Ozvučení LR

Všeobecné rady a informace

Moderátor: Acon

Zpráva
Autor
Mrky DII
tel.: 605517364
auto: Už jen Free I 3x

Ozvučení LR

#1 Příspěvek od Mrky DII » 11 kvě 2015 21:23

Zkusím založit toto téma. Jsem si vědom, že nebude asi tolik diskutované, jako třeba pneu, navijáky a podobné dosti zásadnější věci pro off, ale třeba nejsem jediný, koho to zajímá.

Úvodem dám k dobru několik info o lehoučké instalaci, kterou jsem si provedl na svojí DII. Mám rád kvalitnější audio v autě, nepotřebuji ani moc extra výkony, ale spíše čistotu a kvalitu přehrávaných skladeb.
Vzhledem k tomu, že větší část rodinného finančního rozpočtu si na opravy a provozuschopnost vyžádá discovery :grin: , nebylo možné do instalace investovat nějakou větší sumu peněz a pro audiofily je cenová hladina mojí verze asi hodně humorná. Navíc jsem to vše sestavil povětšinou z věcí, které jsem již doma měl.

Když to vezmu od rádia, jedná se o Kenwood KDC-3041. Je to poměrně jednoduché, ale slušně vybavené rádio, které naskýtá dost různých nastavení, ať už ovládání wooferu nebo jeho dělících kmitočtů, 24 bitový převodník, a nějaké to mp3 přehrávání (moc tomuto formátu nefandím kvůli ořezávání, ale z hlediska velikosti, mu výhody nelze upřít). Do předních dveří jsem nainstaloval po drobných úpravách středobasy 6,5" z komponentní sady od Alpine, mám je již vyzkoušené a mají velmi dobrou dynamiku a přesnost. Do čalounění A sloupků jsem nainstaloval výškové repro Boschmann, dle mého mají takový fajn jemný přednes se slušným prokreslením a dynamikou, nic nepříjemně ostrého a unavujícího. Samozřejmě vše doplněno dvoupásmovou výhybkou se strmostí 12db/oct. Do zadních dveří jsem instaloval středobasy od Pioneer 5", ty se podařilo vměstnat pod původní krycí mřížky. Trochu jsem bojoval s umístěním basového základu, který dle mého do kvalitního ozvučení prostě patří. Doma mi přebýval čtyřkanálový zesilovač Spectron SP-A4150, který se dá zapojit do můstku na dva kanály.Což ale tedy znamenalo umístít někam dva basové reproduktory. Hlavně jsem nechtěl omezit užitnou hodnotu auta - woofer přes půlku kufru a podobně. Původní plán byl vyztužit boční kapsy v kufru a ty použít jako ozvučnici. Jenže je dost často používám, tak jsem je nebyl ochoten obětovat. Proto zvítězila varianta zadních dveří. Z 18 mm silné dřevotřísky jsem vytvořil nové čalounění dveří. Z důvodu hloubky usazení repro je deska dvojitá a pro repro jsem ještě vytvořil navíc podrámeček. Bylo nutné ještě trochu doupravit vnitřní plechování dveří, avšak bez zásahu do vyztužení. Místo zde našli dva basové repro TVM Acoustic o průměru 9". Překryto ochrannými rošty. Kabeláž do dveří jsem protáhl přes origo gumové průchodky. A zesilovač jsem, chtě nechtě, musel kvůli rozměrům umístit do jedné z kapes v kufru. Jinam se prostě nevešel. Ale není zase tolik překážející, funkce odkládací schránky je z cca 60 % zachována. Kabeláž k zesilovači jsem táhl pod čalouněním podlahy a pak pod plastem středového tunelu až pod palubku. Všechny dveře jsou navíc oproti sérii vytlumeny 3 mm bitumenovou izolací. Je to hodně znát. Celkově jsem s audiem poměrně spokojený, takhle mi to vyhovuje a dostačuje. Nejsem z těch, co musí být dříve slyšet než vidět :-) . Akorát mi tedy z vnějšku dost rezonuje kryt rezervy a spz - to musím ještě doladit.
Přílohy
přední dveře.jpg
výšky A sloupek.jpg
výplň dveří.jpg
dveře.jpg
dveře2.jpg
To se pěkně vezem, se špínou a rezem ...

