafty. OK1LRD
cvakajuce loziska?
tiez by som tipoval nieco ine...(ako Venca pise CV, alebo ak su loziska velmi volne mozno ABS senzor o ABS kruzok?)
inak 3cm podlozky maju minimalny vplyv. Ja mam 5,5cm podlozky plus velke ET a netvrdim, ze su loziska stastne a nenicia sa, ale rozhodne necvakaju.

tiez by som tipoval nieco ine...(ako Venca pise CV, alebo ak su loziska velmi volne mozno ABS senzor o ABS kruzok?)
inak 3cm podlozky maju minimalny vplyv. Ja mam 5,5cm podlozky plus velke ET a netvrdim, ze su loziska stastne a nenicia sa, ale rozhodne necvakaju.
Range Rover Classic 3.9V8EFI, plus zopar drobnosti:)
Range Rover P38 2.5TDS
Range Rover P38 2.5TDS
- Hubert
- Kontaktovat uživatele:
Kloub, ABS senzory ani destičky to nejsou. Dělá to jedno kolo v předu a jedno vzadu. Jak říkám když přetáhnu ložisko (10-12Nm + 65 Nm) tak to přestane. Vždy dávám nové zajišťovací podložky. Ale to dotažení se mě zdá už moc. Cvaknutí nastane vždy tak za jednu až dvě otáčky kola. Na ložiskách není nikde nic vidět. Dokonce ty co jsem demontoval jsem dal do jiné nápravy kde jsou origo kola tam to jezdí bez problému. Tuším že to dělá změna ET a kola 235/85 R16. Spíš mě jde o to zda to mám jenom já nebo měl někdo jiný stejný problém. Ti co jsem jim to ukazoval mě říkají že by se na to kašlali, ale mě takovéto drobnosti celkem vytáčí.
Land Rover Discovery 300 Tdi, AUT, ABS, TC, +2", Front TrueTrack, Rear 100%ARB, D3 swap TDV8 3.6
Mam ET tak -80 a 35" pneu a nic necvaka (asi...cez hluk simexov je tazko nieco pocut
)
v kazdom pripade to podla mna nieje normalne.
ja dotahujem loziska na krev, priebezne tocim nabojom, potom povolim o stvrt otacky a iba orechom v ruke (bez goly) dotiahnem maticu (tak akurat). potom podlozka a druha matica uz podla specifikacie tusim okolo 65Nm.
Skusal som ist aj podla servisneho manualu, ale mal som lepsi "pocit" z toho mojho "JBMNT" riesenia.

v kazdom pripade to podla mna nieje normalne.
ja dotahujem loziska na krev, priebezne tocim nabojom, potom povolim o stvrt otacky a iba orechom v ruke (bez goly) dotiahnem maticu (tak akurat). potom podlozka a druha matica uz podla specifikacie tusim okolo 65Nm.
Skusal som ist aj podla servisneho manualu, ale mal som lepsi "pocit" z toho mojho "JBMNT" riesenia.
Range Rover P38 2.5TDS
Range Rover P38 2.5TDS
- VencaZE
- tel.: 602 550 993
- auto: 110HT, S2A 88, G66
- Kontaktovat uživatele:
Zkus si zatočit kolama ručně na heveru. Tipoval bych že to cvaká někde jinde než v ložiscích..
Urbanovi Pneu&Cars- Servis Land Rover, diagnostika, autoelektro, pneuservis a jiné.. urbanovipneucars@email.cz
- Hubert
- Kontaktovat uživatele:
Na vzorku SIMEX by to fakt slyšet nebylo. 

