default píše:Tento foťák mi doporučil Ed (trošku se tím živí - i do Playboye fotil) pro přítelkyni...
Nicméně dle jeho specifikace se jedná o foťák s následujícími výhodami a nevýhodami:
- je LEHKÝ = ideální pro cestovně sportovní focení ženskou rukou (netahá žádné zbytečné gramy)
- má ořezané funkce zobrazovacího displeje takže běžný digi amatér bude smutně koukat skrz hledáček místo toho aby měl foťák metr od oka takže displej není vyklápěcí, otočný a podobné nesmysly...
- blesk stojí za prd (jako všechny integrované blesky u všech foťáků)
mimo mísu
- popisovaný objektiv je setovka (nevím o nikom kdo by to koupil zvlášť) vhodná pro focení v interiéru = hodně wide a málo tele, vzhledem ke krytce ani není vidět který je to model...
Na druhou stranu bych měl po pravdě říci že si to koupil i profík a půjčil mi ho na testy, abych si dal dohromady rozdíl mezi mým původním Canonem a tímto. Nejvíc mě zklamalo že už se nedělá výběr zaostřovacího bodu okem, jako má můj starý analog. No ale má o 2 body víc.
Nedá se k tomu připojit battery pack, takže zapomeňte na druhou spoušť pro focení na výšku.
Má nižší frekvenci pro kontinuální focení (tzv. fotokulomet) - ale umí video a u toho pozor na automatické zaostřování - pokud použijete levný objektiv (moje Sigma 28-300) tak je slyšet motorek (audio není vůbec špatné)...
Mám ho doma a jdou na to moje staré analogové objektivy Canon a přes redukci i pevná skla Carl Zeiss Jena...
Na rozdíl od jakéhokoliv mobilu tohle fakt umí udělat fotku - jen je lepší když o tom uživatel něco ví. Pokud je pro Vás výraz "hloubka ostrosti" něco z oblasti broušení kuchyňských nožů, tak je lepší fotit na mobil...
No, tento rozsah je hodně univerzální, proto se nejčastěji dává do setů. Že se hodí jen do interiérů....to je otázka světelnosti objektivu, ne ohniskového rozsahu.
Na běžný výlet, focení kdekoliv je to ideální, pro focení vzdálených věcí už to chce něco cca 70-200(300), tvá Sigma bude asi už drahá, rozsah 28-300 je hodně univerzální, nejspíš i něco váží a do kabelky se nevejde, takže pro ženskou jen velmi sporadicky použitelný.
Objektivy Canon znám jen trochu, já mám foťáky Nikon a patřičné objektivy.
Do interiéru je vhodný pevný objektiv, 35-50, ale hlavně s f pod 2.
Pokud to někdo vezme, pak to na běžné focení rozhodně stačí a fotky budou dost dobré, pokud vyhoví světelnost, pak i za horších světelných podmínek.
No a dívat se na display foťáku v natačených rukou a ne do hledáčku....to je znak laika

S tím se tak nějak zrcadlovka ani nedá zoomovat (například)
Výhodou je právě možnost výměny objektivu za jiný - tele, případně "krátké sklo", případně použít makropředsádky a podobně.
Zrcadlovka nikdy nebude pohodlná jako mobil nebo mýdlová krabička do kapsy, na druhou stranu, vždy z toho budou lepší fotky. Čekat od plastové čočky o průměru pár mm stejnou kvalitu jako od objektivu ze zrcadlovky je marné
Pokud je skoro nepoužívaná, pak je cena OK.
Discovery je životní styl.