Mrky DII

Re: Ozvučení LR

#2 Příspěvek od Mrky DII » 11 kvě 2015 21:28

Další foto.
Přílohy
dveře3.jpg
kapsa zesilovač.jpg
kapsa zesilovač1.jpg

jareku
tel.: 737 347 753
auto: RR L322+DEF+SIII

#3 Příspěvek od jareku » 11 kvě 2015 22:20

Ahoj, moc pěkný! Také mám rád dobrou muziku v autě. Nemáš v blízkosti kolegu s Defem 110? Byla by to výzva ho dobře ozvučit! :grin:
Live long and prosper.

jbizik
tel.: +421907325338
auto: D1 200tdi, L322 m62

#4 Příspěvek od jbizik » 11 kvě 2015 22:53

Ja mam tiez dobre ozvucenie - hovoria tomu V8 :mrgreen: :hi , odvtedy som uz radio nezapol a davam iba dole okna aby som mal stereo :grin:
Ex- D2 4.0 V8 - LPG
Ex-2x SUBARU Outback'05 ,MT aj AT 2.5 lpg +3 cm lift a redukcia
Ex-Honda C-RV 2,2 CTDI 2005
RR L322 VOUGE, 4.4 V8 LPG(m62 )
LAND ROVER Discovery 1 200tdi
http://landroverforum.cz/forum/viewtopi ... 30&t=36532

Mene
auto: RRC 1986 + 1987

#5 Příspěvek od Mene » 11 kvě 2015 23:04

Mame ted v Armstrongovi i docela dobre hrajici sadu... a stejne je vetsinou vypnuta a clovek posloucha a analyzuje zvuky... spoustu jich zna, jiny se objevi a zase zmizi, nechaji jen zavan neklidu, jiny se objevujou a nemizej, to se pak cloveku poti zada... navic do toho burci V8, hvizda redukcni prevodovka a cinkaj karabiny, plechy, vrzou plasty... a nadava spolujezdkyne, ze ji neposloucham.

Ta muzika k tomu, to uz je jenom bonus :D

Miky_CZ
tel.: 603 975 234
auto: DI, D3 V8, XK8

#6 Příspěvek od Miky_CZ » 12 kvě 2015 08:04

mas nekde i fotky jak jsi tlumil ty dveře atd?
DI 300 Tdi: 4"lift, bodylift 2,5cm, BFG MT 285/75 R16, pevnostní nárazníky, prahy, přídavné světla, snorchel, CB, 2 navijáky, roll cage, kryty dif., žebřík, nájezdový plech, axle lock, true track, bufík atd
RRC 3,9 V8: závodní speciál

Mrky DII

#7 Příspěvek od Mrky DII » 12 kvě 2015 10:29

Hele to jsem nějak nefotil, nepřišlo mi to podstatné. Na netu je postupů a fotek dost. Je třeba z vnitřku dveří udělat uzavřenou ozvučnici a co nejvíc vyrušit nežádoucí rezonance plechů. Lepil jsem bitumen na vnější plášť dveří zevnitř. A pak jsem přes otvory nejdříve přelepil stříbrnou tejpu a na vrch pak bitumen. Nekupoval jsem žádný audio značkový, pořídíš samolepící i ve stavebninách za zlomek ceny a vlastnosti jsou stejný.

Neklan

#8 Příspěvek od Neklan » 12 kvě 2015 11:06

Mě se to moc líbí a vůbec to není úsměvné. D2 není zas tak tiché auto, aby se vyplatilo nasypat do audia x desítek nebo možná i stovek tisíc. Tvoje řešení mi přijde jako poctivě udělané a myslím, že bude hrát určitě dobře :yes .
Jinak ale pokud jedu Rangiem, tak také dávám často přednost V8, před rádiem, resp. i když zrovna poslouchám muziku, stačí trochu akcelerovat a V8 hned reprodukovanou hudbu přehluší :muscle .
Aktuálně: 1979 SIII 88" 2,25 l Petrol a 1983 two-door Range Rover V8; Dříve navíc: 1969 SIIa 88" 2,5 l Petrol, 2003 Discovery 2 TD5, 2005 Discovery 3 TDV6 S, 2011 Discovery 4 SDV6 SE, 2016 Discovery 4 SDV6 HSE a 2021 Defender 110 SE D250