- Hubert
- Kontaktovat uživatele:
Na Heveru nic necvakne. Ani nemá ložisko vůli. Jak jsem psal dělá to hlavně při větším zatížení. Např. do zatáčky cvaká ložisko na zatíženější straně.VencaZE píše:Zkus si zatočit kolama ručně na heveru. Tipoval bych že to cvaká někde jinde než v ložiscích..
- Land Jirka
- tel.: +420731913431
- auto: Land Rover
- Kontaktovat uživatele:
Ložisek na LR nápravách jsem vyměnil snad stovky a nikdy jsem cvakání nepozoroval...
Dotahuju na krev, povolím o 90° a potom s citem točím nábojem a lehce přitáhnu až cítím odpor.
Dělal jsem to i na moment, ale ručně na cit mně to přijde lepší.
Dotahuju na krev, povolím o 90° a potom s citem točím nábojem a lehce přitáhnu až cítím odpor.
Dělal jsem to i na moment, ale ručně na cit mně to přijde lepší.
Land Rover 4x4 SERVIS, PRODEJ DÍLŮ LAND ROVER, DIAGNOSTIKA, OPRAVY A ÚPRAVY LAND ROVER, RENOVACE VETERÁNŮ
Tel: 731913431
Tel: 731913431
- paramount2
- tel.: 775958013
- auto: LR DI 300, 200
teda na explorerovi, ale ložisko mi cvakalo cca 4000 km...pak vodešlo úplně....taky 30 mm podložky...
- Balu1989
- tel.: 725 594 313
- auto: D4
Hubert píše:Ahoj mám jeden problém u Disco I 300 Tdi na 235/85 R16 podložky pod kola 3 cm. Cvakají mě ložiska v kolech. Zvuk je jako hlasité tikání. Tuším že je to jak když kuželíky naráží do klece. Zvuk přestane když dané kolo odlehčím třeba průjezdu zatáčkou. Zkoušel jsem je přitáhnout ale po čase je to tu zase. Výměna ložiska za Timken také nepomůže. Dotažení je podle manuálu na 6 Nm a pak druhou matku na 60 Nm. Napadlo mě dát mezi ložiska rozpěrný kroužek jako má Def, ale někteří říkají že tento systém mění za systém dvou matek, protože ten je lepší. Někdo nějaké nápady? Zda ještě více přitáhnout, když má auto podložky?
Ahoj
mám p38, dneska jsem si jí přivezl ze servisu, kde mi měnili poloosu, a také mi tam cosi cvaká,
ale ještě mi vyskočila hláška abs fault

teslo: mohl by to být senzor ABS o ten kroužek?
Honza
PER ASPERA AD ASTRA
P38 2,5 DSE 99 - pneu 235/85 R16 +1" nahoru, +6cm do šířky, CB, zahrádka, už není:-(
D3 05 TDV6 :-) - x-lifter, pneu 265/70/17, navíjedlo, prahy
D4 12 SDV6 - x-lifter, naviják, prahy......, stále se vylepšuje :-D
P38 2,5 DSE 99 - pneu 235/85 R16 +1" nahoru, +6cm do šířky, CB, zahrádka, už není:-(
D3 05 TDV6 :-) - x-lifter, pneu 265/70/17, navíjedlo, prahy
D4 12 SDV6 - x-lifter, naviják, prahy......, stále se vylepšuje :-D
- Hubert
- Kontaktovat uživatele:
ABS senzor má cvakání skoro až chrčení s vysokou frekvencí za otáčku kola klidně i 30x. P38 má úplně jinak řešené kolová ložiska než DI, RRC a Defender.Balu1989 píše:Ahoj
mám p38, dneska jsem si jí přivezl ze servisu, kde mi měnili poloosu, a také mi tam cosi cvaká,
ale ještě mi vyskočila hláška abs fault
teslo: mohl by to být senzor ABS o ten kroužek?
Honza
To s tym ABS kruzkom bol viacmenej vystrel do vzduchu. P38 ma sice inu konstrukciu naboja, ale ulozenie ABS senzora je podobne - iba nasunute v puzdrach. Ked sa montuje, tak sa zatlaci na doraz (tzn. dotyka sa ozubeneho kruzku). Takze je to konstrukcne riesenie, ze sa senzor kruzku dotyka a nemalo by to sposobovat vyrazne chrcanie, cvakanie. Ak ano, treba skontrolovat ci senzor nieje v puzdre zatuhnuty a moze sa hybat. Ak je zatuhnuty, ozubeny kruzok moze donho zacat robit drazku a to moze sposobovak to chrcanie, cvakanie.
Range Rover P38 2.5TDS
Range Rover P38 2.5TDS
- Hubert
- Kontaktovat uživatele:
Tak u me vyreseno dotáhnout jsem dle Defa a zatím je ticho. Je to tedy dotažení na 50 Nm zatočit nábojem povolit o 90° utáhnout na 10Nm zajišťovací podložku, druhou matku na 50 Nm.
- Hanys_a_Kaca
časem se každej dopracuje k tomu, že to utahuje prostě fest, zatočít nabojem a pokud se naboj točí - hotovo.
..presne toto sa mi osvedčilo, len dodám ,že náboj sa musí, teda aspoň u mňa, točiť pomerne ťažko, inak sa po chvíli objavia vôle. .Hanys_a_Kaca píše:časem se každej dopracuje k tomu, že to utahuje prostě fest, zatočít nabojem a pokud se naboj točí - hotovo.

- Hanys_a_Kaca
když se točí těžko rukou, tak to znamená, že po pár km, jde volně. ono taky působící rameno náboje, je malé, oproti celemu nasazenemu kolu, ono si to ložisko tu svoji provozni vuli zařídí, bez obav....