Acon
tel.: 00421910600711
auto: DII TD5 1999

#9 Příspěvek od Acon » 12 kvě 2015 19:20

Mám to na D2 podobne. Nič ohlušujúce no ak idem sám tak kvalitná reprodukcia prehluší zbytok. Aj keď motor jako taký je celkom tichý, hluk je skor aerodynamický a od MT. Tiež som tomu nevenoval extra pozornost. Tapacíry som z vnitra oblepil vodeodolným molitanom a tiahla + kábliky som omotal tiež do takej chlpatej textilnej pásky aby to nerezonovalo. Mal som v garáži už roky nevyužitu 3oj pásmovú komponentnú zostavu Velocity so zosíkom a kultivovaným aktívnym uzavretým subíkom. Repro mi skvele zapasovalo miesto povodného Harman&Kardon dokonca aj výškače v stĺpikoch a zadných dverách. Jako keby to tam malo byť odjakživa. Akurát pre predné stredy som musel pár mm zvačšiť dieru. To 3oj pásmo hrá fajn aj bez subu no sub je sub a len jemne to dolaďuje. Neznášam to adolescentné bum duc bum duc čo počuť z 2km. Celé to ozvučenie najviac využijem ak sme niekde při ohni s deckami, hráme badminton, pétanque, vybíjanú tak k tomu tá hudba patrí. Fotiť veľmi nie je čo, lebo je to v povodných otvoroch ale čo to sa pokúsim
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Mrky DII

#10 Příspěvek od Mrky DII » 12 kvě 2015 20:31

Díky za pochvaly, potěší to :-) . A souhlas, že s V8 se hudba nemůže srovnávat, to je jasný. Jenže mě tam namontovali o tři válce méně, holt angláni ... :grin:

hifi
tel.: 0944542144
auto: D2 Td5 2004 automat

#11 Příspěvek od hifi » 12 kvě 2015 20:40

no pani, s basom plati podobna poucka ako s vykonom auta. objem nicim nenahradis. samozrejme sa nebudeme bavit o hudbe ako pise Acon bum-cink ale seriozna muzicka pre panov. priemery basakov v zadnych dverach su male, aj ked su 2ks je to trochu malo. takisto objem v zadnych dverach je maly a plochy rozprestreny do velkej sirky. v takomto objeme nie je mozne zatlmit neziaduce frekvencie a uz vobec nie naladit rezonancnu frekvenciu. vysledok aj ked subjektivne lepsi, je stale nekvalitny. v D2 to jednoducho nejde, len tak zatlmenim dveri a vymenou repro. treba tam obetovat aj trochu z priestoru a vacsi subwoofer.
osobne si myslim ze original LR menice su kvalitne, bohuzial HK je jeden omyl a este vacsi omyl je delit to na 3 pasma. treba pouzit dva kvalitne dobre osadene menic na stredobas a vysky a subwoofer. mam origo menice s origo autoradiom s CD vyrobca tusim Visteon. tiez som chcem robit velke upravy ozvucenia, uz som dokonca kupil dopredu tie najlepsie Seas menice z 90-ich rokov, ale potom som si vsimol ked bol motor vypnuty ze ono to naozaj hra celkom pekne. je tam slusny bas, priestor aj vysky. pocas jazdy to je horsie ale nie zas na maslu. podotykam ze CD pocuvam vyhradne flac, alebo normalne CD ziadne mp3 a ja si tak pocuvam skor Dire Straits,Pink Floyd a rock vobec.
takze som dospel k nazoru ze ak sa k tomu este niekedy dokopem, tak uprava bude spocivat v tom ze :
varianta 1: radio aj repro zostavaju, iba domontujem do boku tapaciru kufra (tam kde ma Mrky koncak) subwoofer samozrejme ze tapacir bude prerobeny a vyztuzeny MDF a k nemu 2-kanalovy koncak zapojeny do mostika Signat v triede A
varianta 2: nove radio Alpine zo zaciatku 90-ich rokov bez koncaku, repro zachovane + 4-kanalovy koncak Signat v triede A, subwoofer a 2-kanal koncak ako varianta 1.
ten subwoofer mam pripraveny Hertz ES380 (priemer membrany 38cm), nebude to na bum-cink ale aby bolo citit basu a kopaky az v zaludku, naladenie naozaj iba na spodok 60-70Hz max 80Hz.
do hociakeho ineho auta by som siel bez obav, ale pri D2 naozaj neviem ako to dopadne. nemam rad high-tech, v oblasti hifi bolo maximum kvality a hodnoty v roku 1995 a pak to slo dole kopcom. takze u mna komponenty jednoznacne do polovice 90-ich rokov :whew
Peter
Skôr než dáš do pohybu čelusť, uisti sa či máš zapnutý mozok. Keď hlava rozmýšla, ruky sa len hrajú.

G4 LE , Ashcroft HD TC , Ashcroft HD flexplate , Kokesek re-map , de-EGR , 2" lift

petr pp
tel.: 0903790668
auto: def 90

#12 Příspěvek od petr pp » 12 kvě 2015 21:26

Hifi presne toto som od teba cakal :wink: :yes

Acon

#13 Příspěvek od Acon » 12 kvě 2015 21:34

Hifi bol dlho moj koníček a domácemu hifi som venoval hóódne času a peňazí. No o ozvučení auta si ilúzie nerobím. Tam je to zabitý čas a peniaze no rozhodne existuje lepšie a horšie ozvučenie. Ak by sa mi doma dlhé roky neválala spomínaná zostava, ani by ma nenapadlo niečo riešiť.
3oj pásmo ale nepovažujem za blbosť akurát v aute to veľký zmysel nemá. No aj tak. Umiestenie basu dolu vo dverách je OK lebo tie frekvencie nie sú smerové. Aj keď uznávam, že 16cm prípadne 20x15 elipsa bez rozumnej ozvučnice veľa vody nenamúti. Stred už je smerový hodne a tak je jeho umiestnenie hore adekvátne. No a vysoké frekvencie sú prísne smerové, vysoko odrazivé tak to výškač musí byť hore a otočený čo najviac k poslucháčovi. Každé pásmo nech má svoj menič. Ale prikláňam sa k tvrdeniu, že v aute je optimum 2oj pásmo + sub. A kvalitný bas je kapitola sama o sebe
Po 2 Discovery2 Discovery4 2009, 2,7TDV6, ARB, navijak, ochrana podvozku, ochrana zadného diferáku, 2 uzávierky, strešný nosič, led rampa, pracovné svetlá, X-Lifter... pravidelne dôkladne servisovaná, jazdíme každoročne Balkán a nechcem tam mať problém.

Acon

#14 Příspěvek od Acon » 12 kvě 2015 21:47

Tak pridávam aj ja. Jako som hovoril, nič extra nevidíte. V predu je 3oj pásmo 16cm bas/13cm stred a výšky sú pod origo mriežkou. Vzadu sú len stredy 16cm a výšky tiež v origo mriežkach, tak som to vobec nefotil. V kufri zosík a uzavretý malý sub, u niekoho vyvolá možno úsmev no jeho zvukový prejav je naozaj skvelí a hlavne neduní ale pekne vrní. Teda duní ak je blbo nastavený ale ja rád jazz a keď si vrní struna kontrabasu, to mám rád ;-) Z vedlajšej ulice ho nepočtu ale v aute hrá tak akurát.
Přílohy
DSC_0001.JPG
DSC_0001.JPG (36.79 KiB) Zobrazeno 4730 x
DSC_0002.JPG

Balú
tel.: +421903775011
auto: LR DII 2003

#15 Příspěvek od Balú » 12 kvě 2015 22:25

kedze nemladnem a pocujem skor ako delostrelecky kôn ako netopier,napriek tomu mozem iba potvrdit hifiho elaboraty a to konkretne hlavne to,ze disko celkom obstojne hra pokial stoji a motor je vypnuty,ked sa nastartuje je to bieda a ked sa navyse este pohne,tak potom uz je to uplne v prdeli ...kedze adolescentny vek a napady ohladom muziky v aute uz su davno za mnou, neriesim nic, a pokial auto budem mat,tak tam bude ten origo kazetak s CD menicom pod sedadlom a ten nestastny harman kardon(nepochopitelne pre mna je,ako auto, co v nove stalo vysoko cez mega,alebo mozno aj mega a pol moze tak mizerne za jazdy hrat a to ma tu slavnu priplatkovu muziku :hmm: )

Mrky DII

#16 Příspěvek od Mrky DII » 12 kvě 2015 22:29

No, musím zlehka oponovat Hi-Fimu. S tím objemem máš pravdu, to je bez debat. Ale nemyslím si, že dvakrát 9" je málo a fakt to funguje překvapivě slušně. Ale hlavně celkem dost pochybuju o tom, že v prostoru té kapsy vytvoříš objemově odpovídající ozvučnici pro nějaký 15" basák. To podle mě není možný. Jsem taky rockový, poslední dobou mě ještě celkem baví klubový jazz. A teď jsem spokojen, vyhovuje mi to. A jinak plně schvaluji tvojí možnou volbu zdroje hudby od Alpine. V roce 2003 jsem si kupoval Alpine cd rádio za 17 000,- Kč, všichni kolem mě nechápali, proč jsem si koupil tak drahý rádio, když neumí ani mp3. Nemělo smysl vysvětlovat :). Ale dnes mi ta cenovka taky přijde jako megaúlet :). Ale Alpine je super, je u mě na prvním místě. Hned za ním Nakamichi.

hifi

#17 Příspěvek od hifi » 12 kvě 2015 22:32

ale Velocity zase nie je zla volba, len som tym chcel povedat ze v D2 to je budto o premyslenom koncepte za dost vela penazi a hafo uprav ak to clovek mysli naozaj vazne, alebo to nechat tak a len tomu pomoct na basoch.
ak mas doma nieco co je slusne a nema vyuzitie, no tak OK. ja som mal povodne tiez pripravene 3-pasmove Canton Pullman RS-6 a tam boli basaky 25cm priemer. nech som spekuloval ako som len chcel nenasiel som sposob ako ich tam implementovat bez zjavneho narusenia tapaciru a minimalnej pracnosti. on ten 25cm basak mal hlbku osadenia tusim 10-12cm a to uz je moc do dveri D2. tak som sa s nimi rozlucil.
ale tiez sa v poslednych casoch pristihavam ze mam naladu jazdit bez zapnuteho radia a to mam iba td5 :inlove
Peter
Skôr než dáš do pohybu čelusť, uisti sa či máš zapnutý mozok. Keď hlava rozmýšla, ruky sa len hrajú.

G4 LE , Ashcroft HD TC , Ashcroft HD flexplate , Kokesek re-map , de-EGR , 2" lift

hifi

#18 Příspěvek od hifi » 12 kvě 2015 22:48

Mrky docielim. ES380 ma prenos 20-200Hz a citlivost 95dB. mozes ho zapojit 4 sposobmi:
-uzavreta ozvucnica priklad :ladenie 50Hz objem 40l
-basreflex priklad :ladenie 25Hz objem 60l (esta ladis basreflexovym otvorom)
-asymetricka pasmova priepust priklad : ladenie 65Hz objem 35l alebo aj 25l
-dvojity basreflex priklad : ladenie 75Hz objem 25l, 36Hz objem 50l

ked upravis bocny tapacir a miesto za nim uceses, zatlmis, mozno zmenis trosku dizajn tak tam v pohode naberies 50l
Přílohy
jeden zachraneny kusok, vo velmi dobrom stave a funguje stale ako novy
jeden zachraneny kusok, vo velmi dobrom stave a funguje stale ako novy
IMG_7752_resize.jpg (146.17 KiB) Zobrazeno 4710 x
Peter

hifi

#19 Příspěvek od hifi » 12 kvě 2015 23:06

ale aby sme sa chapali spravne. vobec si nemyslim ze Mrky alebo Acon nieco urobili zle. skor opacne ze vidno ze vedia co robia, ale ja si jednoducho myslim ze to nestoji za tu namahu to upravovat. ale ze az taku hroznu namahu aby som s tym bol spokojny. skor som tym chcel povedat ze ak by si chcel niekto (co s tym nema moc skusenosti) vylepsit audio v D2 a predstavuje si to ze vymeni radio alebo repro a bude to parada tak nech na to radsej hned zabudne
Peter

Franta D1
tel.: 731585433
auto: Disco 1 3.5 V8i

#20 Příspěvek od Franta D1 » 12 kvě 2015 23:23

jareku píše:Ahoj, moc pěkný! Také mám rád dobrou muziku v autě. :grin:
A koukám že mám míň starostí, páč jsem si pořídil LR s nejlepší muzikou co se nomrzí, memusíš to přepínat, dodělávat do auta, ladit, protože všechny tóny jsou ve správném poměru :party

Odpovědět